icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Fietsen Duitsland Main Radweg fietsen klangs de Main
Routes

Fietsen over de Main-Radweg

  • 17 maart 2020
  • Door: Erik Van de Perre
  • Fotografie: Tourismusverbandes Franken

De fietsroute langs de Main was de eerste route die vijf sterren kreeg van de ADFC, de Duitse fietsersbond. Dat belooft veel goeds! Niet alleen uitstekende bewegwijzering en tal van fietsvriendelijke horecabedrijven, maar ook een bijzonder afwisselend landschap wachten hier op je.

In het kort

In het kort

Route: Vanaf de bronnen van de Main in Bischofsgrün (Weißer Main) of Creußen (Roter Main) tot de samenvloeiing in Kulmbach en vervolgens over Bamberg, Schweinfurt, Würzburg, Karlstadt, Aschaffenburg en Frankfurt verder tot de monding in de Rijn in Mainz.
Lengte: 538 km vanaf Bischofsgrün (Weißer Main) of 557 km vanaf Creußen (Roter Main).
Karakter: Het traject loopt overwegend autovrij over goed onderhouden, meestal geasfalteerde paden. Het terrein is grotendeels vlak. De route is ook uitstekend geschikt voor fietstochten met kinderen en voor het grootste deel berijdbaar met aanhangers.
Meer informatie: op de website over de Main-Radweg.

 

De rivier heeft twee bronnen, en daarmee ook twee mogelijke startpunten. Volg de Roter Main door de Fränkische Schweiz en pak onderweg een bezoek aan het onlangs gerenoveerde en heropende wereldberoemde operahuis in Bayreuth mee, of kies voor de Weisser Main en rijdt door het Frankenwald.

Image
Fietsen Duitsland Main Radweg fietsen langs de Main
Image
Fietsen Duitsland Main Radweg fietsen langs de Main

Ideaal voor cultuurliefhebbers

Beide routes verenigen zich aan de samenvloeiing van de twee riviertjes in de ‘bierstad’ Kulmbach. Door het Coburger Land en de regio’s Steigerwald en Hassberge baant de rivier zich een weg naar de wijnstreek Franken. Voor cultuurliefhebbers heeft dit traject zo menig pareltje in petto: zowel Bamberg (oude binnenstad) als Würzburg (residentie van Würzburg) kregen een plaatsje op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Onderweg loont bovendien een bezoekje aan diverse wijndorpen, de ruïne van de Karlsburg en het fraaie vakwerkstadje Miltenberg.

Mainhattan

De skyline van Frankfurt wijst de fietser van ver de weg naar de financiële metropool, die omwille van de hoge wolkenkrabbers met de bijnaam Mainhattan werd bedacht. De tocht eindigt in Mainz, waar de Main uitmondt in de Rijn. Een ideale plek om bij te komen is het stadsstrand, met uitzicht op de rivier. 

Image
Fietsen in Duitsland Main Radweg