icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Cuxland fietsen langs de haven
Gebiedsinformatie

Fietsen in Cuxland

 • 22 juni 2015
 • Door: Op Pad
 • Fotografie: Jonathan Andrew

Cuxland is het gebied tussen de Wezer, de Elbe en de Noordzee in Noord-Duitsland. Het is een vlak gebied dat vroeger uit een groot moeras bestond (Teufelsmoor) en aan de randen grenst aan zee of aan rivieren. Langs de Wezer, op nog geen 100 km van de Nederlands-Duitse grens ligt Bremen, met op dagafstand fietsen ook Bremerhaven en Cuxhaven, drie fraaie steden met een maritiem karakter. De eerste een tikkeltje Amsterdams, de tweede stoer als Rotterdam, de laatste met stranden om Zandvoorts bruin te bakken.

Korte feiten

Land: Duitsland
Gebied: Cuxland, noord-Duitsland, het gebied tussen Wezer, Noordzee en Elbe.
Activiteit: Fietsen.
De route: Vom Teufelsmoor zum Wattenmeer (www.teufelsmoor-wattenmeer.de), een bewegwijzerde fietsroute van ca 450 km. De route maakt een rondje tussen de steden Bremen, Bremerhaven, Cuxhaven, Otterndorf, Stade en Worpswede. Wij kozen Bremen als start/eindpunt.
Navigatie: Fietsgids en markering.
Zwaarte: Eenvoudig fietsen, het landschap is plat als Friesland en Groningen.
Beste tijd: Mei t/m september.
Ernaartoe: Trein of auto. Utrecht - Bremen is 345 km. Met de trein (fiets mee) is ca 4 uur treinen (2x overstappen).
Overnachten: Hotels, pensions.

Op Pad deed het rondje Von Teufelsmoor zum Wattenmeer, een bewegwijzerde fietsroute van 450 km, die de 3 steden koppelt tot fraai lusje waarin ook Ottendorf, Freiburg, Stade, Bemervorde en Worpswede zijn opgenomen. 3/4 gaat langs het water, 1/4, terug van Elbe naar Bremen, via het Teufelsmoor, het vroegere moeras van Cuxland, langs de riviertjes de Oste en de Hamme. Het leuke aan de tocht is de combinatie van fietsen langs de kust - heerlijk relaxed, nergens zwaar - en de fraaie maritieme en/of historische steden die je aandoet. Hoogtepunt was Bremerhaven, waar je dwars door het havengebied fietst.

Image
Dwars door het havengebied van Bremerhaven.
Dwars door het havengebied van Bremerhaven.

Uitgebreide informatie bij Fietsen Cuxland, Duitsland

Het noord-Duitse Cuxland, dat op steenworp afstand van de Nederlandse grens begint (grens - Bremen = 100 km), was een eyeopener. De steden Bremen, Bremerhaven, Cuxhaven en Stade zijn interessant en leuk, in elke stad kun je je minstens een dag vermaken, aan het strand, in de haven, in de musea of op de vele terrassen met uitzicht op zee of rivier. Het is er ontspannen fietsen, het land is vlak, je hebt steeds water binnen bereik of zicht en overal waar het mooi is, liggen bewegwijzerde fietsroutes. Op korte afstand van elkaar vind je halteplaatsen voor een hap/drank of om te overnachten. Bovendien is Duitsland goed betaalbaar. Kortom, Cuxland is een heerlijke zomerse fietsbestemming, ook prima geschikt om te fietsen met kinderen.

De gefietste route

Wij deden het rondje Vom Teufelsmoor zum Wattenmeer (TEWA), een bewegwijzerde fietsroute van ca 450 km. Van de route is ook een fietsgids verschenen (zie Kaarten en gidsen). De route maakt een rondje tussen de steden Bremen, Bremerhaven, Cuxhaven, Otterndorf, Stade en Worpswede.

Ten noorden van Bremen hopten we op advies van ervaringsdeskundige naar de westzijde van de Wezer (Wesermarschseite), veer bij Farge. Tussen Farge en Blexen volg je dan niet de TEWA maar de Weser Radweg, die daar samenvalt met de Deutscher Sielweg. Check dan wel vooraf de vaartijden van het veer Blexen - Bremerhaven want de tunnel is verboden voor fietsers.

Image
Oude panden cuxland haven
Foto: Jonathan Andrew
Image
Cuxland fietsroute
Foto: Jonathan Andrew

Navigatie

Fietsgids, fietskaart en markering: wit vogeltje op groene ondergrond. De route lift deels mee op andere bewegwijzerde fietsroutes. Wij kozen Bremen als start/eindpunt en fietsten met de klok mee; de fietsgids is geen routebeschrijving, maar bevat kaartjes van 1:75.000 met daarop zeer duidelijk de ingetekende route. Het vermeldt de bezienswaardigheden langs de route tegen de klok in. De route Vom Teufelsmoor zum Wattenmeer heeft een eigen website.

Zwaarte/moeilijkheidsgraad van de fietsroute door Cuxland

Eenvoudig fietsen, het landschap is plat als Friesland en Groningen en je kunt de dagafstanden zo kort/lang maken als je zelf wilt: er zijn langs of dichtbij de route voldoende overnachtingsmogelijkheden. Fijne stops onderweg zijn de melkhuisjes: verse yoghurt, karnemelk en fruit in de achtertuin van de boer. Ze staan aangegeven op de ADFC-fietskaarten.

Image
Lekker vlak fietsen, Cuxland is ook zeer geschikt om met kinderen te doen.
Lekker vlak fietsen, Cuxland is ook zeer geschikt om met kinderen te doen.

Overnachten langs Vom Teufelsmoor zum Wattensee

Campings, B&B's, hotels, pensions, etc. Op de ADFC-fietskaarten (zie Kaarten en gidsen) staan campings en jeugdherbergen aangegeven. Handig is de uitgave Bett+Bike, een gidsje van de ADFC met fietsvriendelijke overnachtingsadressen, onderweg te herkennen aan schild of vlaggetje aan de gevel.

Op Pad sliep op de volgende adressen:

Bremen
Hotel Westfalia
Langemarckstraße 38-42
28195 Bremen
T. +49 (0)421 59020
www.hotel-westfalia.de
Gelegen op de westoever van de Wezer, op steenworp afstand van het oude centrum en de uitgaansboulevard An der Schlachte (overzijde Wilhelm Kaisenbrug). Prima hotel in weliswaar beetje grauwe straat. Auto kan in overleg een week achterblijven op parkeerplaats). 2-p kamer met uitgebreid ontbijt vanaf € 92.

Bremerhaven
im-jaich Hotel Bremerhaven
Am Neuen Hafen 19
27568 Bremerhaven
T: +49 (0)471- 97166330
hotel@im-jaich.de
www.im-jaich.de
Modern, vriendelijk, geweldige locatie! Op steenworp afstand van het Auswanderer Haus, Zoo am See, toeristenbureau, opstapplek Hafenbus, etc. Heerlijke kamers met uitzicht op de jachthaven.

Cuxhaven
Donners Best Western Hotel
Am Seedeich 2
27472 Cuxhaven
T: +49 (0)4721/ 509-0
info@donners.bestwestern.de
www.donners.bestwestern.de
Uitzicht op de haven. Functioneel, overal dichtbij.

Freiburg
Gut Schöneworth
Landesbrücker Str. 42
21729 Freiburg (Elbe)
www.gut-schoeneworth.de
Sfeervolle boerderij, met fraaie tuin waar het diner wordt geserveerd.

Stade
RAMADA Hotel Herzog Widukind
Große Schmiedestraße 14
21682 Stade, Deutschland
T: +49 (0)4141 99980
widukind@ramada.de

Worpswede
Hotel Buchenhof
Ostendorfer Str. 16
27726 Worpswede
T: +49 (0)4792 93390
www.hotel-buchenhof.de

Image
LR-Schuur-bij-Cafe¦ü-zum-Brinkhof

Fietskaarten rondje Cuxland

Fietsroutekaarten:

 • De beste kaarten, met ingetekende fietsroutes, zijn die van de ADFC (www.adfc.de, +49 421 34 62 90), de Duitse Fietsersbond. Nodig voor beschreven route zijn kaart Cuxhaven/Bremerhaven (€ 7,90) en Bremen und Umgebung (€ 8,80), 1:70.000, www.fietsvakantiewinkel.nl.

Overzichtskaarten

 •  Freizeit- & Urlaubskarte Nordsee - Elbe - Weser, overzichtskaart van Cuxland, verschillende fietsroutes ingetekend. Ter plekke bij iedere VVV verkrijgbaar.
 • Marco Polo, kaart Niedersachsen, Bremen, Hamburg, 1:200.000. Wegenkaart, meer details dan kaart hierboven. Plus index. Geschikte kaart om op te fietsen. Wel afstanden, campings, bezienswaardigheden en veel wegen, maar geen vermelding fietspaden, € 10,50, www.dezwerver.nl

Fietsgids

 • Vom Teufelsmoor zum Wattenmeer. Van beide routes bestaan handige gidsjes, o.a. van uitg. BVA Bielefelder Verlag (€ 15,95, ringband met achtergrondinfo en kaartjes 1:75.000) of Bikeline (met kaartjes 1:50.000, € 13,90), o.a. te koop bij de Fietsvakantiewinkel.

Algemene gidsen

 • ANWB-gids, serie Goud: Noord- en Midden-Duitsland, met losse overzichtskaart met alle hoogtepunten, € 18,95, via de webshop van de ANWB.
 • Bremen, Bremerhaven en Hamburg, Dominicusgids, auteur Tina Reinders. Vlot geschreven gids met leuke achtergrondinfo. Helaas zonder Cuxhaven, € 5, www.bol.com
 • Merian aktiv: Bremerhaven und das Elbe-Weser-Dreieck, met alle drie de steden, 77 uitstapjes incl kaart. Duitstalig, ca € 10, ter plekke of via www.amazon.de

GPS

Beste tijd rondje Cuxland

Vergelijkbaar met Nederland: je kunt in principe de tocht het hele jaar door fietsen, maar de mooiste maanden zijn mei - september. Het drukst zijn de fietspaden langs de kust, met name in de zomervakantie-periode.

Naar Cuxland toe

Afstand Utrecht - Bremen is 345 km. Met de trein (fiets kan op sommige treinen mee, vooraf reserveren) ben je ca 5 uur onderweg, minimaal 2x overstappen, € 51,30 e.r. met fiets. Info: www.deutschebahn.de

Handige adressen en sites

* Germany Travel
Haaksbergweg 51
1101 BR Amsterdam
T. +31 20 311 39 29
E: office3-ams@germany.travel
I: www.germany.travel

* BTZ Bremer Touristik-Zentrale
Findorffstraße 105
D-28215 Bremen
btz@bremen-tourism.de
+49 421 30 800 10

* Tourist-Info Hafeninsel
H.-H.-Meier-Straße 6
27568 Bremerhaven
T: +49 (0)471 809 36 120

* Nordseeheilbad Cuxhaven
Cuxhavener strasse 92
27476 Cuxhaven
T + 49 4721 4040
info@tourismus.cuxhaven.de
www.afw-cuxhaven.de

* STADE Tourismus-GmbH
Schiffertorsstraße 6
21682 Stade
T. +49 (0)4141 - 409172
info@stade-tourismus.de

* Touristikagentur Teufelsmoor Worpswede Unterweser e.V.
Osterholzer Str. 23
27711 Osterholz-Scharmbeck
T: +49 (0)4791-930340

* www.teufelsmoor-wattenmeer.de > fietsroute Vom Teufelsmoor zum Wattenmeer
* www.cuxland.de
* www.urlaub-wesermarsch.de
* www.region-unterweser.de
* www.teufelsmoor.de
* www.maritime-events-deutschland.de > maritieme feesten langs de kust. Van 12 - 16 augustus doet Sail 2015 Bremerhaven aan:
* www.sail-bremerhaven.de

Image
Melkhuisje in zicht? Aanleggen voor een beker verse kwark met aardbeien!
Melkhuisje in zicht? Aanleggen voor een beker verse kwark met aardbeien!

Enkele tips/bezienswaardigheden onderweg

> zie ook de pdf voor het artikel over Bremen, Bremerhaven en Cuxhaven gepubliceerd in het ANWB-tijdschrift REIZ&.

Bremen - doen/zien

 • Übersee-Museum Bremen, Bahnhofsplatz 13. Kleurrijke tentoonstelling over land, volk, mens en dier in imposant, meer dan 100 jaar oud museum.
 • Böttcherviertel met musea, o.a. het Paula Modersohn-Becker Museum. Meer van haar werk is te vinden in het schilderachtige kunstenaarsdorp Worpswede, ca 20 km fietsen van Bremen
 • Schnoor (touwslagerij-kwartier), het oudste wijkje van Bremen. Knus, intiem, kleurig, toeristisch, druk wijkje met winnkeltjes, steegjes, veel ijs, maritieme dingen, juweliers.
 • uitgaansboulevard An der Schlachte, vooral 's avonds een levendig gebied
 • historische Marktplatz met de wereldberoemde Stadsmuzikanten, het-haan-op-kat-op-hond-op-ezel-torentje uit het sprookje van Grimm. Wens doen? Pak dan wel de pootjes van de ezel vast, anders komt hij niet uit.
 • Je vindt ze vlakbij een andere bezienswaardigheid, de Unser Lieber Fraue kerk (heel bijzonder glas in lood).
 • Het stadhuis en het beeld van stadsberschermer Roland (1404!) zijn sinds 2004 Unesco erfgoed.
 • het Osterviertel, een hippie-achtige wijk, met ongekuiste straten en met kroegen waar je zonder piercings, baard of knotje ernstig uit de toont valt. 'Das Viertel ist laut. Das Viertel ist dreckig. Das Viertel ist voll verrückter Menschen – Und das ist auch gut so'‪ luidt een liefdesverklaring aan Bremen op Facebook. Het 'Vondelpark' van Osterviertel zijn de oevers van de Wezer.

Bremen - eten/drinken
Koffie in het Böttcherviertel, bij branderij Büchlers. Toeristenluw thee drinken doe je op het ieniemienie terrasje van snoephuisje het Teestübchen in Schnoor. Leuke plekken om met een Beck's biertje je dorst te lessen zijn An der Schlachte (Weserpromenade), de historische Marktplatz, het Osterviertel met café Wohnzimmer en café Sand, bereikbaar met pontje over de Weser.

Bremerhaven - doen/zien

 • Auswanderer Haus. Gelegen op historische plek in de nieuwe haven waarvandaan tussen 1852 en 1890 ca 1,2 miljoen mensen vertrokken. € 12,80.
 • Der Hafenbus, toer met gids, interessant! Alleen deze bus (met dicht dak) komt in containergebied. 2 uur, € 10,90.
 • Uitkijkplatform Atlantic Hotel, adembenemend panorama-uitzicht over de stad, € 3.
 • Zoo am See, misschien wel het leukste dierentuintje ter wereld.
 • Klimahaus® Bremerhaven 8° Ost, Axel's reis om de wereld over de 8e lengtegraad. Over het weer, het (veranderende) klimaat en hoe het leven er uitziet in 2050.

Bremerhaven - eten/drinken

 • Schaufenster Fischereihafen, dé plek voor een vers visje op een terras, 3,5 km fietsen vanaf het toeristenbureau.
 • Probeer de Limandesfilet in Seute Deern ('Lief Meisje'), het historische houten vrachtschip in de oude haven.
 • Bistro überSEE, palmenterras met uitzicht op de jachthaven.

Cuxhaven - zien/doen

 • Windstärke 10, Wrakken- en visserijmuseum, in de voormalige vishallen.
 • Alte Liebe, historische steiger, nu vertrekplaats voor zeehondenboot Jan Cux II en de beste plek om Dicke Pötte (zeecontainerschepen) te spotten. Gratis.
 • Feuerschiff Elbe 1. Bezichtiging combuizen, officierscabines, commandobrug, machineruim.
 • Wadwandelen naar eiland Neuwerk, 12 km e.r., terug met ferry, check getijdentabellen die overal langs wadloopstrand staan!
 • Níet doen: Elk uur vertrekt de Cuxliner voor een bustoer door de stad en langs/over de haventerreinen. Erg saai, zonde van het geld.

Cuxhaven - eten/drinken

 • Fischbörse. Keuze uit vele havenrestaurantjes. Vanaf ca € 7,50 voor visbroodje. Let op: contant betalen.
 • H/R/C Wattenkieker, Sahlenburger Strand, niet te duur eten op eersteklas lokatie met uitzicht op meestbevaren zeeweg ter wereld.
 • Die Kiste, tapasbar met Caribische (dans)avonden, in voormalige zeemanswijk in oude centrum.
 • Michelinsterren** restaurant Sterneck in Duhnen, uitzicht over de Waddenzee. Duitse keuken met Spaanse en Franse invloeden.

Let op:

 • Zelfs hoogzomer zijn in Cuxhaven (i.t.t. Bremen) veel restaurants al om 21 u gesloten.
 • Op veel plekken kun je niet met een Nederlandse betaalkaart terecht, zorg voor contant geld.

Fiets kapot?

Bremen
ADFC Radstation Bremen GmbH
Bahnhofsplatz 14a
28195 Bremen
Vlakbij Uberseemuseum en station. Werkplaats, verhuur, routeinfo.

Cuxhaven
Rad & Tour
Schillerstraße 43-45
27472 Cuxhaven
info@radundtour.de
Bezoek de supermooie fietsenzaak van Thomas. Reparaties binnen 24 uur, of sneller als je ze zelf uitvoert. In deze Radhof ook kleding, tassen, accessoires en veel leuke fietshebbedingen.

Ook leuk...tips van toeristenbureau

Tussen Bremen en Bremerhaven

 • Berne: ooievaarsstation
 • Lemwerder: Ochtumsperrwerk
 • Elsfleth: Scheepvaartmuseum, vakwerkhuizen, driemaster die in 1909 in Nederland is gebouwd.

Bremerhaven - Cuxhaven

 • Museumsinsel Wremen, klein, sympathiek museumpje over de waddenkust en haar bewoners
 • Zeebad Watt`n Bad, Dorum-Neufeld

Cuxhaven - Freiburg

 • Otterndorf, mooie historische stad
 • Neuhaus, met haven, Radlerbistro tum Suden en brouwerij Café Alt Neuhaus.

Freiburg - Stade

 • Boottocht met historische praam, de bootjes met geteerde zeilen waarmee vroeger het transport door de moerassen van Cuxland plaatsvond
 • Dorpje Osten met zweefveer Osten-Hemmoor, www.schwebefaehre-osten.de
 • Stade, prachtige middeleeuwse stad: wandeltoer Dämmertorn met stadgids, boeken via toeristenbureau.

Stade - Worpswede

 • In plaats van fietsen kun je met de Moorexpress van  Stade naar Bremervörde, fiets vooraf aanmelden.
 • Worpswede, kunstenaarsdorp met vele galerijen en musea, in groene omgeving, het voormalige Teufelsmoor. Hiervandaan ook tochtjes met praam mogelijk.