Test: bergwandelschoenen 2019

De B-wandelschoen-klasse is de meest veelzijdige klasse onder de wandelschoenen. Deze schoenen zijn geschikt voor de avondwandeling met de hond, maar ook voor lange tochten met een rugzak in het midden gebergte. En met de vakantie in aantocht is het tijd voor een test van 7 paar B-schoenen.

Voor deze test selecteerden we 8 fabrikanten van bergwandelschoenen en vroegen hun hun paradepaardje op te sturen voor de test. We vroegen schoenen die voldoen aan de volgende criteria: inzetgebied is lichte bergwandelingen met maximaal een middelgrote  rugzak. De schoenen moeten waterdicht en ademend zijn en daarnaast verkrijgbaar in een dames- en herenvariant.

Merken en types

Duitsland en Italië zijn de landen waar nogal wat bergschoenen vandaan komen. Van onze oosterburen komen de Meindl Bellavista MFS, de Lowa Ledro GTX Mid en de Hanwag Alverstone II GTX. Uit de laars komen de Scarpa Mojito Hike GTX en de Asolo Drifter GV. Zwitserland wordt vertegenwoordigd door de Mammut Ducan High GTX. En hoewel de Keen Karraig Mid WP doet vermoeden dat hij uit Amerika komt, wordt hij toch echt in Europa geproduceerd. Ook het populaire Salomon is benaderd voor deze test en ondanks toezeggingen om mee te doen en herhaalde verzoeken hebben we de schoenen nooit binnen gekregen. Dat vinden we jammer.

Welke schoenen zijn er getest?

Hanwag Alverstone II GTXHanwag Alverstone II GTX – € 169,95

De Hanwag Alverstone II GTX is een B/C schoen met een hoge schacht voor langere doorgaande tochten met een zware rugzak.

naar de testresultaten

 


 

Keen Karraig Mid WPKeen Karraig Mid WP – € 189,95

De Keen Karraig Mid WP is een middelhoge wandelschoen met een behoorlijk hoge schacht. Hij is geschikt voor doorgaande tochten met een grote rugzak.

naar de testresultaten

 


 

Meindl Bellavista MFSMeindl Bellavista MFS – € 244,95

De Meindl Bellavista MFS is een echte B schoen met een hoge schacht. Hij is geschikt voor doorgaande tochten met een goed gevulde rugzak.

naar de testresultaten

 


 

Asolo Drifter GV EvoAsolo Drifter GV – € 199,95

De Asolo Drifter GV is een echte B schoen met een stevige hoge schacht en hij is geschikt voor lange tochten met een stevige rugzak.

naar de testresultaten

 


 

Lowa Ledro GTX MidLowa Ledro GTX Mid – € 199,95

De Lowa Ledro GTX Mid is een B schoen met een halfhoge schacht voor tochten in het middengebergte met een niet te zware rugzak.

naar de testresultaten

 


 

Mammut Ducan High GTXMammut Ducan High GTX – € 199,00

De Mammut Ducan High GTX is een B schoen met een halfhoge schacht voor niet te zware tochten met een middelzware rugzak.

naar de testresultaten

 


 

Scarpa Mojito Hike GTXScarpa Mojito Hike GTX – € 169,95

De Scarpa Mojito Hike GTX is een A/B wandelschoen met een middelhoge schacht. Hij is geschikt voor meerdaagse tochten in het midden gebergte met een niet te zware rugzak.

naar de testresultaten


B-schoenen

Hoewel de testcriteria redelijk vast omschreven zijn, blijft er natuurlijk altijd ruimte voor interpretatie. Al langere tijd zien we kleine scheurtjes in de schoenen categorieën. Deze categorieën zijn bedacht door de Duitse merken, maar al aantal jaar zien we dat de strikte scheiding aan het verdwijnen is. Een B-schoen – de echte bergwandelschoen – staat bij sommige merken te boek als hiking schoen en bij weer anderen als backpacking schoen. Naast de namen is ook de technische invulling van de term B-schoen aan verandering onderhevig. Traditioneel was een B-schoen van leer en redelijk zwaar; niet alleen in gewicht maar ook in constructie. Door het gebruik van steeds lichtere en slijtvastere synthetische materialen, gaat het gewicht omlaag zonder dat het inzet gebied daalt. Bij een enkeling gaat het zelfs omhoog.

Verschillen

Ook in deze test van 7 paar B-schoenen zien we die verschillen. Beginnen we onderaan dan is de Scarpa Mojito Hike GTX de lichtste in gewicht en inzetgebied. Het is een middellage bergwandelschoen en eerder een A/B dan een B. Iets zwaarder en met een iets hogere schacht volgt de Mammut Ducan High GTX. De Lowa Ledro GTX Mid, de Asolo Drifter GV en de Meindl Bellavista MFS volgen elkaar op in gewicht en zijn de echte moderne B-schoenen in deze test. De Keen Karraig Mid WP is ook echte B-schoen maar iets zwaarder. Aan het andere uiterste van de test zit de Hanwag Alverstone II GTX die met de ene schoen in de B-categorie zit maar met de andere naar de C-categorie overstapt.

De test

Alle schoenen zijn in het voorjaar van 2019 in de praktijk getest. Met elke schoen is nagenoeg evenveel kilometers gelopen over veel verschillende ondergronden. Van zacht gras tot rotsen, van droog stuifvlaktezand tot Hollandse modder. Alle schoenen zijn door plassen en kleine watertjes gegaan en van elke schoen is ook de doorwaadhoogte gemeten, oftewel; hoe diep mag de plas zijn voordat je natte voeten krijgt? Verder zijn alle schoenen bekeken op constructie; dwz de souplesse of juist de stijfheid van de zool.

Testwinnaar, beste koop en pasvorm

Zoals je dat gewend bent, is de eindbeoordeling weergegeven in een sterren systeem. Daarnaast noemen we van elke schoen de plussen en de minnen. Wat je misschien zou verwachten is een Testwinnaar en een Beste Koop, maar deze geven we bij schoenen al jaren niet meer. De reden daarvoor is eenvoudig. Schoenen zijn maatproducten en meer dan bij kleding moet een schoen echt goed passen om de drager ervan te behagen. In het verleden hebben we gemerkt dat de termen ‘Testwinnaar’ en ‘Beste Koop’ er voor zorgden dat mensen dat belangrijker vonden dan de pasvorm. Daarom zijn we daar mee gestopt en hebben we het kopje pasvorm toegevoegd. Naast het aantal sterren is dit het eerste waar je naar moet kijken. Heb je een smalle voet, koop dan geen brede schoen ondanks de vijf sterren. De pasvorm maakt dus ook geen deel uit van de sterren beoordeling.

Testresultaten

De kwaliteit van bergschoenen ligt al jaren op een heel hoog niveau en blunders in ontwerp en fabricage zijn zeldzaam. Voor testers is dat wat saai, maar voor jou als consument – en dat zijn wij natuurlijk ook – is dat prettig: de kans op een miskoop is klein. De Keen Karraig Mid WP scoort met 3.5 sterren het laagst en dat komt vooral door de ingewikkelde vetering en het leder dat niet zo waterafstotend is als beloofd. De Mammut Ducan High GTX en de Scarpa Mojito Hike GTX krijgen 4-sterren waarbij de Scarpa weliswaar de laagste en lichtste is, maar ook de goedkoopste. 4.5 sterren krijgen de Meindl Bellavista MFS, Asolo Drifter GV, de Lowa Ledro GTX Mid en de Hanwag Alverstone II GTX. De eerste drie zijn de echte B-schoenen voor de Alpen waarbij de Asolo en de Lowa de prettigste prijs hebben. De Hanwag is de duurste en meer een B/C schoen. De Hanwag is tevens de hoogste en daarmee uitermate geschikt voor wandelingen in Scandinavië.

Gerelateerd

Delen

Waardering
84709
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

3 reacties op “Test: bergwandelschoenen 2019

  1. Hallo Ik heb 3 paar Lowa GTX achter elkaar gehad waarvan ze allemaal na een paar maanden lekten! 2x heb ik ze vergoed gekregen nadat ze waren opgestuurd en dit ok werd geconstateerd. Hoorde het van nog iemand die dagelijks op het veld wandeld met de hond dat hij hetzelfde probleem had. Op internet las ik dat er veel mensen last van hadden. Er werd het verhaal verkondigd dat ik niet door de ochtenddauw ermee moest lopen tja ik gebruik de schoenen om te lopen met mijn hond …..

    1. Tja, inderdaad is dauw op lang gras en plantjes het moeilijkst voor waterdichte schoenen. Het water wordt er als het ware doorheen geslagen door het lopen. Dat is een bekend fenomeen en niet uniek voor Lowa.
      Als je dan per se toch zo wil lopen zijn laarsen wellicht de beste keuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *