Klettersteigen, wat is dat eigenlijk?
Hoor jij ook steeds meer enthousiaste verhalen over klettersteigen maar weet je niet precies wat het is? Op Pad legt aan je uit wat het is en wat je ervoor nodig hebt.
Klettersteigroute
Klimroute waarbij je jezelf zekert langs een op de route aangelegde (meestal metalen) kabel. De kabel zit om de paar meter verankerd in de berg zodat je bij een val geen lang stuk naar beneden klettert. Bij iedere verankering moet je beide karabiners een voor een naar de andere kant brengen. Meestal zijn er op moeilijke stukken metalen hulpstukken aangebracht om het klimmen makkelijker te maken.
Klettersteigset
Een Y-vormig hulpstuk dat je aan de enkele poot vastmaakt aan je klimgordel en waarmee je met de twee andere poten met behulp van karabiners vastklikt aan de kabel.
Arm (van de klettersteigset)
Een van de twee poten waar een karabiner aan vast zit waarmee je jezelf zekert aan de kabel. Meestal zijn deze armen elastisch.
Karabiners
Meestal zitten die aan beide uiteinden van de armen van je klettersteigset. Het zijn makkelijk te openen haken die je om de kabel klikt. Tijdens het klettersteigen moet altijd minimaal een van de twee karabiners moet aan de staalkabel bevestigd zijn.
Waarop letten als je een klettersteigset koopt?
Klettersteigen wordt steeds populairder. Logisch: het is uitdagend, meestal niet al te moeilijk en je komt ermee op unieke plaatsen met de mooiste uitzichten. Maar klettersteigen is ook een risicovolle sport. Waar moet je aan denken als je een klettsersteigset wilt kopen?
Gewicht van een klettersteigset
Weeg jezelf met je complete klettersteiguitrusting. En check wat het gewichtsbereik is van de klettersteigset die je wilt aanschaffen. De meeste sets zijn geschikt voor een totaal gewicht van vijftig tot honderd kilo. Ben je met je uitrusting erbij zwaarder dan honderd kilo? Dan is het sowieso verstandig om niet alleen met een heupgordel, maar ook met een borstgordel te gaan klettersteigen. Dit maakt de kans op rug- en nekletsel bij een val een stuk kleiner. Voor personen die inclusief hun uitrusting minder dan vijftig kilo wegen (bijvoorbeeld kinderen) zijn speciale klettersteigsets te koop.
Wat doet een klettersteigset?
Een klettersteigset komt pas echt in actie als je valt. Probeer dit niet voor de grap uit. Want hoe goed klettersteigsets ook zijn, een val is nog altijd gevaarlijker dan een val bij gewoon klimmen. Bij het klimmen gebruik je namelijk dynamisch touw. Dit is touw waar een lichte rek op zit. Zodra je valt wordt je rem gebroken doordat het touw uitrekt. Val je verder dan is er ook meer touw om uit te rekken waardoor je val beter wordt opgevangen. Bij een klettersteig val je altijd eerst een stuk naar beneden langs de staalkabel waar je aan gezekerd bent. Pas bij de pin waarmee de staalkabel vast zit, komt je klettersteigset in actie.
Zou dit alleen (klim)touw zijn dan is de kans groot dat je val zo abrupt wordt onderbroken dat je je rug breekt. Daarom hebben klettersteigsets tegenwoordig een val absorptiesysteem. Dit is een rechthoekig blokje dat tussen de twee armen van je set en het inbindstuk in zit. Hier zit simpel gezegd een stevig stuk koord in dat opgevouwen is en op verschillende punten extra aan elkaar vast is genaaid. Bij een val vouwt dit koord uit en scheuren de extra naden waardoor je val beter gebroken wordt. Vroeger werden er ook sets met een touwrem verkocht, maar die sets zijn na uitgebreide controles toch niet veilig genoeg bevonden.
Tips als je gaat klettersteigen
- Het is verstandig om altijd een derde bevestigingsmogelijkheid aan je klettersteigset of klimgordel vast te maken. Een veilige bevestiging is een schroefkarabiner.
- Het is prettig om dunne handschoentjes te dragen bij het klettersteigen. Fietshandschoentjes, met of zonder vingers, zijn hier perfect voor. Koop niet te dure want ze slijten snel.
- Doe als je gaat klettersteigen in ieder geval al je ringen af en bij voorkeur zelfs al je sieraden.