Test overzicht vakantiefietsen 2016

Welke trekkingfietsen zijn getest?

In dit overzicht staan vijf vakantiefietsen die we in de loop van 2016 hebben getest voor onze testrubriek ‘rij-impressie’. De geteste vakantiefietsen zijn de Koga World Traveller S, Santos Travelmaster 2.8, Snel Light Ride, Van Herwerden Roadmaster C en Giant Toughroad. Al deze fietsen hebben een wielmaat van 28 inch. Van Herwerden kiest voor een stalen frame, de overige frames zijn van aluminium. Op de Koga en de Giant zitten hydraulische schijfremmen. Santos kiest voor hydraulische velgremmen, Snel voor V-brakes en Van Herwerden voor cantilever velgremmen. Giant heeft voor en achter aluminiumdragers met een beperkt draagvermogen gemonteerd. De rest heeft een stalen Tubus achterdrager en nokjes voor low riders op de voorvork. De Koga heeft een Rohloffnaaf met 14 versnellingen, de andere fietsen zijn met derailleurs uitgerust.

De testresultaten

Koga WorldtravellerKoga WorldTraveller S, € 3.800 – € 4.200

De Koga WorldTraveller rijdt dankzij de riem en betrouwbare Rohloff naaf geruisloos, heeft een heerlijk stuurgedrag en dito zitpositie. (…)

Naar de testresultaten

lijn-1px

Santos TravelmasterSantos Travelmaster 2.8, € 2.099

De Travelmaster 2.8 is een degelijke reisfiets, leverbaar in ­verschillende uitvoeringen en prijsklassen. Wie vaak met veel bagage op asfaltwegen fietst (…)

Naar de testresultaten

lijn-1px

Giant ThoughroadGiant Toughroad, €1.199

De Giant Toughroad is een leuke mtb-achtige fiets voor een zachte prijs en te gebruiken voor tochten met lichte bepakking in wisselende omstandigheden.(…)

Naar de testresultaten

lijn-1px

Snel Light RideSnel Light Ride, € 2.399 – € 3.699

De Light Ride 28 is een lichtgebouwde maar sterke vakantiefiets in verschillende uitvoeringen en prijsklassen. Een fijne fiets voor asfaltwegen, (…)

Naar de testresultaten

lijn-1px

Van Herwerden RoadmasterVan Herwerden Roadmaster C, € 3.495

De Roadmaster C is een snelle, lichte en degelijke vakantiefiets die helemaal op maat gebouwd wordt. Een fijne fiets voor asfaltwegen, die met de juiste banden ook (…)

Naar de testresultaten

lijn-1px

Hoe de tests tot stand kwamen

Op alle fietsen is tientallen kilometers rondgereden op de wegen en paden waarvoor ze zijn bedoeld, variërend van asfaltwegen tot grindpaden. Met en zonder bagage. Aangezien de fietsen onderling erg verschillen en ook niet gelijktijdig beschikbaar waren, is het niet zinvol om hier een ‘testwinnaar’ aan te wijzen. Van elke fiets is het rijkarakter beschreven. Ook is steeds naar de afmontage gekeken. De rij-eigenschappen en de afmontage bepalen voor welk soort tochten een fiets het meest geschikt is en of er veel bagage op meegenomen kan worden. De afmontage bepaalt ook hoe onderhoudsarm een fiets is.

Conclusie

De vijf beschreven fietsen verschillen teveel van elkaar om ze goed met elkaar te kunnen vergelijken. De Koga World Traveller S is met een Rohloffnaaf het duurst afgemonteerd. Van de Santos Travelmaster en de Snel Light Ride is een derailleuruitvoering getest. Voor Santos pleit dat gekozen kan worden voor een goed afgedichte trapas met interne lagers. De Giant Toughroad is een budgetvriendelijke lichtgewicht fiets met onderdelen die beter niet zwaar belast kunnen worden. De Van Herwerden Roadmaster C is een degelijke stalen racetrekkingfiets, die helemaal op maat gebouwd wordt en ook voor wat zwaarder werk ingezet kan worden.

Gerelateerd

Delen

Waardering
76650
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

2 reacties op “Test overzicht vakantiefietsen 2016

  1. Hallo Gijs , gelijk heb je man , tientallen km test ??? ik doe 2 a 300 km wekelijks op mijn 66 en al wat men daar schrijft , pure onzin , heb zelf 2 x koga/rohloff gehad , ketting en riem , een echte trekking fiets koga , bestaat gewoon niet , nu niet en nooit gehad , probl … te veel om op te noemen, of demonteer hem half voor je wereldreis maar dat is niet de bedoeling denk , rohloff , werkt perfect ,er zijn maar een 3 tal ECHTE merken trekking fietsen (voor duizenden km ipv 10 )die je kan kopen bij een ECHTE fietshandelaar, ik heb er eentje van , santos pinion , kost wel wat maar ik wil gerust fietsen en niet telkens MOETEN stoppen om wat vast te hang etc… nog veel fietsplezier .

  2. Beste redactie,
    Ik snap best dat de kop Test vakantiefietsen 2016 lekker bekt, maar wel redelijk suggestief is. De fietsen zijn door verschillende auteurs getest op verschillende momenten en er is geen samenhang in de test behalve de 28 inch wielmaat. De kop Test vakantiefietsen 2016 suggereert dat het een vergelijking betreft, maar in de rest van de tekst geven jullie al weer dat dit eigenlijk niet kan en niet zo is. Doe het dan ook niet en laat iedere fiets in zijn eigen waarde. Tijd voor een nieuwe vergelijkingstest? Je weet me te vinden. Gr Gijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *