icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Fietsen in Noord-Duitsland
Landeninformatie

Fietsen in Noord-Duitsland

 • 13 maart 2020
 • Door: Erik Van de Perre
 • Fotografie: Jonathan Andrew

In Noord-Duitsland gaat een geweldige verscheidenheid aan landschappen schuil, die zich uitstekend voor een fietstocht leent. Al deze gebieden zijn ontsloten door een zeer goed ontwikkeld fietsroutenetwerk.

Fietsen in Nedersaksen

Waddenzee en zeehavens, rivieren en middelgebergte – Nedersaksen overtuigt fietsers vooral door zijn hoge landschappelijke diversiteit. Van pittige mountainbiketochten tot ADFC-kwaliteitsroutes en een van de eerste ADFC-RadReiseRegionen heb je hier alles.

De regio telt zo’n 40 langeafstandsfietsroutes met een totale lengte van ruim 11.000 km. Sommige zijn razend populair, waaronder de Elberadweg en de Emsradweg. In Oost-Friesland vindt de toerfietser typisch Friese kustlandschappen met kwelders, dijken, vissershavens, vuurtorens, venen, kanalen en eindeloze vergezichten. De Lüneburger Heide lokt met uitgestrekte heidegebieden, net als de aangrenzende Heideregion Uelzen (zie ‘De beste regio’s’), die door de ADFC omwille van haar uitstekende voorzieningen voor fietsers met het label ADFC-RadReiseRegion werd onderscheiden. Met de Harz en de regio Solling-Vogler telt Nedersaksen ook twee echte topbestemmingen voor mountainbikers.

Fietsen in Mecklenburg-Voor-Pommeren

Mecklenburg-Voor-Pommeren ligt in het noordoosten van Duitsland en behoort geografisch tot de Noord-Duitse Laagvlakte. Grote delen zijn dan ook uitgesproken vlak. Elders draagt het landschap de sporen van de laatste ijstijd (Weichsel-glaciaal). Daarvan getuigen ook het heuvelachtige morenelandschap van de Mecklenburgische Schweiz en de vele meren in het Mecklenburger Seenland. Een topattractie zijn de imposante krijtrotsen van het eiland Rügen.

Fietsers kunnen in deze veelzijdige regio terugvallen op een fietsroutenetwerk van 6.000 km. Het net telt 30 langeafstandsroutes, waaronder 21 rondritten. Een vaak weerkerend element is het water: naast een kustlijn van 2.000 km bezit de regio een uitgebreid netwerk van rivieren en kanalen en wel 2.000 meren. De Müritzsee is met een oppervlakte van 112 km² het grootste meer van Duitsland. Typisch zijn ook de schilderachtige lanen, omzoomd door machtige kastanjebomen en linden, dromerige dorpjes met ooievaarsnesten en gezellige steden met imposante bakstenen kerken. 

Fietsen kun je van mei tot oktober. In de lente zorgt de bloei van het koolzaad op vele plaatsen voor een explosie van kleuren en geuren. In het heetst van de zomer zorgt een frisse zeebries voor afkoeling. En wanneer in de herfst de bessen van de duindoorn het duinlandschap een oranje gloed geven, trekken aan de hemel duizenden kraanvogels naar het zuiden.

Fietsen in Brandenburg

Het vlakke tot zacht golvende landschap van Brandenburg biedt voor toerfietsers een ideaal terrein. En zo verbaast het niet dat deze deelstaat in het oosten uitpakt met een fietsroutenetwerk van 10.000 km. Liefhebbers van ongerepte natuur, meren en kanalen komen hier zeker aan hun trekken. Meer dan een derde van de oppervlakte van Brandenburg is intussen beschermd. Fietsend langs de oevers van Havel en Spree, Elbe, Oder en Neiße of in het Spreewald kun je met volle teugen genieten van de intacte flora en fauna van een hele reeks natuurparken en biosfeerreservaten.

Op architectonisch gebied heeft de regio eveneens aardig wat in huis. 31 steden zijn verbonden door het ‘Samenwerkingsverband Historische Binnensteden’. Ook de vele kastelen en herenhuizen, kerken en kloosters getuigen van een rijk verleden. De grootste trekpleister is uiteraard de hoofdstad Potsdam met het wereldberoemde slot Sanssouci, dat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat. En de nabije Duitse hoofdstad Berlijn – die behoort weliswaar niet tot Brandenburg, maar wordt er wel door omringd – is natuurlijk ook altijd een bezoekje waard. Een heel ander beeld biedt het zuiden van Brandenburg, waar 150 jaar lang bruinkool werd ontgonnen. Door de kolossale mijnen te laten onderlopen, onderging dit voormalige mijngebied een opmerkelijke transformatie: het Lausitzer Seenland is vandaag het grootste kunstmatige merenlandschap van Europa.

Image
Fietsen in Noord-Duitsland
Stade

Fietsroutes in Noord-Duitsland

Grote Europese langeafstandsfietsroutes

 • Ostseeküsten-Radweg
  Deelstuk van de Baltic Sea Cycle Route (EuroVelo-Route 10): Priwall –Ahlbeck/Usedom (670 km)
  Meer informatie
 • Euroroute R1
  Deelstukken Klein Marzehns – Potsdam en Erkner – Küstrin-Kietz (209 km)
  Deelstuk Holzminden – Bad Harzburg (120 km)
  Meer informatie
 • Nordseeküsten-Radweg 
  Deelstuk van de North Sea Cycle Route (EuroVelo-Route 12): Bunde – Hamburg (550 km)
  Meer informatie

Regionale langeafstandsfietsroutes in Nedersaksen

Regionale langeafstandsfietsroutes in Mecklenburg-Voor-Pommeren

Regionale langeafstandsfietsroutes in Brandenburg