icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Frankrijk, fietsen over de Vélodyssée
Gebiedsinformatie

Fietsen over de Vélodyssée

 • 21 mei 2019
 • Door: Nanda Raaphorst
 • Fotografie: Margriet Spangenberg

De Velodyssee voert 860 kilometer lang langs de Franse Atlantische kust. Van Roscoff in het noorden naar Hendaye aan de Frans-Spaanse grens. Kop en kont zijn pittig, maar het merendeel van de route voert over waterpas fietspaden langs zonovergoten stranden en romantische vissersdorpen.

Prachtige glazen golven rollen er over het zilverkleurige zandstrand. De zon staat op haar hoogst. We twijfelen, duiken of fietsen? De Velodyssée is een kustroute - zeelucht, frisse wind en zon liggen voor het oprapen. Het begin van de route, bij Roscoff, bestaat uit bochtenwerk met veel klimmen en dalen. Het zuidelijke traject voert vanaf Biarritz langs een woeste roodkleurige rotskust met schitterende, maar drukke stranden en wegen. De route voert er langs fraaie steden, zoals Bayonne en St-Jean-de-Luz - met op de achtergrond een rafelrand van besneeuwde bergen. Nog even doortrappen en dan opeens zijn de machtige Pyreneeën heel dichtbij. Ze vormen een windscherm van rotsen om de baai van eindpunt Hendaye.

Image
Velodyssee

Pootje baden en picknicken

Maar de grootste delen van de Vélodyssée zijn 'zo vlak als een deur' en zo’n 80% van de route is autovrij. Dat komt goed uit, want we hebben zin in een relaxte fietsvakantie - zomerse temperaturen, waterpas land, geen hellingstress. Hoera voor de Vélodyssée, want we kunnen kiezen: het waddengebied rond de Îles de la Vendée met zoutpannen, kreekjes en kwelders en eel plekken om te zwemmen en een visje te eten. Of de kindvriendelijke strandjes van Île d'Oleron - 's ochtends fietsen, 's middags de golven in of picknicken in de koele bossen. We kiezen uiteindelijk voor het traject Soulac - Hendaye, met het bassin d'Arcachon als ultiem ont-stressrondje: een spiegelend meer met Europa's hoogste duin en natuurgebieden vol verrekijker-vriendelijke vogels.

Image
Velodyssee

Een zee van groen

Côte d'Argent wordt de kust bij Soulac-sur-Mer genoemd, vanwege de zilverwitte stranden waarover de azuurblauwe Atlantische Oceaan uitrolt. De fietspaden liggen beschut onder hoge zeedennen, in grote hoeveelheden aangeplant om het stuivende zand te bedwingen. Alleen de vuurtorens langs de route zijn strammer dan die dennen. Zoals die bij Contis-Plage. 'Toen de eerste vuurtorenwachter er kwam wonen zag hij geen mens. Alleen maar bossen, een zee van groen. Daarom noemde hij het 't paradijs', horen we van een student die de toren bewaakt. En ook dat dat dennenparadijs in juli het territorium is van miljoenen cicaden die leven van de dennenhars. De 'krekel' zingt een zagende zang door met zijn achterpoten tegen zijn buik te schuren. 'Maar don't worry, zegt de student. 'Bij Arcachon draait alles om oesters, daar ben je van het gezoem af.' Als de zon zakt varen we van Cap Ferret naar Arcachon, de fietsen op het voordek gesjord, twee passen er net.

Image
Velodyssee

Fiet-zen

Halverwege de negentiende eeuw was Arcachon een vissersdorpje met zo'n honderd inwoners. Maar de stad groeide uit tot badplaats van naam. Er staan fraaie villa's waarin vips verbleven als koning Alfonso XII van Spanje, Saint-Saëns en Debussy. Er is een boulevard om te flaneren langs het meer, maar de attractie met stip is het Dune du Pilat. Die is 117 meter hoog, heel erg steil en bovendien: ze wandelt, ongeveer vijf meter per jaar. We beklimmen haar kolossale lijf, 190 treden, en kijken vanaf de top over het meer van Arcachon, het middelpunt van onze fietsroute de komende dagen. Langs haar oevers zullen we van haventje naar haventje fietsen, over vlakke fietspaden en door koele pijnboombossen. Fiet-zen, noemt Margriet het.

Image
Velodyssee

Zoet-water-wildernis

Het mooiste aan het rondje om het bassin zijn misschien wel de delta van de Eyre bij Biganos en het natuurgebied Le Teich. Het bestaat uit zoutwatermoerassen, lagunes, rietvelden en bossen en je kunt er kraanvogels, zilverplevieren, steltkluten, grote zilverreigers, ooievaars en nog 245 andere vogelsoorten spotten. Over oude spoorlijntjes fietsen we verder, tegen de klok in naar Arès. We rijden door koele, geurende dennenbossen naar het Réserve Naturelle des Prés Salés d'Arès et de Lège. Een haast Afrikaans aandoende zout-water-wildernis is het, waar kromme bomen vol vogels met hun takken naar de zon grijpen. Aan het eind van de dag bereiken we Cap Ferret. Het ligt op het puntje van de landtong die het bassin omarmt en is het laatste in een rijtje fraaie oesterdorpjes waar de route doorheen komt - Claouey, Petit Piquey, Grand Piquey, Le Canon. Met hun steegjes vol verroeste manden, touwen en netten hebben ze iets weg van sloppenwijken, maar wie even rondstruint ziet fotogenieke vissershuisjes met bloeiende oleanders, surfpakken aan waslijnen en terrassen met kleurige parasolletjes. Fransen in streepjestruien flaneren langs terrassen, het zoute water kabbelt tegen de kade. Aan de overzijde van het bassin blikkert het blanke lijf van het Dune du Pilat. Nog een uurtje varen en ons zee-zon-zen-rondje zit erop.

Image
Velodyssee

De Vélodyssee

De Vélodyssée is een schitterende langeafstand fietsroute langs kust. In 2013 werd de route verkozen tot Fietsroute van het Jaar. Van de 1200 kilometer die hij lang is, voeren er 860 langs Frankrijks Atlantische Kust (Roscoff - Hendaye). Grote delen zijn geschikt voor fietsende gezinnen met kinderen van alle leeftijden. De zee en stranden zijn altijd dicht bij, in de zomer is dit een van de zonnigste regio's van Frankrijk en er is veel vertier onderweg voor kinderen. Fiet-zen kan ook heel goed op de volgende SNP-arrangementen

 1. Eilandhoppen op Îles de la Vendée, 7 dagen
  Op deze (gezins)fietsvakantie langs chambres d'hôtes en kleine hotels verken de grens tussen land en zee in de Vendée. Je fietst op twee eilanden, Nourmoitier en Ile d'Yeu. De omgeving is wadden-achtig, met zoutpannen, kreekjes en kwelders. Onderweg kun je pootjebaden of beestjes zoeken. Het eiland Noirmoutier heeft lange stranden, schorren, en kleine vissershavens. Op Ile d'Yeu, een wat ruiger eiland met bizarre granietrotsen, een kasteel en witte huisjes, kun je fietsen maar ook peddelen. Onderweg menhirs, hunebedden, havenplaatsjes en zandstrandjes tussen de rotskliffen.
  Uniek aan deze reis: fietsen op 2 eilanden, strand altijd nabij, veilige fietsweggetjes, wadden.
 2. Île d'Oléron - van Royan naar de eilanden
  (Gezins)fietsvakantie langs zee. Je fietst over brede fietspaden, met weidse vergezichten. Overal onderweg baaitjes en strandjes waar de kinderen schelpen kunnen zoeken en zwemmen. Kleurrijke vissershavens, geurende pijnboombossen en uitgestrekte oesterkwekerijen.
  Uniek aan deze reis: zonnig, bijna helemaal vlak, strand altijd nabij, veilige fietspaden, bootexcursie naar Ile d'Aix, veel activiteiten onderweg.