icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Fietsrugzak
Uitrusting

Een fietsrugzak kopen

  • 25 oktober 2013
  • Door: Petra Strijdhorst
  • Fotografie: Désiré Weststrate

Veel mountainbikers kunnen eigenlijk niet meer zonder: de fietsrugzak. Reserveonderdelen, je mobieltje en een bandenplaksetje zijn wel het minste wat je mee moet nemen. Lastig? Met de huidige generatie rugzakken maak je van je last een lust. Maar waar moet je op letten als je een fietsrugzak wilt kopen?

De helmhouder

Een helm hoort op je hoofd tijdens het fietsen. Maar daarvoor, of daarna is het lastig als je hem steeds in je handen moet houden. Een haakje, netje of klipje neemt dit probleem uit handen.

Lusje voor het licht

Onderaan een fietsrugzak zit bijna altijd een stukje stof met twee horizontale openingen erin. Hier kun je makkelijk een fietslampje aan vastmaken.

Vele vakjes

Het is fijn als je fietsrugzak zo stabiel mogelijk op je rug ligt. Dit lukt het beste als je bagage niet allemaal onderin je rugzak zakt, maar netjes op zijn plek blijft zitten. Spanbanden zijn handig, aparte vakjes in dit geval nog handiger. Sommige rugzakken hebben kleine labeltjes, zodat je precies weet wat in welk vakje zit.

Heup- en schouderbanden

Bij een fietsrugzak is de belangrijkste taak van de heup- en schouderbanden dat de rugzak goed op zijn plaats blijft. Ook als je om bomen heen aan het slalommen bent tijdens een afdaling.

Rugpand

Het is fijn als het rugpand niet te stijf is en dat je ruggengraat niet tegen harde onderdelen aan kan komen. Zeker in een pittige klim krom je meestal flink je rug. Als de huid op je ruggenwervel dan ergens tegenaan schuurt, is de kans groot dat daar irritatieplekjes ontstaan.

Regenhoes

Niet noodzakelijk, wel heel erg handig. Je spullen in de rugzak blijven ook wel droog in een drybag (of een vuilniszak), maar een regenhoes kan ook heel handig zijn om je rugzak schoon te houden als je door de blubber rijdt.

Waterzak

Op bijna iedere mountainbike kunnen wel één of twee bidons. Toch is een waterzak in je rugzak vaak net een tikkeltje handiger. Je drinkt er een stuk makkelijker uit tijdens het fietsen (zonder handen!) en er past vaak meer in dan in bidons. Een nadeel: zo’n waterzak is een enorme ruimtevreter in je rugzak.

Image
Rugzak Osprey 2013 1
Image
Rugzak Osprey 2013 2