icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Uitrusting

Fiets gps: Lezyne Super GPS

  • 10 mei 2017
  • Door: Gijs Loning
  • Fotografie: Allart Blaauboer

Lezyne ken je misschien als naam van hele mooie fiets-tooltjes, -pompen en bidonhouders maar ze maken toch ook al weer een tijdje fiets gps’en. Daar zat nooit navigatie in en dat is nog steeds zo. En toch kan je met Lezyne Super GPS navigeren!

Samenvatting

Lezyne Super GPS

Merk: Lezyne
Model: Super GPS
Gewicht: 76 gram
Prijs: € 149,95

Voor wie? Recreatieve en sportieve fietsers en mountainbikers.
Waarom wil je hem? Omdat het de kleinste en lichtste fiets gps ‘met’ navigatie is en de instructies buitengewoon helder zijn.

Voordelen:

+ Compact
+ Connectiviteit
+ Navigatiebegeleiding
+ Gps ontvangst
+ Prijs

Nadelen:

- Importeren routes in '.gpx'

Image
lezyne-230x157.jpg
Lezyne Super GPS

Beeldscherm Lezyne Super GPS

De Lezyne Super GPS heeft met een maat van 31,7 x 40,1 mm het kleinste beeldscherm onder de fiets gps’en met navigatie. Daarnaast is het beeldscherm ook nog eens zwart/grijs (monochroom) en is het niet eens een touchscreen! Toch valt er veel voor de benadering van Lezyne te zeggen.

Waterdicht

De Lezyne Super GPS is waterdicht volgens de IPX7 classificatie: 30 minuten waterdicht op 1 meter onder water.

Montage

De eenvoudige steun wordt met een rubberen elastiek bevestigd. De gps zit behoorlijk stevig al wil bij het indrukken van de knoppen de steun wel eens verschuiven. Mooi is dat de Lezyne Super GPS echt in de steun gedrukt, gedraaid en geklikt moet worden. Kwijtraken onderweg is er niet bij.

Batterijduur

De Lezyne Super GPS heeft een interne accu.  Deze wordt door een (erg kort) micro USB-kabeltje door de computer opgeladen. Deze kabel gebruik je ook voor de gegevensoverdracht tussen computer en gps. Een netstroom adapter is niet als accessoires verkrijgbaar. Lezyne claimt een batterijduur van maximaal 24 uur! Niet getest.

Kaartmateriaal fiets gps

De Lezyne Super GPS heeft geen kaartmateriaal in de gps zelf aan boord. De gps maakt echter slim gebruik van de samenwerking tussen gps en je smartphone en online kaarten w.o. Google Maps. Doordat de Lezyne Super GPS tijdens het fietsen middels Bluetooth met je smartphone communiceert kan je dus op de telefoon de route zien, terwijl de Lezyne Super GPS de route instructies geeft. Meer hierover verderop. Het kaartmateriaal is verzorgd en gedetailleerd.

Software updaten

De Lezyne Roots website geeft updates goed weer en na downloaden van de Lezyne Firmware Programmer is de Super GPS in krap 5 minuten weer helemaal up to date.

Connectiviteit

De Lezyne Super GPS kan je niet los zien van de Lezyne GPS Ally app. Deze dus eerst downloaden op je smartphone voordat je de Super GPS als navigatie kan gebruiken. Omdat de Lezyne Super GPS met je smartphone communiceert geeft hij ook binnen komende berichten, e-mails en belletjes weer. Verder communiceert hij via Bluetooth Smart en ANT+.

Knoppen en beeldscherm

De Lezyne Super GPS heeft aan beide zijden twee knoppen. De knoppen zijn dik en stroef en laten zich goed bedienen. Door het niet hebben van een touchscreen doe je ook alles met deze knoppen. De functies van de knoppen vergen gewenning. Prettig is dat de knop linksonder de functie van verlichting heeft. Met somber weer is het beeldscherm niet altijd goed af te lezen. Met zon: Super!

Navigatie functies

Dat de Lezyne Super GPS geen echte navigatie aan boord heeft, maar juist werkt via de smartphone en de app blijkt in de praktijk heel positief. In de Lezyne GPS Ally app kan je onder het kopje ‘Navigatie’ een adres invoeren en de app rekent meerdere routes uit. In beeld zie je ook een hoogteprofiel. Kies je route en druk op het touchscreen van je smartphone op ‘Gaan’. Vervolgens stuurt de app de route naar de gps en slaat die daar op. Wat volgt is een paar piepjes van de Super GPS en in beeld verschijnt de navigatie-instructie. De smartphone met kaart kan op een houder ernaast of gewoon uit en veilig in de rugzak.

De routeaanwijzingen zijn voorbeeldig van aard. Ze zijn helder, geven de juiste informatie: een pijl met de richting, de straatnaam en een stukje wat je moet doen. De aanwijzingen zijn op tijd en de Lezyne Super GPS is nooit te laat. Sterker nog: het is een van de beste gps’en die er wat dat betreft is.

Fiets je toeristisch dan zal je het scherm met de navigatie-aanwijzingen voor je hebben en is het een kwestie van de instructie opvolgen. Ben je echter sportiever van aard en fiets je een route op snelheid, wattage etc dan heb je een van die schermpjes voor je. Op het moment dat er een route-aanwijzing is, schakelt de gps automatisch naar het ‘route aanwijzingenscherm’. Super!

Routes plannen

Een route maken kan niet met de Lezyne GPS Ally app, maar wel de computer met de Lezyne Roots website. Dit werkt betrekkelijk eenvoudig. De route sla je op en komt terecht in je app. In de app vind je de route onder Navigatie en dan onder Route opslaan. Inderdaad merkwaardig. Het is een vertaalfout want ze bedoelen Opgeslagen routes. Klik de route aan en op Gaan en de instructies verschijnen op de Super gps. Met Lezyne Roots kan je ook .gpx routes importeren en die gebruiken alleen krijg je dan de route als een lijntje te zien op de Super GPS. Dit is een gemis.

Extra’s van de Lezyne Super GPS

De gps zit boordevol functies voor sportieve fietsers en de app werkt samen met Strava. Dankzij deze laatste kunnen thuisblijvers realtime volgen waar je zit en wat je prestaties zijn. Leuk als je bijvoorbeeld de Alpe d’HuZes fietst voor het goede doel! Leverbare accessoires zijn: een hartslagband, een gecombineerde snelheid- en cadanssensor en een montagesteun

Eindoordeel fiets gps

De Lezyne Super GPS is een buitenbeetje, maar voldoet prima. De connectiviteit met de smartphone is uit de kunst en de routebegeleiding op de Super GPS is helder en eenduidig. Een touchscreen missen we eigenlijk niet. Dat het maken van routes op de gps en in de app niet kan, is jammer. Routes maken via de Lezyne website gaat prima. En helaas worden standaard .gpx routes niet door de Super GPS vertaald in een routebeschrijving. De prijs is prima.