Gps-navigatie met je smartphone

Je smartphone is met behulp van diverse apps tegenwoordig prima te gebruiken als volwaardige outdoor gps. Hoe pimp je hiervoor je smartphone en welke apps kun je het beste gebruiken?

Smartphones zijn tegenwoordig standaard voorzien van een gps ontvanger die net zo nauwkeurig werkt als een outdoor gps. Even een navigatie app installeren en je smartphone is te gebruiken voor outdoor navigatie.
Maar een volwaardige handheld gps wint het nog altijd ruimschoots op het gebied van waterdichtheid, stootvastheid en accuduur. Voordat je je telefoon echt als handheld gps gaat gebruiken, moet je dan ook enkele aanpassingen verrichten. We laten zien hoe je dat kunt doen en testen vervolgens enkele veelgebruikte gps apps.

 Waterdicht en stootvast maken van de smartphone

Houd rekening met stof, water en schokken. De meeste outdoor gps’en kunnen probleemloos tegen een stootje of een regenbui. Ze zijn water- en stofdicht volgens de internationale IP-norm, wat staat voor International Protection Rating. Voor de stofdichtheid en waterdichtheid worden in deze norm twee cijfers achter de IP gegeven, waarbij het eerste cijfer de stofdichtheid aangeeft op een schaal van 1 tot 6, waarbij de 6 volledig stofdicht is. Ook een X wordt wel gebruikt als er geen gegevens bekend zijn.
Het tweede cijfer geeft aan hoe waterdicht het apparaat is. Bij een IP-X6 heet een toestel waterbestendig, bij IP-X7 kan het een onderdompeling van dertig minuten op 1 meter diepte doorstaan en bij IP-X8 is een toestel pas echt waterdicht.
Een apparaat dat volledig stofdicht en waterdicht is, moet dus aan de IP-68 norm voldoen. Wil je je smart­phone upgraden tot dit niveau, zoek dan een waterdichte case die aan deze norm voldoet. Vind je ­bescherming tegen een regenbui wel voldoende, dan kun je volstaan met een IP-X6.

Waterdicht maken

De goedkoopste oplossing om je smartphone waterdicht te maken, zijn eenvoudige kunststof zakjes van onder meer aLOKSAK, Sea to Summit en Ortlieb voorzien van een rolsluiting en soms een ­halskoordje in de prijsklasse van € 10,- tot € 20,-. De telefoon is door de zakjes heen nog goed te bedienen, maar als je ermee wilt bellen, wordt de geluidskwaliteit wel vervormd. Voordeel is dat ze goedkoop en vrij universeel zijn. De waterdichtheid hangt deels af van je zorgvuldigheid bij het sluiten en schokbestendig zijn ze niet.
Een betere bescherming zowel tegen water als tegen schokken bieden de harde phone cases die een goede IP-68 rating hebben. Voordeel van deze categorie harde cases is dat de knoppen ook aan de buitenkant van de case te bedienen zijn. Nadeel is dat hierdoor ieder type telefoon zijn eigen exact op maat gemaakte case nodig heeft, waardoor ze duurder zijn en je bij minder gangbare telefoonmodellen beperkte keus hebt.
Veel gebruikt zijn de cases van Lifeproof (vanaf € 79,95) met een IP-68 rating, waardoor ze zowel stofdicht als waterdicht zijn. Goedkoper, maar minder algemeen verkrijgbaar zijn de cases van Armor-X met vergelijkbare specificaties die daarnaast ook bestand zijn tegen een val van 2 meter en waarvoor een breed scala aan bevestigingsklemmen gemaakt wordt.

Stroomverbruik

Ondanks de bescherming tegen water, stof en schokken lossen bovenstaande cases een probleem nog onvoldoende op, namelijk het stroomverbruik. Een goede handheld buitensport gps werkt circa 16 uur op gewone AA-batterijen die onderweg makkelijk te vervangen zijn. Een smartphone met gps en het scherm ingeschakeld vreet stroom en de interne accu kan al na enkele uren leeg raken. Zeker als je ook nog gaat bellen en gebruik maakt van online kaarten. Zaak is dus om het stroomverbruik te beperken. Schakel dus zoveel mogelijk functies uit. Denk hierbij aan de dataverbinding, je dataroaming maar ook iets als je schermverlichting een paar standen lager zetten en de duur van die verlichting korter instellen. Maar vroeg of laat geeft de accu onderweg de geest. Wat dan?
Als je slechts spaarzaam gebruik maakt van de gps functie op je smartphone, dan kun je ‘s avonds je telefoon opladen vanuit een powerbank. Zo’n powerbank is niet meer dan een kleine accu die de stroom levert om je smartphone weer op te laden. De powerbank laad je thuis of onderweg op via het netstroom, via pc of laptop, via de aansluiting in de auto of bij sommige modellen zelfs via een geïntegreerd zonnepaneeltje. Dergelijke powerbanks vind je bij merken als Powertraveller, A-Solar en WakaWaka.
Gebruik je de gps-functie vrijwel continu omdat je een tracklog maakt of een route volgt, dan ontkom je er niet aan om onderweg al een extra accu te koppelen aan je smartphone en dan ook nog eens waterdicht en schokbestendig.

Bestaat dat?
Ja, we hebben er een paar gevonden. Bijvoorbeeld de Mophie Juice Pack H2O Pro (voor iPhone) die de capaciteit van de accu verdubbelt met 2750 mAh en de Snow Lizard SLXtreme (voor iPhone) met een extra accu van 2550 mAh en een ingebouwd zonnepaneeltje waarmee je onderweg kunt bijladen.

SnowLizard SLXtreme-case voor iPhone5
SnowLizard SLXtreme-case voor iPhone5

Conclusie
Je smartphone pimpen tot een volwaardige outdoor gps is – afhankelijk van het model – goed te doen. Voor een eerlijke vergelijking moet je de kostprijs van een waterdichte case, extra accu en zonnepanelen in de prijs meenemen en bedenk wel dat je deze investering deels opnieuw moet doen als je een andere telefoon koopt. Een outdoor gps daarentegen gaat doorgaans heel wat jaartjes langer mee dan een smartphone.

Outdoor GPS Apps voor de smartphone

Afhankelijk van hoe je je gps gebruikt kan je smartphone dus een goed alternatief zijn. Maar welke app kun je het beste gebruiken? We keken eens goed rond in de App Store (voor de iPhone) en op Google Play (voor Android toestellen).

Wie op zoek gaat naar navigatie apps voor Android of iOS verdwaalt al snel in het enorme aanbod, waarbij je vaak eerst een app moet installeren voordat je kunt zien wat deze nu echt doet. Wat opvalt is dat veelgebruikte apps als Strava en Sports Tracker prima voldoen om je wekelijkse hardloop- of fietstraining te loggen, voor serieuze outdoor navigatie biedt het gebruikte kaartmateriaal te weinig detail.

Wij gingen zelf aan de slag met de drie meest gebruikte apps voor outdoor navigatie, en zetten er drie in de spotlight: Viewranger (iOS download), Osmand+ en Topo GPS (iOS download) (zie testconclusie hieronder). Behalve deze drie apps die we uitgebreid beschrijven, zijn er nog enkele die we eerst nog kort willen noemen.

 • Maps 3D (voor iOS) levert een driedimensionaal kaartbeeld, wat handig is in de bergen. De OSM kaarten worden hiervoor gecombineerd met hoogtegegevens van NASA. (Maps 3D Lite versie gratis, Pro versie € 4,99).
 • Galileo Offline Maps (voor Android en iOS) is zeker het proberen waard. De basisversie is gratis, de Pro versie kost€ 3,99 (alleen iOS).
 • En tenslotte het zeer uitgebreide Locus Map (Android) Free uiteraard gratis en Pro € 7,49. Zeer uitgebreid aanbod van kaarten wereldwijd.

Conclusie test outdoor navigatie apps

Tellen we alle plussen en minnen bij elkaar op, dan is Viewranger (iOS download) overall de beste outdoor navigatie app, maar of dat voor jou persoonlijk ook zo is, hangt af van het besturingssysteem van je telefoon en van de functies en kaarten die je wilt gebruiken.
Wie zijn gps vooral in Nederland gebruikt zal veel plezier beleven aan het zeer betaalbare en gebruiksvriendelijke Topo GPS (iOS download). Wil je echt alles uit je gps halen, bij bergtochten, in ongebaand terrein of als geocacher? Dan heb je met Viewranger een waardige vervanger voor de functionaliteit van een outdoor gps op je smartphone, compleet met –betaalde– topografische kaarten.
Ben je in het bezit van een Android telefoon en wil je gratis kaarten over de hele wereld inclusief een navigatiefunctie kunnen gebruiken, dan is OsmAnd (iOS download) je beste keus.

Ga naar de uitgebreide testverslagen van deze 3 navigatie apps:

Bekijk ook onze video ‘Hoe maak je van je smarphone een outdoor gps?’:

Tot slot nog een waarschuwing:

Vertrouw nooit uitsluitend op je outdoor gps of navigatie app op je telefoon en neem altijd een kaart en kompas mee. Elektronica kan onderweg defect raken of zonder stroom komen. Op sommige plaatsen, zoals in canyons en onder dicht bladerdek, kan de ontvangst van het gps signaal onvoldoende zijn voor een goede plaatsbepaling. Gps navigatie is geen vervanging voor kaart en kompas, maar slechts een aanvulling.

Nog meer lezen? Hier vind je nog artikel over het ombouwen van je smartphone tot een wandel- en fiets gps.

Tip: Wil jij als eerste het laatste outdoor-nieuws? Schrijf je dan nu in voor de Op Pad nieuwsbrief

Gerelateerd

Delen

Waardering
36291
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

45 reacties op “Gps-navigatie met je smartphone

 1. Geachte redactie,
  Ik was nieuwsgierig naar de info over smartphone navigatie en verwachtte een nieuw artikel maar ik zag een artikel uit 2013, 5 jaar oud inmiddels. Dat vind ik jammer, temeer daar het een artikel betreft in de nieuwsbrief van vandaag ( 23 april 2018 ). In een nieuwsbrief verwacht ik nieuwe zaken en geen eerder verschenen oude meuk. Het tijdschrift is al verschenen. Wordt de teloorgang van de nieuwsbrief op deze wijze ingezet? Redactie, kom met een nieuwsbrief met daarin nieuwe informatie over nieuwe zaken aangaande techniek, kleding, tenten, reizen. Kortom: wees een platform voor de outdoor gebruiker.

 2. Jammer dat in de test de beste app ontbreekt. Ik fiets al jaren met de app ‘pocket earth’. De hele wereld in topografische kaarten, wat wil je nog meer.
  Alleen voor ios.

 3. Wat betreft het waterdichtverhaal van je smartphone: gebruik een bluetooth oortje, dan kan je de phone in je binnenzak of fietstas houden. Het phonescherm staat uit en dan valt het accuverbruik wel mee. Zet evt. wifi uit dat helpt ook om accuverbruik te beperken.

 4. Misschien is het verstandig als je een overzicht van alle smartphones maakt waarmee met of zonder gsm verbinding kunt navigeren.
  Dan kan iedereen voor zichzelf een keuze maken of je wel of geen outdoor gps nodig hebt. (+ kompas en kaart van het gebied)

 5. Beste medewerker
  Ik heb een vraagje over GPS op een smartphone. Ik ben analoog en wil dat ook blijven, ik heb dus geen smartphone. Maar ik zou een oud toestelletje willen aanschaffen om dat te gebruiken als “tom tom”.op de fiets in het buitenland ( heel Europa). . Ik heb begrepen dat dit mogelijk is met toestellen vanaf een bepaalde leeftijd. Echter: ik wil geen abonnement afsluiten, want ik gebruik het toestel verder toch niet Mijn vraag: is GPS mogelijk op een smartphone, zonder abonnement? Bij voorbaat dank voor uw inspanning om mijn vraag te beantwoorden. Jan Timmers

 6. MyTrails (gratis android) met allerlei gratis topomaps en betaalde bv IGN bevalt zeer goed tijdens wandelen en klimmen – offline te gebruiken met vooraf gedownloade kaarten plus tracking! zodat je precies weet waar je bent en hoe lang je onderweg was. S5mini plus Xiaomi 10400mAh powerbank.

 7. Ik gebruik al jaren naar volle teverdenheid :
  “OruxMaps” (Android gratis) met de gratis offline kaarten van openandromaps.org
  Dit zijn kaarten (wereldwijd) gebaseerd op openstreetmap met toevoegingen van vele wandel/fiets routes. Voor nederland staan er bijvoorbeeld alle LAW’s, streekpaden en knooppunten-routes op. Installeren van de offline kaarten en kaart-stijl is even goed lezen bij openandromaps maar als alles er staat werkt het prachtig.
  Routes volgen, routes opnemen, waarschuwingen bij route afwijking en nadering waypoints etc. Veel paden zijn gemerkt naar moeilijkheidsgraad in berggebieden. Ook een SOS funktie, er kan een sms gestuurd worden als je enige tijd niet meer beweegt.

 8. Er is ook een android app die gebruik maakt van de topo kadasterkaarten: Sitytrail NL. Abo minder dan 6 euro per jaar. App lijkt goed te werken, bijbehorende editor minder.

 9. Hallo,
  Graag wat info in verband met voice-on turn by turn instructies.
  Bestaan er apps die voice instructies geven om een vooraf ingeladen route te volgen ?
  Bedankt

 10. zeer geachte U adviseert ViewRanger voor te wandelen op de Samsung model GT-18260 Anroid-versie 4.1.2 Maar ViewRanger zie ik alleen in andere taal dan Nederlands ( ik kan alleen maar Nederlands ) Ik ben nu met pensioen dus nog meer tijd om te wandelen. zie ook http://www.heopa.nl

 11. Bekijk ook de Apps PocketEarth (iOS) en OSMAnd (Android) eens. Beiden zijn zeker het vermelden waard!

  Met name het downloaden van OSM kaarten gaat bij deze apps heel vlot en ze zijn zeer uitgebreid.

 12. Hi! Ben beginnend maar al onder de indruk van de Maps 3D app; denk dat t in eerste instantie een aanvulling wordt op m’n etrex-10… Vraagje: hoe zit t met de Rugged & Waterproof behuizing in combinatie met een extra accu of batterypack?

 13. Ik had nog nooit van ViewRanger gehoord, hoewel ik menigmaal in de Appstore gezocht heb.
  Ik heb vanaf 09-2011 diverse outdoor apps gebruikt, ben tenslottte gebleven bij:
  Maps 3D – GPS routes voor fietsen, wandelen en skiën. Een gratis Lite uitvoering en een betaalde voor € 2,69. Ik heb lang niet alles uitgeprobeerd, maar volgens mij dekt ie zowat wereldwijd. Je hoeft geen kaarten meer te kopen Rob Polak!
  Je kunt de kaarten van te voren downloaden, duurt weliswaar betrekkelijk lang.
  Je kiezen uit 6 soorten kaarten. Een specifiek voor de US. ViewRanger heeft er idd meer.
  Je kunt op de app zelf een route uitzetten zonder computer! Ik vind dat prettiger (niet sneller) werken dan met VR.
  Je kunt de kaart ook, in sterkte te variëren, 3D tonen. Dat vind ik uniek. Wat in geaccidenteerd terrein heel goed laat zien wat je te wachten staat, 360 gr. draaibaar. Sommige kaarten hebben hoogtelijnen. Maar bij elke kaart kan de cursor de hoogte aangeven.
  Je kunt routes (instelbaar d.m.v. opnameinterval en afstandfilter) opnemen en per mail verzenden om op mac/pc in te voeren.
  Maar ook routes van internet halen, openen met Maps 3D op je phone. Als de route een gebied betreft waarvan je nog geen offline kaart hebt, kun je er een kaart omheen laten bouwen.
  Zodra je je phone opbergt dooft het scherm ter energiebesparing!
  Toen ik deze app net (11-2011) had liep ie aan het eind van de wandeling vast. Met de routeplannerapp in de auto naar huis. Toen ik daar een kaart om de wandelroute heen ging downloaden (kijken hoe dat werkte) duurde dat ontzettend lang. Wat bleek? Ondanks het vastlopen en de andere ernaast gebruikte app had Maps 3D de route naar huis, en dat was wel 50-60 km, ook gelogd, wat de kaart best groot / langdurig te downloaden maakte.
  Bij het downloaden van kaarten is het niveaudetail in te stellen.
  ViewRanger is een mooie app, maar ik vind Maps 3D prettiger.
  Probeer ‘m eens!

 14. In het filmpje wordt een houder met twee batterijen als voeding voor de iPhone getoond. Maar na het aansluiten is nog net te zien dat die manier van voeden niet werkt. Heb ik zelf ook ervaren. Mensen worden hier wel op het verkeerde been gezet.
  Ik heb zelf al lang een mooie Varta lion-accu die helaas ook niet werkt met de iPhone. Intussen wel een Mophie batterijhoes en een Duracell die het wel doen.

  1. Pieter,

   Ik snap je punt, maar dit is niet het geval. Ik heb tijdens de opname niet gekeken wat er in het schermpje gebeurde en dit zie je als de stekker er niet 100% goed in zit want dan denkt de Iphone dat hij opgeladen wordt met het verkeerde apparaat. Zit de stekker er wel goed in dan laadt hij gewoon bij. Film dingetje dus en geen foute informatie. Groet. Gijs

 15. Mocht je op de fiets je telefoon/gps willen gebruiken en opladen dan is The Plug een mooie uitvinding.
  In januari 2012 heb ik in Vietnam gefietst zonder fysieke kaart (geen goede te vinden). Wel met The Plug, Smartphone, + houder en Google-Maps. We konden zo prima routes vinden.

  1. Klopt, ik heb net weer een Idworx met de Plug getest en het werkt super. Alleen de rubber afdichting van de USB-aansluiting zou beter moeten. Nogal flubberig en valt er snel uit.

 16. goede dag ,
  een leuke toepassing voor de smartphone , maar hoe zit het met de kosten voor verbinding met een sateliet via de provider ?? Een gps werkt rechtstreeks.

 17. Jullie schrijven ‘Het mooie van Nederland is dat het kadaster de kaarten vrij heeft gegeven en er dus geen rechten hoeven te worden betaald.’
  Op de website van het kadaster (http://www.kadaster.nl/web/artikel/productartikel/TOP25-to-move.htm) zie ik echter wat anders: ‘Tarieven
  TOP25 to move – per blok € 9,95 – heel Nederland € 29,95’
  Hoe zit dit nu echt? Of kan je de kaarten van het kadaster ergens anders (legaal) gratis verkrijgen?

 18. Rob, dit kan allemaal met de al eerder genoemde app OSMand. Routeren, externe routes laden, routes opslaan etc. Perfect voor op de de fiets. Via de app zelf kun je kaarten van vrijwel alle landen van de wereld downloaden. Gratis, want het zijn Open Source Maps (OSM). Vaak zelfs beter dan de betaalde kaarten.

 19. Vreemd dat voor Android users geen OSMand vermeld wordt. Prima kaarten, addons met hoogtelijnen. Werkt prima en is volledig gratis …
  Je kan ook met gpx bestanden werken.

 20. Ik heb nav het artikel View Ranger op mijn Nokia 5230 geplaatst. Op zich werkt het allemaal wel. Echter de verlichting van de display halveert na een minuut om vervolgens helemaal te verdwijnen. Op zich een normale gang van zaken als de phone standby staat, maar nu moet ik de Ranger steeds opnieuw activeren, of om de minuut op het scherm aanraken. Ik heb ook de GPS van Nokia zelf, daar verdwijnt de verlichting ook, maar is het plaatje met een vingerdruk weer op te roepen. Kan ik hier iets aan doen?

  1. Het klinkt als een manier van je telefoon om de batterij te sparen, maar ik weet helaas niet van elke telefoon hoe je dat in stelt. Ik denk dus ergens gaan zoeken in schermverlichting. Aan de andere… is het erg. Het spaart wel stroom.

   1. Jan,

    Collega Jan Mark had ook zo’n Nokia maar heeft hem de deur gewezen om dergelijke redenen. Is niet het beste wat de Finnen ooit gemaakt hebben. Misschien eens een andere mobiel gaan zoeken.

    Gr GIjs

 21. Gebruik al vele jaren mijn smartphone als GPS. Voorheen OZIexplorer (windows) en sinds mijn Android phone Viewranger. Super app, ook offline te gebruiken, zeer nauwkeurig en je route kan je ook vooraf bepalen. Betaalde versie is wel het beste.

  1. Hallo Mart,
   Zo te zien heb jij ervaring met fietsen met een smartphone als GPS. Ik heb ook al diverse lange fietstochten gemaakt (Oostenrijk, Zwitserland) maar altijd nog op boekjes. Ik zit nu voor de keuze een GPS aan te schaffen, echter naast de prijs van de GPS zelf zit je met allerlei kaarten die je aan moet schaffen. Hoe werkt dat nu met een smartphone. Kan je dan het kaartmateriaal via sites downloaden en inladen in je phone? Of is dat ook allemaal betaald? Kan je dan ook werken met routering, dus dat je bij A bent en je smartphone laten zeggen hoe je naar B gaat? Kan je ook routes van anderen inladen op de kaart in je phone. Kortom, kan je me eens wat adviezen geven? Hoe werkt dat allemaal. Alvast vriendelijk bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *