Test Garmin Fenix 3 smarthorloge, 2015

Voordelen

+ Snelle gps
+ Uitstekende gps-functies
+ Zelf inrichten via widgets en apps
+ Afleesbaarheid scherm

Nadelen

- Groot voor kleine polsen
- Knoppen onlogisch voor rechtshandigen

Eindoordeel

Van trailrunners tot spoorzoekers, van gezondheidsgoeroes tot gadgetfreaks; de Garmin Fenix 3 is zonder meer het beste sport- en outdoor smarthorloge dat Garmin ooit gemaakt heeft.

De Garmin Fenix 3, zoals de naam al aangeeft, is de derde generatie sporthorloge van de Amerikaanse gps grootheid. Is de Fenix daarmee gewoon een voortzetting van een bestaand concept? Niet helemaal, want Garmin heeft het horloge grondig onder handen genomen.

garmin_fenix_3_screendup2

Prima afleesbaarheid

De Garmin Fenix is nooit het kleinste horloge geweest: de kast meet maar liefst 51 mm in diameter, is 16 mm dik en weegt 82 gram en dat is prima voor de Vikingen onder ons, maar best fors voor kleine polsen. Toch draagt de Fenix 3 met rubberen polsband comfortabel. Ten opzichte van voorgaande modellen is de afleesbaarheid van het scherm er enorm op vooruit gegaan: ook in fel zonlicht is dit nu super.

Veel functies

De Garmin Fenix 3 heeft veel functies: horloge, barometer, hoogtemeter en (pijl)kompas zijn vanzelfsprekend en dat je de Garmin samen met een hartslagband als sporthorloge kunt gebruiken, is niet nieuw. Wel nieuw is dat de Fenix 3 een echte smartwatch is, waar je apps en widgets op kunt zetten middels bluetooth en usb en via smartphone, Mac of Windows PC. En dit is verslavender dan je denkt.

Verslavend

Eenmaal op de Garmin Connect website kun je bijvoorbeeld het horlogescherm aanpassen aan een Zwitsers Tissot uurwerk of een ingewikkeld duikhorloge. Je kunt maan en zon kalenders installeren en zelfs een appje die je de locatie van planeten en sterrenbeelden aan het firmament laat zien. Wat dacht je van een app die je slaapritme in de gaten houdt? Kortom: leuk en je raakt niet snel uitgespeeld.

garmin_fenix_3_screendup1

Groot pluspunt

Terug naar de basis: de Garmin Fenix 3 als gps horloge. In de eerste plaats valt op dat, als je de gps hebt ingeschakeld, hij enorm snel zijn plek op aarde vindt. Groot pluspunt is ook dat een rode of groene rand rond het beeldscherm en een rood vierkant of groene driehoek laten zien dat de gps aan of uit is. Zo kun je bij het maken van een tracklog (de route die je loopt in het horloge opslaan) nooit de fout in gaan.

Solide accu

Via de computer routes en waypoints naar het horloge sturen en deze met het horloge volgen, werkt eenvoudig. De tijd dat je hier een echte gps voor nodig hebt, ligt met de Fenix 3 wel achter ons. Hoewel… een kaart heeft de Fenix dan weer niet, waardoor je dus weer sneller/vaker een papieren wandelkaart als back-up nodig zult hebben. Ook met de batterij – goed, interne accu – zit het wel goed: afhankelijk van hoe je het horloge gebruikt, werkt hij tussen de 20 en 6 weken. In de dagelijkse wandelpraktijk kun je dus prima een 9 uur durende tocht loggen of nalopen.

Grote knoppen

De knoppen op de Garmin Fenix 3 zijn groot en daardoor goed te bedienen. Ook is de functie van de knoppen duidelijk en zijn de menu’s snel te doorgronden. Toch kan het voor rechtshandigen beter. Om door de menu’s heen te scrollen zitten de Up en Down knop aan de linker kant van de kast en als je rechtshandig bent (horloge dus links) dan moet je met je rechterduim de knoppen bedienen terwijl de wijsvinger veel logischer en meer ergonomische is. Mooi: hebben linkshandigen een keer een streepje voor!

Conclusie

De Garmin Fenix 3 is een revolutie ten opzichte van de vorige Fenixen en maakt alle verwachtingen meer dan waar. Prima als gps-horloge en nog leuk ook dankzij alle smartfuncties. In alle opzichten een grootse gps smartwatch.

Specificaties

  • Gewicht: 84 gr
Merk: Garmin
Model: Fenix 3
Prijs: € 449
Website: www.garmin.nl

Gerelateerd

Delen

Waardering
68688
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Reacties (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *