icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
fietsroutes frankrijk
Landeninformatie

Fietsroutes in Frankrijk

 • 12 april 2021
 • Door: Patricia Hengeveld
 • Fotografie: Divers

Fietsen, dat kan volop in Frankrijk. Het land barst namelijk van de meerdaagse fietsroutes en lange afstandstochten. De Voies-Vertes (groene fietspaden) en Eurovelo’s (lange afstandsroutes door heel Europa) vliegen je om de oren als wielrenners in een demarrage. Maar welke te kiezen? Op Pad tipt 16 bijzondere routes in La Douce France.

Fietsroutes in Noord-Frankrijk

1. Fontlijnroute

De naam van deze route herinnert aan de indrukwekkende geschiedenis van deze streek. De Frontlijnroute start in Nieuwpoort (België) en eindigt in het Zwitserse Basel en voert je ruim 1.000 kilometer langs de overblijfselen en ruïnes van bunkers en loopgraven van het westfront van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918).

Niveau: Heb je een redelijke conditie, dan is de route goed te doen. In de Vogezen kun je kiezen tussen een pittige route met veel cols en een lichter alternatief.
Meer lezen:

2. Van Goghroute

Fietsen in het spoor van de oude meester? Dat kan! Deze meerdaagse fietsroute start in Nuenen (bij Eindhoven) en leidt je via Amsterdam en Auvers-sur-Oise naar het hart van Parijs. Je fietst ruim 900 kilometer door het landschap dat Van Gogh inspireerde voor zijn schilderijen en langs plekken waar de schilder zelf woonde.

Niveau: De route is niet echt moeilijk, maar houd rekening met stedelijk verkeer zo nu en dan.
Meer lezen: 

3. Internationale Maasroute (EuroVélo 19)

Met de internationale Maasroute, ook wel Eurovelo 19, volg je de Maas vanaf de bron bij Langres naar de monding bij Rotterdam. Je toert via de Belgische Ardennen over maar liefst 1.166 kilometer aan gemarkeerde fietspaden.

Niveau: Deze route is geschikt voor fietsers van elk niveau.
Meer lezen:

Image
Van Goghroute fietsen
Pont Van Gogh, Arles - Van Goghroute
Image
Frontlijnroute
Place des Heros, Arras - Frontlijnroute

Fietsroutes in Oost-Frankrijk

4. Voie vertes des Hautes Vosges

Voies Vertes (groene fietspaden) zijn vlakke en veelal autovrije fietspaden door natuurgebieden, langs rivieren en kanalen en over oude spoorbanen en jaagpaden. In de Hoge Vogezen zijn er twee de moeite waard. Beide routes (van 30 en 21 kilometer) starten in Remiremont en eindigen in de plaatsen Bussang cq. Cornimont. Ontdek de valleien van de Moezel en de Moselotte, fiets door bossen en langs weilanden en vergeet onderweg niet af te stappen om een oud treinstation of bijzonder kerkje te bekijken.

Niveau: ontspannen fietsen voor iedereen.
 

5. Grande Traversée du Jura

Fietsfanaten opgelet! Want ook op de fiets kun je de indrukwekkende natuur van de Jura ontdekken. De Grande Traversée du Jura doorkruist van noord naar zuid het gehele gebergte. De GTJ bestaat uit tien etappes van elk circa 35 kilometer. Je kunt deze klassieker met je mountainbike volgen over onverharde paden of met een racefiets over het asfalt. De route start in Montbeliard en eindigt in Culoz.

Niveau: voor de ervaren fietser
Meer lezen: 

6. Route des Vins

De Elzasser wijnroute is onderdeel van de Eurovelo5 en slingert door een landschap dat niet misstaat op een ansichtkaart. Je fietst over oude spoorlijnen, voormalig Romeinse wegen en verlaten landweggetjes. De wijnroute start in Marlenheim (bij Straatsburg) en eindigt 131,5 kilometer later in Thann.

Niveau: Voor de ervaren fietser vanwege de klimmetjes van de oostelijke hellingen van de Vogezen.

SNP Natuurreizen

Fietsen in Frankrijk met SNP Natuurreizen

Wil je graag fietsen in Frankrijk maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod van SNP Natuurreizen.

Image
SNP Frankrijk fietsen
Image
Route des Vins
Turckheim - Route des Vins
Image
Fietsen in de omgeving Jura - Grande Traversée du Jura
Fietsen omgeving Jura - Grande Traversée du Jura

Fietsroutes in West-Frankrijk

7. La Vélo Francette (V43)

Ontspannen fietsen door landelijk Frankrijk. Je begint in Ouistreham (bij de invasiestranden aan de noordkust van Normandië) en eindigt 637 kilometer verderop in de historische en levendige havenstad La Rochelle. De route is volledig bewegwijzerd en slingert door Bas Normandie, Calvados, Orne, Pays de la Loire, Mayenne, Maine-et-Loire, Poitou-Charentes, Deux-Sevres, Vendée, Charente-Maritime.

Niveau: gemakkelijk.
Meer lezen: 

8. La Véloscénie (V40)

Op de fiets van Parijs naar Mont Saint-Michel. Hoeveel highlights wil je afvinken? Je start bij de Notre Dame en fietst circa 450 kilometer via UNESCO werelderfgoederen – waaronder het paleis van Versailles en de kathedraal van Chartres - naar het wereldberoemde bedevaartsoord. Ook aan natuurschoon geen gebrek tijdens deze fietsroute, want de Véloscénie voert je langs natuurparken als de Perche, Normandie-Maine en la Haute Vallée de Chevreuse.

Niveau: gemakkelijk. Let alleen op: de verkeersdrukte in Parijs is niet aan te bevelen als je met je kinderen wilt fietsen, maar overige stukken van de route zijn prima voor het hele gezin.
Meer lezen: 

9. La Vélodyssée

Heb je even? Want voor de Vélodyssée mag je wel wat tijd vrijmaken. Tenminste, als je hem helemaal wilt fietsen. De langste gemarkeerde fietsroute van Frankrijk telt 1.200 kilometer en voert je door Bretagne, Pays de la Loire, Poitou-Charentes en Aquitaine, langs de Frans Atlantische kust, van Roscoff naar Hendaye. Onderweg valt er genoeg te zien, je fietst langs bossen, duinen en rivieren. En altijd met een frisse zilte zeelucht!

Niveau: De route is grotendeels vlak, met uitzondering van een paar etappes, en dus ook geschikt voor kinderen. Alleen het begin in Bretagne is pittig (druk) en het traject van 20 km voor Biarritz tot aan Hendaye aan de Spaanse grens (drukke badplaatsen plus het ontbreken van fietspaden).
Meer lezen:


10. Seine-fietsroute

Sinds 2020 ligt er een fietsroute van het centrum van Parijs naar Le Havre in Normandië. De volledige route loopt langs de oevers van de Seine. De tocht is ongeveer 400 kilometer lang en prima in een week te rijden. Je fietst onder meer langs historisch erfgoed, industrie maar ook door prachtige natuur en het landschap van de Impressionisten.

Niveau: Niet al te zwaar, al zal je af en toe stukjes moeten klimmen - het is en blijft immers Frankrijk. Maar de meeste delen langs de Seine zijn vlak en goed te fietsen. 
Meer lezen:

Image
Mont Saint-Michel
Mont Saint-Michel - La Véloscénie (V40)
Image
La Vélodyssée
La Vélodyssée © Stefanie Faveere

Fietsroutes in Zuid-Frankrijk

  11. De Honderd Cols Tocht

  Laten we maar meteen met de deur in huis vallen.  De 100 cols tocht is de allerzwaarste fietstocht ter wereld, maar ook de allermooiste. Althans, volgens de bikkels die hem volbracht hebben en die kunnen het weten. Je begint en eindigt in Saverne (bij Straatsburg) en fietst 4.000 zware kilometers lang over ruim honderd cols en honderd côtes (andere beklimmingen) en pikt daarmee alle grote gebergten van Frankrijk mee. Je kunt de tocht individueel rijden en als je hem volbrengt, dan krijg je voor deze uitzonderlijke prestatie een vermelding op de site.

  Niveau: een loodzware route voor zeer ervaren fietsers
  Meer lezen: 

  12. Via Rhôna

  Een ontdekkingsreis op de fiets! De Via Rhôna slingert 857 kilometer door het Franse landschap, van Saint-Gingolph naar Port-Saint-Louis-du-Rhône of Sète en volgt, zoals de naam al prijsgeeft, de rivier de Rhône. Je fietst door schitterende landschappen met de mooiste vergezichten, langs de wijngaarden van de Côtes du Rhône, bezoekt mooie steden als Montélimar, Pont-St.-Esprit, Orange en Avignon en eindigt je meerdaagse fietstocht in de Camargue.

  Niveau: wisselend. Het eerste stuk moet je klimmen en dalen, voorbij Lyon valt het mee.
  Meer lezen:

  Image
  fietsen Via Rhôna
  De bruisende stad Lyon - Via Rhôna
  Image
  The Grand Colombier Jura fietsen
  The Grand Colombier Jura - De Honderd Cols Tocht

  Fietsroutes in Midden-Frankrijk

  13. EuroVelo 6

  De beroemde EuroVelo 6 wordt ook wel de ‘Véloroute des Fleuves’ genoemd. Geen wonder want deze rivierenfietsroute volgt op Frans grondgebied de Loire, de Saone en de Doubs. Je fietst vaak op autovrije fietspaden van hoogtepunt naar hoogtepunt. Wat dacht je van de kastelen van de Loire en de citadel van Besançon? Het Franse deel van de EuroVelo 6 is bijna 1.300 kilometer lang en start in St. Brévin-les-Pins en eindigt in Bâve.

  Niveau: Een van de gemakkelijkste en aangenaamste langeafstandsfietsroutes van Frankrijk, dus ook heel leuk om met kinderen te fietsen.
  Meer lezen: 

  14. Le Tour du Bourgogne

  Le Tour du Bourgogne is een fietsronde van zo’n 800 kilometer langs het beste wat Bourgondië je te bieden heeft. Je fietst over rustige landweggetjes, jaagpaden en oude spoorlijnen, langs kanalen en door wijngaarden. Met de geneugten van het Bourgondische leven binnen handbereik. De route bestaat uit vijf etappes en is ook geschikt om te fietsen met kinderen. Hoewel je de ronde overal kunt oppikken, is Dijon een mooi beginpunt van je meerdaagse fietstocht.

  Niveau: er is weinig hoogteverschil en daarom is de ronde voor ieder niveau leuk om te doen. In de wijnheuvels moet je af en toe een beetje klimmen.
  Meer lezen:

  15. La Véloroute de la vallée du Lot  (V86)

  Je start je fietstocht in Aiguillon en rijdt langs een rivieroever langs weelderige boomgaarden en wijngaarden naar eindpunt Cahors, vice versa kan ook. De 160 kilometer lange route bestaat uit drie etappes en neemt je mee over rustige wegen door een glooiend groen landschap met charmante dorpjes, waar je je lange fietsdag afsluit met een glas goede lokale wijn.

  Niveau: redelijk gemakkelijk, het stuk voor Cahors kent wat grote hoogteverschillen.
   

  16. La Loire à Vélo

  Weer zo’n schitterende rivierenroute. Met de meerdaagse fietstocht ‘La Loire à Vélo’ volg je de Loire, een van de mooiste rivieren van Frankrijk, en fiets je van chateau naar chateau alsof je terugreist naar de 16e eeuw, toen de Loirevallei ook wel bekend stond als de Franse Koningsvallei.
  De populaire fietsroute is 900 kilometer lang en verbindt Cuffy naar de monding van de Loire in Saint-Brevin-Les_Pins. Deze route is onderdeel van de Europese route EuroVélo 6 die de Zwarte Zee met de Franse kust verbindt.

  Niveau: eenvoudig, dus heel geschikt om met kinderen te fietsen. Hier en daar trotseer je wat milde heuveltjes.
  Meer lezen: 

  Image
  Fietsen in de Bourgogne
  Fietsen in de Bourgogne - Le Tour du Bourgogne
  Image
  Fietsen in de Loire
  Chambord - La Loire à Vélo