icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right
Image
Fietsen in Frankrijk,  de mooiste fietsgebieden
Landeninformatie

De mooiste fietsgebieden in Frankrijk

  • 23 juni 2016
  • Door: Kees Swart
  • Fotografie: Kees Swart

Frankrijk is voor velen het fietsvakantieland bij uitstek. In dit artikel laten we je kennis maken met alle windstreken van het land en geven we tips voor meerdaagse fietsroutes.

 1. Fietsen in het oosten van Frankrijk

Het oosten van Frankrijk wordt begrensd door drie bergketens: de Vogezen, de Jura en de Alpen. Aan de oostflank van de Vogezen liggen de wijnvelden van de Elzas; de Jura en de Alpen vormen de grens met Zwitserland en Italië. De bergketens zijn geliefd bij fietsers die cols willen bedwingen, al lkun je iets verder naar het westen en in de Elzas ook vaak vlak worden gefietst. Zeer bezienswaardige steden zijn Metz, Nancy, Straatsburg, Colmar en Briançon.

Door het oosten van Frankrijk lopen de volgende beschreven fietsroutes:

Image
1510_0002127 Fort de la Latte - Frankrijk
Fort de la Latte.

2. Fietsen in Zuid-Frankrijk

Het zuiden van Frankrijk wordt in tweeën gedeeld door de Rhône. Ten oosten van deze rivier ligt de Provence, westelijk hiervan liggen Languedoc-Rousillon en de Pyreneeën. De lager gelegen gebieden hebben als gevolg van warme zomers en zachte winters een mediterrane vegetatie. Dit deel van Frankrijk is geliefd bij fietsers die graag de zon opzoeken of een tocht willen maken in het vroege voorjaar en de late herfst. Op de hoger gelegen cols in de Pyreneeën kan van november tot mei sneeuw liggen. Zuid-Frankrijk is ook rijk aan tastbare overblijfselen van de Romeinen, zoals de reusachtige Pont du Gard en verschillende amfitheaters. Verder westwaarts, rond de middeleeuwse vestingstad Carcassonne, zijn veel heuveltoppen bekroond met burchten waar de Katharen ooit hun toevlucht zochten. In steden als Marseille, Nice, Cannes, Avignon, Montpellier, Perpignan en Toulouse zijn het waard om een hele dag of langer te bezoeken.

De volgende fietsroutes gaan naar of door het zuiden van Frankrijk:

Image
1310_0002871 Fietsen bij Fontanes-de-Sault - Frankrijk
Bij Fontanes-de-Sault.

 3. Fietsen in het westen van Frankrijk

West-Frankrijk omvat de Atlantische kust van Nouvelle-Aquitaine tot en met Bretagne en de Kanaalkust van Bretagne en Normandië. Stranden, duinen, baaien en kliffen markeren de grillige kustlijn. In het zuiden bestaat het achterland vooral uit pijnboombossen, akkerland en wijnvelden, in het noorden overheersen weilanden, boomgaarden en graanvelden. Langs het Kanaal is het enorme tijverschil goed waar te nemen. Havens vallen er tweemaal per dag droog. Bij laag tij rijden tractoren van en naar de drooggevallen oester- en mosselbanken. De verse vangst is te proeven in de vele lokale visrestaurants. In de binnensteden van Bordeaux, Nantes, Rennes, Dinan, St-Malo, Bayeux, Honfleur en Rouen is nog veel van de rijke historie bewaard gebleven.

Fietsroutes door het westen van Frankrijk gaan:

4. Fietsen in Noord-Frankrijk

Ten noorden en oosten van Parijs liggen Picardië, Nord-Pas-de-Calais en Champagne-Ardennes. Hier ligt ook de bovenste helft van het Bekken van Parijs, een hoogvlakte met een bodem van krijt, kalk en klei. Graan- en koolzaadvelden worden regelmatig onderbroken door moerassige rivierdalen en beboste hellingen. Ten noorden van dit bekken liggen de polders van Frans-Vlaanderen, de heuvels van Henegouwen en de Franse Ardennen. Lille en Arras hebben sfeervolle binnensteden, in Reims en Amiens staan indrukwekkende kathedralen.

Fietsroutes door Noord-Frankrijk zijn:

Image
1104_0002392 gildehuizen op Place des heros in Arras - Frankrijk
Gildehuizen op Place des Héros in Arras

5. Fietsen in Midden-Frankrijk

Ten zuiden van Parijs strekt zich het centrale deel van Frankrijk uit. Bijzonder fraai zijn de wijnstreken in Bourgogne en Dordogne, de kastelen langs de Loire en de dode vulkanen in de Auvergne. Bijzondere steden zijn Lyon, Troyes, Langres, Tours, Dijon en Orléans.

De volgende fietsroutes gaan door Midden-Frankrijk:

 6. Fietsen op Corsica

Corsica is met een kwart van de oppervlakte van Nederland na Sicilië, Sardinië en Cyprus het grootste eiland in de Middellandse Zee. Met slechts 300.000 inwoners is het een stuk dunner bevolkt dan de meeste mediterrane eilanden.
Er zijn spectaculaire landschappen te bewonderen op Corsica. Steile kliffen en beschutte baaien sieren de westkust. In het binnenland komen de hoogste bergtoppen ruim boven de 2.500 meter uit. Boven de 700 meter groeien uitgestrekte bossen, daaronder ligt de maquis, een gordel van lage struiken die goed tegen droogte kunnen en lekker ruiken. Het klimaat is mediterraan, met hete droge zomers en relatief natte, milde winters. ’s Winters kan het aan de kust best nog aangenaam weer zijn, terwijl het hoog in de bergen ook in de zomer nog koel kan zijn. Tijdens de zomervakantie kan het op Corsica erg druk zijn, maar daarbuiten is het een geweldig eiland voor avontuurlijke fietsers die geen hekel hebben aan klimmetjes.

In de volgende fietsgids worden de mooiste fietsroutes op Corsica beschreven: