Test OsmAnd+ navigatie app voor smartphone

Voordelen

+ Uitgebreide functionaliteit
+ Onbeperkte kaarten wereldwijd
+ Open Source app

Nadelen

- Werkt beperkt op IOS
- Geen topografische kaarten

Eindoordeel

Je smartphone is met behulp van een outdoor navigatie app tegenwoordig prima te gebruiken als volwaardige outdoor gps. Wie op zoek gaat naar navigatie apps voor Android of iOS verdwaalt echter al snel in het enorme aanbod. We keken eens goed rond in de App Store (voor de iPhone) en op Google Play (voor Android toestellen), gingen zelf aan de slag met de meest gebruikte apps voor outdoor navigatie. In dit artikel zetten we de app OsmAnd+ in de spotlight.

Prijs: OsmAnd gratis, OSMand+ € 6,99
Voor: Android, iOS (download)

Met OsmAnd (OpenStreetMap Automated Navigation Directions) heb je autonavigatie en een outdoor gps in een. Het is een gratis open source app die wordt ontwikkeld en bijgehouden door een internationale groep vrijwilligers. Met de betaalde versie OsmAnd+ (download voor iOS) heb je meer opties en ondersteun je dit werk.

OsmAnd+ (in Android) biedt navigatie met stemaanduidingen en beeldweergave voor auto, fiets en voetganger op basis van de gratis OpenStreetMap, zowel online als offline. De functionaliteit in iOS is erg beperkt. Het accugebruik is stevig, maar als je een tracklog (in OsmAnd: trip record) maakt kun je de app in de achtergrond laten werken en je beeldscherm uitschakelen.

In de gratis versie kun je tien kaarten gratis downloaden, in OsmAnd+ kun je onbeperkt gedetailleerde kaarten van vrijwel de hele wereld downloaden, waarbij je ook nog verschillende kaarten en satellietbeelden over elkaar kunt projecteren, inclusief overlays met bijvoorbeeld mountainbike- en wandelroutes. Er zijn nautische kaarten, skikaarten en ga zo maar door. Voor outdoornavigatie in bergachtige gebieden is de hoogtelijnen plugin voor € 1,99 onontbeerlijk. Sinds kort is er de optie (test-fase) om het kaartbeeld weer te geven zoals op de topografische kaarten.

OsmAnd biedt de belangrijkste basisfuncties voor gps zoals routes maken, volgen, importeren en exporteren en waypoints (Points of Interest, POI) toevoegen, maar haalt het niet bij de uitgebreide mogelijkheden van Viewranger op dit gebied.

Met OsmAnd heb je dankzij de wereldwijde kaartdekking en de navigatiefunctie een alles-in-eenoplossing in handen.

Facebook quote van een gebruiker: ‘Je kan zeven gratis kaarten downloaden, voorgedefinieerde routes laden (onder andere tijdens de roparun gebruikt) en favoriete plaatsen opslaan.’

Download OsmAnd voor iOS hier

Lees ook:

Gerelateerd

Delen

Waardering
77224
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

5 reacties op “Test OsmAnd+ navigatie app voor smartphone

 1. Osmand+ is zeer stroombesparend in te stellen. Namelijk je kunt het zodanig instellen dat het scherm alleen aangaat als Er een navigatie instructie wordt gegeven. Na een instellen tijd, bv 15 seconden gaat het scherm weer op zwart tot de volgende bocht.

 2. voor het wandelen is Viewranger zeer goed. Voor het fietsen voldoet OsmAnd omdat dat een z.g. routeerbare kaart is: zoekt zelf een route van A naar B. Soms bieden de OSM kaarten te weinig informatie en dan is Viewranger een welkome aanvulling. Het maken van routes of opnemen van gpx data is voor beide programma’s prima geregeld. Wel vraagt het “leertijd” dus gewoon ermee om leren gaan (veel instellingen mogelijk!)

 3. Het gebruik van Osmand+ met mijn Samsung GalaxyS7 is toch een tegenvaller.
  Volgende problemen doen zich voor:
  – De stembegeleiding in NL is niet mogelijk. Een stem in het Engels of Frans is is
  onduidelijk.
  – het ingeven van een adres verloop niet logisch. De volgorde van; plaatst , straat en
  huisnummer ontbreekt.
  Besluit; mijn beoordeling beperkt zich tot 2 sterren

  1. Het adres is wel degelijk en gemakkelijk in te stellen.
   Bij bestemming.. kies adres en geef gewoon het adres op. B.v. tik in
   Molenstraat 6 Heukelum.
   Dat adres staat dan boven aan in een lijstje. Tik aan en het is ingesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *