icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right
Image
Wandelen Corsica GR20
Routes

Praktische informatie over de GR20 Noord op Corsica

 • 10 april 2019
 • Door: Erik Van de Perre
 • Fotografie: Erik Van de Perre

De GR20 is hot. Jaarlijks lokt de befaamdste Franse Grande Randonnée zo’n 10.000 wandelaars naar Corsica. De volledige GR20 heeft een lengte van bijna 200 kilometer. Vooral de spectaculaire GR20 Noord geldt als bijzonder zwaar. In 2013 liep Op Pad een groot deel van deze route. Dit artikel geeft de uitgebreide praktische informatie over de GR20 Noord op Corsica en een globale routebeschrijving van het door ons gelopen traject.

Korte feiten

Over de GR20

 • Gebied: Parc Naturel Régional de Corse (PNRC)
 • De route: GR20 Noord, 85 km in 6 dagen. GR20 Noord vormt het zwaarste deel van de 200 km lange GR20 (Calenzana - Conca).
 • Zwaarte: Bijzonder zwaar: dagelijks forse hoogteverschillen; 4400 m klimmen, 5000 m dalen in totaal.
 • Moeilijkheidsgraad: Bergwandelervaring vereist. Ongeschikt voor mensen met hoogtevrees.Alpiene tocht met fikse klauterpartijen en lastige (glibberige) passages met stalen kettingen.
 • Navigatie: Gemarkeerd als GR: met rood-witte verfstrepen. 
 • Beste tijd: Juni en tweede helft september. Juli/aug erg druk.
 • Naar het gebied toe: Vliegen/veerboot naar Ajaccio, met trein naar Vizzavona (startpunt).
 • Overnachten: Berghutten. 

Over Corsica

Corsica geldt als één van de meest veelzijdige eilanden van de Middellandse Zee. Het is ook het meest bergachtige eiland van de Middellandse Zee. In het binnenland stuit je al snel op een woest hooggebergte met beboste valleien, diepe en steile kloven waar wilde rivieren doorheen klateren, bergweides, bergmeren en grillige rotstoppen. Corsica telt tientallen pieken boven de 2.000 meter. Hoogste is de 2.706 meter hoge Monte Cinto in het centrale gebergte. De kust is duizend kilometer lang en tamelijk ongerept. Zandstranden en rotsklippen wisselen elkaar af. Natuurliefhebbers en wandelaars kunnen hun hart ophalen op Corsica, want veel mooier kan het niet worden op een oppervlakte van slechts 75 kilometer op zijn breedst en 180 kilometer lang. Lees het sfeerverhaal van de tocht over de GR20 van Erik Van de Perre.

Image
Wandelen Corsica GR20

Over de wandelroute GR20

De GR20 (Grande Randonnée 20) ontleent zijn naam aan het oorspronkelijke nummer van het departement Corsica. Pas in 1975 (de GR20 bestond toen al) volgde de opsplitsing van het eiland in twee departementen: het departement Corse-du Sud kreeg toen het nummer 20A toegewezen, het departement Haute-Corse het nummer 20B. De GR20 heeft een totale lengte van bijna 200 kilometer en verbindt Calenzana in het noordwesten met Conca in het zuidoosten. De route bestaat uit 16 etappes met berghutten op dagafstand van elkaar.

De GR20 Nord

De GR20 Nord ligt geheel binnen de grenzen van het Parc Naturel Régional de Corse (PNRC). Op Pad maakte een zesdaagse trektocht langs de GR20 Nord en varianten. Het gelopen traject begint aan de Col de Vizzavona (halverwege de GR20) en eindigt bij het Maison Forestière de Bonifatu. De 85 kilometer lange tocht is grotendeels identiek met de GR20 Nord. Tussen de Col de Vizzavona en de Pont de Tolla en van Carozzu tot het Maison Forestière de Bonifatu werd echter van alternatieve routes gebruik gemaakt. De tocht volgt het verloop van de hoofdketen van de Corsicaanse bergen. Forse hoogteverschillen (in totaal 4.400 m klimmen en 5.000 m dalen) zijn dan ook dagelijkse kost.

Image
Wandelen Corsica GR20

Het Parc Naturel Régional de Corse (PNRC)

Het Corsicaanse natuurpark, opgericht in 1972, strekt zich uit tussen de Golfe de Porto in het noordwesten en het Forêt d'Ospédale in het zuidoosten. Het beslaat een oppervlakte van 3.505 km² - 40 % van het eiland - en strekt zich uit over het grondgebied van 145 gemeenten met een totale bevolking van 26.700 zielen. De binnen het park gelegen Monte Cinto (2.706 m) is de hoogste berg van het eiland. Het park biedt een refugium voor 800 verschillende diersoorten, daaronder met uitsterven bedreigde zoals de visarend, de koningsarend en de baardgier. Ook de moeflon, het Corsicaanse wapendier, heeft in het park zijn vaste stek. Het reeds uitgestorven Corsicaanse edelhert kende een succesvolle herintroductie.

Naast de natuur- en landschapsbescherming en de strijd tegen het vuur geniet de bewaring van het culturele erfgoed van de bergdorpen een grote prioriteit. Er wordt dan ook veel geïnvesteerd in de restauratie van traditionele stenen huizen, molens en bergeries (schaapskooien). Daarnaast wordt getracht een natuurvriendelijk toerisme te ontwikkelen, o.m. door de aanleg van wandelroutes en de promotie van regionale specialiteiten, zoals wijn, honig, vleeswaren, kastanjegebak en kaas.

Zwaarte van de GR20 Nord

De GR20 Nord omvat de zwaarste etappes van de GR 20. Deze voeren grotendeels door steil tot zeer steil, voornamelijk rotsachtig terrein. De dagelijkse hoogteverschillen (gemiddeld 700-800 m klimmen en dalen) zijn aanzienlijk. Hartje zomer komt daar nog de hitte bij, aangezien de rotsachtige etappes weinig of geen schaduw bieden.

Moeilijkheidsgraad van de GR20 Nord

De GR20 Nord is een alpiene wandelroute, die een zekere basiservaring met bergwandelen vereist. De tocht is niet aan te raden voor hoogtevreeslijders. Op sommige etappes moet bovendien aardig wat geklauterd worden. Dat geldt voor het traject van Petra Piana naar Manganu (dag 2) en vooral voor de Cirque de la Solitude (dag 5). Bijzonder lastige passages zijn hier met stalen kettingen beveiligd.

Sommige deelstukken, zoals de Cirque de la Solitude (dag 5) en de afdaling van de Spasimata-kloof (dag 6), zijn bij regen niet ongevaarlijk, omdat de steile, met korstmossen begroeide granietplaten bij regen al snel spekglad worden. Een valpartij kan daarbij fatale gevolgen hebben. In de zomer kunnen onweders voor bijkomend gevaar zorgen. Informeer in geval van twijfel voor vertrek bij de gardien (huttenwaard) en ga indien nodig zeer vroeg op pad (de onweersneiging neemt in de regel na de middag toe) of wacht in de hut stabieler weer af.

Navigatie tijdens de GR20

De GR20 wandelroute is volledig gemarkeerd met de voor GR-paden gebruikelijke rood-witte verfstrepen. Behalve in rotsachtig terrein is er meestal ook een duidelijk pad. Uiteraard heb je ook nog een wandelkaart nodig en kompas en eventueel gps ter ondersteuning.

Beste seizoen voor de GR20

In juli en augustus is het op de GR20 erg druk. In juni en vanaf midden half september is het iets rustiger. In mei (en soms zelfs in juni) kunnen sneeuw- en firnvelden in hoger gelegen gebieden de tocht bemoeilijken. Informeer in geval van twijfel bij de beheerders van het natuurpark PNRC naar de condities.

Vervoer naar Corsica

Vliegtuig: naar Ajaccio. Met de auto: de afstand van Utrecht naar Marseille is ca. 1.205 km, de afstand naar Nice ca. 1.340 km is weliswaar wat langer, maar vanaf Nice is de overtocht met de veerboot korter. Italië: de afstand van Utrecht naar Savona bedraagt 1.190 km. Veerboot: er bestaan talloze veerverbindingen vanaf het Franse vasteland (Marseille, Nice, Toulon) en Italië (Genua, Savona, Livorno) naar diverse Corsicaanse havens (Calvi, l'Île-Rousse, Ajaccio, Bastia, Propriano en Porto-Vecchio). De duur van de overtocht varieert tussen 4 en 13 uur, naargelang het scheepstype en de gekozen route. De snelste overtocht bieden de zogenaamde navires à grandes vitesse (NGV). Met deze supersnelle expressveerboten duurt de overtocht van Nice naar Calvi slechts 5 uur, deze van Livorno naar Bastia 4 uur. Let op speciale aanbiedingen, geldig voor bepaalde dagen op vastgelegde overtochten. Info: Corsica Ferries (tot 30 verbindingen p.d.); La Méridionale; SNCM; Moby Lines.

Vervoer ter plaatse

Vizzavona is het uitgangspunt van onze tocht. De plaats is meermaals per dag bereikbaar per trein vanuit Bastia, Ajaccio en Calvi (met overstappen in Ponte Leccia). Richtprijs Ajaccio - Vizzavona: ca. € 8. Info: www.train-corse.com. Er bestaat ook een busverbinding vanaf Ajaccio of Bastia naar Vizzavona. Richtprijs Ajaccio - Vizzavona: ca. € 8,50. Info: www.eurocorse.com of www.corsicabus.org.

Maison Forestière de Bonifatu is het eindpunt van onze tocht. De plaats is niet met het openbaar vervoer bereikbaar. Voor het transport ben je hier op een taxi aangewezen, bijv. van Radio Taxis Calvais, tel. +33 (0)4 95 65 30 36, www.radio-taxis-calvais.com. Richtprijs Bonifatu - Calvi: € 70-80 voor 1-4 p. incl. bagage.

Uitrusting tijdens de GR20

De GR20 is een alpiene tocht. In functie daarvan moet ook de uitrusting worden samengesteld. Onmisbaar zijn wind- en waterdichte regenkledij, (fleece)pullover, goed ingelopen bergwandelschoenen, EHBO-set, wandelstokken, kaart en kompas/gps, slaapzak en eventueel een tent of bivakzak. In de vroege zomer kan, afhankelijk van de sneeuwcondities, het meenemen van stijgijzers, touw en pikkel noodzakelijk zijn (informeer bij de beheerders van het natuurpark PNRC naar de condities).

Image
Wandelen Corsica GR20

Overnachten tijdens de GR20

Aan het eind van iedere etappe van de GR20 kun je terecht in een hut (refuge) van het PNRC. Het gaat hier om eenvoudige berghutten, die qua comfort niet te vergelijken zijn met berghutten in de Alpen. Je overnacht er in een grote slaapzaal met matrassen (oordopjes zijn niet verkeerd) en ook de sanitaire inrichtingen (douches, toiletten) zijn heel eenvoudig. De hutten blijven het hele jaar door geopend, zijn echter alleen in de zomer (meestal van begin juni tot eind september) door een gardien bemand. Een overnachting kost € 11 p.p. In de overnachtingsprijs is het gebruik van douches en keuken inbegrepen. Omwille van de grote toeloop is een vroegtijdige reservering noodzakelijk. Reserveren kan (ook online) direct bij het PNRC (zie adressen). Kamperen is alleen toegelaten bij de hutten en enkele andere plaatsen (bijv. sommige bergeries). De overnachting kost in dit geval € 6 p.p. Voor de huur van een tent wordt € 10 extra per tent berekend. Op verschillende plaatsen langs de GR20 kun je ook terecht in een gîte (eenvoudig nachtverblijf) of hotel.

Eten en drinken tijdens de GR20

In de hutten van het PNRC worden eenvoudige maaltijden aangeboden. Overnachtingen kunnen met of zonder ontbijt en met halfpension worden geboekt. Ook een lunchpakket is meestal verkrijgbaar. Daarnaast is er vaak een bescheiden verkoop van proviand. Naast de hotelrestaurants (Vizzavona, Haut-Asco en Castel de Vergio) kun je ook een hapje eten in sommige (omgebouwde) bergeries (bijv. Bergeries de Tolla, Bergerie de Ballone en Bergerie de Radule). In sommige bergeries wordt ook kaas verkocht. Het water uit bronnen kan probleemloos worden gedronken. Let echter op met water uit beken die onder of door weidegebieden lopen. In de loop van de zomer vallen steeds meer bronnen droog en kom je op sommige etappes letterlijk geen druppel water tegen. Dat is bijvoorbeeld het geval tussen Petra Piana en Manganu (dag 2) en tussen de Refuge de Tighiettu en Haut-Asco (dag 5) en tussen. Neem voor de zekerheid steeds voldoende water (ca. 2 liter p.p.) mee vanaf de laatste bivakplaats/hut.

Kaarten en gidsen GR20

Wandelkaarten GR 20 Nord
IGN Éditions Didier-Richard, 08 - Haute Corse, 1:60.000. Door de auteur gebruikt.
IGN TOP 25, 4149 OT - Calvi/Cirque de Bonifatu, 1:25 000.
IGN TOP 25, 4250 OT - Corte/Monte Cinto, 1:25 000.
IGN TOP 25, 4251 OT - Monte d'Oro/Monte Rotondo, 1:25 000.

Overzichtskaarten GR 20 Nord
Michelin, 528 - Corse, 1:200.000.
IGN TOP 100, 175 - Bastia/Corte, 1:100.000.

Wandelgidsen
Trans-Korsika: GR 20, Erik Van de Perre, uitg. Conrad Stein. Gedetailleerde beschrijving van de GR 20 met hoogteprofielen en uitgebreide informatie over alle accommodatie en varianten. Duits.
FFRP Réf. 067; GR 20 - À travers la montagne Corse, uitg. FFRP. Franstalige topogids.

Image
GR20-corsica-wandelen-5-600x397.jpg
De Bocca Minuta (2.218 m) vormt de toegang tot de Cirque de la Solitude.

Dag 1: Col de Vizzavona - Canaglia - Petra Piana, 22 km, 7-8 uur, 1.140 m stijgen en 400 m dalen.

Vanaf de Col de Vizzavona volg je de bewegwijzering naar de Cascade des Anglais. Bij de brug onder de waterval stuit je op de GR 20. Steek de brug over en volg de brede, met rood-witte verfstrepen gemarkeerde bosweg, die naar Vizzavona (ca. 1 uur) daalt. In het gehucht verlaat je de GR 20 en volgt een pad op de westoever van de Vecchio-river, dat tenslotte steil door het bos omlaag duikt naar de Pont de Mulinello. Vanaf de brug leidt een baantje naar het gehucht Canaglia (café). Verder over een stenig pad langs de Manganello-beek naar de Pont de Tolla (mogelijkheid om te baden). Bij de brug over de Manganello bereik je opnieuw de GR 20. Het pad steekt de rivier over en passeert weldra de Bergeries de Tolla (café). Aanvankelijk gaat het nog door dichte bossen, hogerop kom je steeds vaker door open terrein met zicht op de hoge toppen rondom. Voorbij de Bergeries de Gialgo wordt het terrein rotsachtig. Wandelend en klauterend bereik je ten slotte de hut van Petra Piana (1.842 m).
*Variante (langer): Om het "officiële" traject van de GR 20 te volgen, laat je de brug onder de Cascade des Anglais rechts liggen en volgt de rood-witte verfstrepen, die naar links omhoogvoeren. Na een lange klim door de vallei van de Agnone klauter je ten slotte over steile, glad gepolijste granietplaten naar de Crête de Muratello (2.110 m). Vanaf de pas volgt een lange afdaling naar de 1.468 m hoog gelegen Refuge de l'Onda (overnachting in hut of tent mogelijk). Tijd: ca. 4-5 uur.
Vanaf de hut daalt de GR 20 af naar de Pont de Tolla (daarna verder zoals boven). Bij mooi weer gaat de voorkeur echter uit naar de alpiene variante van de GR 20, die vanaf de hut over de kammen van Serra di Tenda en Serra Bianca naar Petra Piana leidt. Deze route is is gemarkeerd met een dubbele gele verfstreep. Ze voert over de top van de Pointe de Pinzi Corbini (2.021 m) en biedt talloze mooie vergezichten. Reken ook voor dit traject ca. 4-5 uur.

Dag 2: Petra Piana - Manganu, 10 km, 5-6 uur, 600 m stijgen en 850 m dalen.

Vanaf de hut gaat het steil omhoog door de elzenbosjes, daarna wat minder steil in de zuidwestflank van de Punta Muzzella naar de Bocca Muzzella (2.206 m). De pas biedt een mooi uitzicht op het Lac de Rinoso. Na de Col de Rinoso (2.170 m), een tweede kleine pas, volgt een lastige afdaling (steil!), gevolgd door een klauterpartij over grote rotsblokken. Bij de Bocca a Soglia (2.052 m) begint de spannende graatwandeling naar de Brêche de Capitello (2.266 m), gespikt met mooie uitzichten op de gletsjermeren Lac de Capitello en Lac de Melo in de diepte. Een en ander gaat gepaard met het nodige klauterwerk. Zo wacht o.m. een bijna loodrechte, ca. 8 m hoge, met een ketting beveiligde rotswand. Let op: bij regen zijn de granietrotsen spekglad en kan dit traject zelfs gevaarlijk worden (afgronden!). Vanaf de Brèche de Capitello wacht nog een lange afdaling naar de hut van Manganu (1.601m).

Dag 3: Manganu - Castel de Vergio, 17 km, 5 uur, 360 m stijgen en 520 m dalen.

Deze etappe is vrij lang, maar gemakkelijk. Ze voert over de bergweiden van de Pianu di Campotile en vervolgens door de zacht glooiende vallei van de Tavignano naar het Lac de Nino. Op weg naar dit mooie bergmeer kom je langs de Bergerie de Vaccaghia (overnachtingsmogelijkheid, soms verkoop van proviand). Vanaf het Lac de Nino voert het pad zigzaggend omhoog naar de Bocca â Reta (1.883 m). Daarna volgt een heerlijke graatwandeling, gekruid met fraaie vergezichten. Bij het kapelletje op de Bocca San Pedru (1.452 m) duikt de GR 20 omlaag. Na een ontspannende boswandeling van 1 uur leidt het pad tenslotte met een korte, steile klim naar het Castel de Vergio aan de pasweg naar de Col de Vergio.

Dag 4: Castel de Vergio - Ciottulu di i Mori - Bergerie de Ballone, 14 km, 5-6 uur, 730 m stijgen en 700 m dalen.

Vanaf het hotel volg je eerst de baan richting Col de Vergio. Na een paar paar honderd meter gaat het rechtsaf en door het bos naar de oude herdershutten van Radule. Het pad kronkelt vervolgens langs de Golo-beek (onderweg lokt regelmatig een verfrissend bad in een van de vele poelen) en zigzagt daarna omhoog naar een brede kam, waarover je de Refuge Ciuttolu di Mori (1.990m) bereikt. De hoogste hut van het eiland ligt heel mooi aan de voet van de Paglia Orba (2.525 m). Bij de Bocca di Foggiale begint een mooie, maar supersteile afdaling. Ten slotte gaat het door het bos naar de 1 uur verwijderde Bergerie de Ballone (1.400 m), die verscholen ligt in een diep ingesneden vallei.

Dag 5: Bergerie de Ballone - Cirque de la Solitude - Haut-Asco, 9 km, 6-7 uur, 1.060 m stijgen en 1.070 m dalen.

Deze spectaculaire etappe is de "koningsetappe" van de GR 20. En dat heeft alles te maken met de beruchte klauterpartij door de Cirque de la Solitude. Van de herdershutten van Ballone klim je naar de PNRC-hut van Tighiettu (45 min.). Dan volgt een pittige klim door rotsachtig terrein naar de Bocca Minute (2.218m). De pas biedt een fraai uitzicht op het massief van de Monte Cinto, Paglia Orba en Capu Tafunatu. De GR 20 duikt nu bijna loodrecht een geweldige kloof in. Met handen en voeten en de hulp van lange staalkabels daal je bijna 300 m in de kloof af en klautert aan de andere kant op dezelfde wijze weer naar boven. Vanaf de Bocca Tumasginesca (2.183 m) volgt een lange afdaling door een weidse vallei naar het kleine voormalige wintersportoord Haut-Asco.

Dag 6: Haut-Asco - Carozzu - Maison Forestière de Bonifatu, 13 km, 6-7 uur, 550 m stijgen en 1.500 m dalen.

De dag wordt ingeleid met de traditionele klimpartij, recht omhoog naar Bocca di Stagnu (2.010 m), waar een geweldig uitzicht op de baai van Calvi wacht. Na wat lichter klauterwerk gaat het vanaf de Bocca di a Muvrella omlaag naar een bergmeertje (Lac de Muvrella), daarna, deels over gladgepolijste rotsplaten, verder omlaag in de Spasimatakloof. Ter beveiling zijn hier en daar kettingen aangebracht. Via een avontuurlijke hangbrug steek je de Spasimata over en bereikt weldra de PNRC-hut van Carrozza (overnachtingsmogelijkheid). Verlaat hier de GR20 en volg de geel gemarkeerde variante, die door het bos naar het 2 uur verwijderde Maison Forestière de Bonifatu (overnachtingsmogelijkheid) daalt.
*Variante (langer): De "officiële" route van de GR 20 voert vanaf de PNRC-hut van Carozzu in twee (zware) etappes naar het dorp Calenzana. Aan te raden is een overnachting in Carozzu.
De eerste etappe voert vanaf Carozzu door de rotsen steil omhoog naar de Bocca di l'Innominata (1.912 m). Daarna gaat het met het nodige klauterwerk verder over de Col d'Avartoli en de Bocca Piccaia en tenslotte over granietplaten en -rotsblokken steil omlaag naar de PNRC-hut van Ortu di u Piobbu (1.520 m). Reken voor deze 8 km lange etappe (920 m klimmen en 670 m dalen) 6-7 uur.
De tweede etappe brengt je van Ortu di u Piobbu eerst naar de Bocca a u Bassiguellu (1.486 m). Hier begint een lange, vaak steile afdaling, uiteraard weer gekruid met enige klauterwerk en de nodige kettingen, naar de Bocca a u Saltu (1.250 m). Daarna tussen de bomen steil omlaag naar de Bocca di Ravalente (616 m) en tenslotte door het maquis verder naar het dorp Calenzana (275 m), dat weldra in de diepte opdoemt. Reken voor deze 10 km lange etappe (50 m stijgen en 1.300 m dalen) ca. 5 uur.

Handige websites GR20