Fietsdrager test ANWB

Zoek je een fietsdrager? Wie denkt dat de fabrikanten van fietsdragers zijn uitontwikkeld, heeft het goed mis. Ieder jaar verrassen ze weer met nieuwe fietsdrager ontwerpen. Daarbij spelen vormgeving, functionaliteit en met name gewicht een belangrijke rol. Op Pad testte in 2013 al 12 dragers en vult deze test in 2015 aan met 5 nieuwe modellen.

Fietsdragers getest in 2015

Fietsdragers in de test uit 2013

Fietsdragers op de trekhaak

De fietsdrager voor op de trekhaak wordt steeds fraaier. Qua vormgeving vormen de fietsdragers steeds meer een verlengstuk van de auto. Ook qua functionaliteit maken de fabrikanten nog steeds stappen. De zogenaamde snelkoppeling zorgt niet alleen voor een eenvoudige montage op de trekhaak, er is ook steeds minder kracht voor nodig om de drager goed te bevestigen. Door de introductie van de relatief zware e-bike proberen de fabrikanten het gewicht van de drager steeds verder te reduceren, waardoor de kogeldruk niet wordt overschreden.

ANWB Praktijktest fietsdragers

De praktijktest bestond uit drie onderdelen: een algemeen oordeel, de montage op de trekhaak met plaatsing van de fietsen en de rijtest. Bij de plaatsing van de fietsdrager op de trekhaak werd er gelet op de handelingen die nodig zijn om de drager op de kogel te monteren en vervolgens op het vastzetten van de fietsen in de frameklem en wielgoten. Voor de rijtest kozen we een afwisselend traject met alle ingrediënten die je in de praktijk ook tegenkomt, zoals verkeersdrempels en klinkerwegen.

Kogeldruk van fietsdragers & e-bike

Bij het transport van met name e-bikes is het zeer verstandig om rekening te houden met de maximale kogeldruk van de trekhaak die onder de auto is gemonteerd. Het totaalgewicht van de fietsen plus drager mag de toegestane kogeldruk niet overschrijden. Deze kogeldruk staat meestal vermeld op het plaatje naast de stekkeraansluiting. Zo niet dan kan de autodealer daar uitsluitsel over geven. Een te hoge kogeldruk door overwicht zorgt voor een overmatige belasting van de autovering en trekhaakbevestiging, tevens heeft het een negatieve invloed op rijeigenschappen en de stuurbekrachtiging.

Gerelateerd

Delen

Waardering
47333
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

44 reacties op “Fietsdrager test ANWB

 1. Heeft iemand ervaringen met een Carpoint fietsendrager.??
  Zit je fiets aan het frame vast of aan de stang, heb nl een dames fiets.
  Is deze aaan te raden voor af en toe gebruik..??
  Weet iemand het verschil ( buiten de prijs) tussen de Carpoint fietsendrager of de Twinny load easy..??

 2. Ik heb zelf een Pro User fietsendrager die geheel opgevouwen kan worden. Bevalt mij prima! Kom ik nooit ergens tegen bij een of andere test.

 3. Bij goed lezen van de autofolder of specificaties moet staan wat voor maximale druk op de kogel en dus de belasting van de auto mag zijn bij gebruik van een trekhaak. Zo zijn er vele auto’s waar slechts het chassis geschikt is voor motage van een trekhaak die maar 50 kg halen of minder! Het KOPEN van een trekhaak met een kogeldruk van 100 kg is dan totaal niet van belang. De auto kan eenvoudig door de sterkte van de bouw (chassis) niet meer aan dan de maximaal in de specificaties aangegeven kilogrammen!! Zo kan o.a een Peugeot 2008 slechts 50 kg kogeldruk hebben maar een VW Golf Sportsvan 85 kilo, simpelweg omdat het onderstel zwaarder is uitgevoerd! Ga je dus op een auto een fietsendrager monteren van 15 kilo met 2 fietsen van 25 dan zit je al op 65 kilo!! Een elektrische fiets weegt gauw 5 kilo per stuk meer dus wordt dan 75. Dat dan op de snelweg of over een verkeersdrempel de boel simpelweg achter klapt is dan ook niet te verwonderen. Het kogelgewicht zegt dus totaal niets als het autochassis dat gewicht niet kan (en mag) torsen. Kijk dus bij aanschaf van een auto naar wat voor trekhaak eronder kan en wat het de fabrikant opgeeft bij ‘kogeldruk’of bel de importeur voor u een Hyundai I-10 aanschaft want dat gaat echt niet werken met 2 fietsen en het gewicht van de drager erbij!

 4. Mijn thule easyfold komt bij de eerste keer er opzetten niet meer los. De handel die je omhoog moet zetten zit muurvast.
  Weet iemand een oplossing of is het probleem bekend?

 5. Hallo,
  Ik zou het ook een heel goed idee vinden om eens wat minder bekende, en goedkopere merken in de test terug te zien.
  Wij willen de atera strada sport M2 kopen omdat het een lichtgewicht fietsendrager is 13,5 kilo. Alles erop en eraan wat nodig is . O.a. mistlicht, verplicht in duitsland. En geschikt voor 2 electrische fietsen., draagvermogen 60 kilo.

 6. Ons fietsenrek is op de snelweg naar beneden gekomen. Op welke wijze kan ik de fabrikant aanspreken op zijn garantie. En aan welke eisen moet deze fabrikant voldoen om een CE-keurmerk voor een fietsendrager te mogen plaatsen. Waar zijn deze eisen te vinden. Dank.

  1. Heb ook een Twinny Load Kronos Plus,
   Heb daar vorig jaar het zelfde probleem gehad, dit hebben ze gemodificeerd ( kunststoof tanden vervangen, nu net weer terug van Vakantie en weer het zelfde probleem, op de snelweg de beugel weer achterover en de fietsen dus ook, heb het hele spul maar met touw vastgezet, ga weer naar de leverancier om het nu goed op te laten lossen of een andere oplossing ik heb er geen vertrouwen meer in deze fietsendrager op deze manier.

 7. Wie kan mij zeggen of er een fietsendrager op de merkt is voor één e-bike ?
  Graag uw reactie. Ik zou graag willen fietsen maar moet alleen, vandaar !
  m.vr.gr. Corrie.

 8. Ik heb een Volvo XC60 en zou hier graag 2 electrische fietsen (elk 29 kg) en een gewone fiets (21 kg) mbv een fietsendrager mee vervoeren. Bestaan er fietsendragers die deze fietsen en dit gewicht aankunnen (79 kg)? De toegestane kogeldruk is 90 kg bij Volvo, doch volgens het gelijkvormigheidsattest slechts 75 kg. Los van de administratieve beperkingen, houdt dit op technisch vlak veel risico in. Wordt slechts een 10-tal dagen per jaar gebruikt. Dank voor de feedback!

 9. Wij hebben sinds kort een Hyundai I 10 auto met een afneembare trekhaak. Daar moet een lichtgewicht fietsendrager op voor 2 fietsen. 1 Elektrische, waar we de accu afnemen en 1 gewone trekking fiets. Wat is een goede oplossing??

 10. Welke fietsendrager kan je het beste nemen voor gebruik met steeds verschillende fietsen?
  Meestal voor mountainbikes maar krijg ze nooit vast met de beugels omdat de frames dikker zijn dan van normale fiets

  Gtt herman

 11. ik heb 2 elektrische fietsen en die wil ik mee nemen op vakantie ik heb ze voor op de caravan gehad dan is alles te zwaar op de trekhaak nu heb ik een fietsrek voor achter op de caravan maar nu zeggen ze dat dat niet kan want daar is de achterwand niet voor geschikt zou niet sterk zat zijn
  ik een fent caravan van 4.90 lang en een volvo xc90 er voor staan
  het fietsen rek is voor 60 kilo en er mag 100 kilo op de trekhaak
  de fietsen wegen 24 kilo per stuk zonde accu

  groetjes willy

  1. Hallo,

   Mits u het nog zoekt heb ik een prachtig fietsenrek fiamma carry bike 4×4 opschroefbaar op uw reserve wiel,u kunt het laten zitten het kan op slot.
   Het is nieuw zit nog in de doos,en is voor twee fietsen.nieuwprijs is€325.
   Komt volgende week op internet. Tussen haakjes er is niet meer aan te komen dit was het laatste. U mag er gewoon op bieden.
   M vr Gr

   Toon

 12. ik heb een Peugeot 107 en wil graag één fiets meenemen,. ik heb gehoord dat er fietsendragers zijn die aan de achterklep van de auto gehaakt kan worden. Wie helpt mij op weg om deze te vinden? Dank je wel.

 13. Voor fietsende gezinnen zou het fijn zijn als er een vergelijkingstest wordt gepubliceerd over dragers voor 3 of 4 fietsen (incl. de bevestiging van kleinere frames).
  Die dragers zijn de spelden in de hooiberg waarover bovendien maar weinig gepubliceerd wordt.

  1. Ik heb een (oude) Spindler Falcon voor 3 fietsen, en daar bestaat een caravanhulpstuk voor. Wellicht dat andere merken dat ook hebben? Ik gebruik ‘m regelmatig, het werkt prima. Je maakt als het ware een extra trekhaak op je dissel, zodat de fietsendrager boven de dissel hangt. Zoekterm caravanhulpstuk en evt het merk, dan krijg je wel wat te zien. Die van Spindler is neem ik aan ook te gebruiken voor andere merken, omdat de bevestihing van je drager hetzelfde is als op je gewone trekhaak.

 14. Welke dragers zijn ook geschikt voor ligfietsen ?
  Het valt mij overigens toch op dat bij allerlei (fiets)testen aan deze categorie fietsen geen enkele aandacht wordt geschonken.

 15. Een trekhaak is in eerste instatie bedoeld om er iets mee te trekken. Daarvoor is het handig dat de kogel zo weinig mogelijk wrijvingsweerstrand biedt. De kogel van mijn trekhaak wordt dan ook regelmatig schoongemaakt en voorzien van een laagje kopervet. Werkt dit nadelig voor de stabiliteit van een hierop gemonteerde fietsdrager?

  1. Bij veel dragers wordt de klem rond de gehele trekhaak-kogel gezet, en komt daar ook klem op het op de stang. Daardoor kan deze dus niet verzakken of zoiets.
   Bovendien, worden ze allemaal met zoveel druk vastgezet dat al het kogelvet wordt weg gedrukt. Ze zitten dus allemaal goed vast.
   Maar als je na het gebruik van een fietsendragen ook een aanhanger wilt gebruiken, tja dan is het verstandig om deze even in te vetten anders kan het gaan piepen.

 16. Ik ben op zoek naar een fietsendrager voor maar 1 electrische fiets. Spindler maakt de colibri helaas niet meer.
  is er een goed alternatief?

 17. Fietsendrager in Duitsland gekocht. Zelfde probleem. Uebler Duitsland heeft binnen garantietijd de kap die over de kogel komt vervangen. Nu staan de fietsen recht.

 18. Beste ANWB, wat mij opvalt is, dat er weinig of geen aandacht is voor auto’s zonder trekhaak . Denk dat die er meer zijn dan met trekhaak . of ben ik verplicht om er een te kopen ? B.v.d. voor Uw reactie .

 19. Heb camper met 2 achterdeuren. Zou graag weten welke fietsdrager het meest kan kantelen aan de trekhaak, zodat ik toch ruimschoots bij de ruimte achter de deuren kan. Stel Uw antwoord zeer op prijs!

 20. Beschikken alle geteste fietsendragers over een oprijgoot waardoor je niet het volle gewicht van de fietsen hoeft op te tillen? Ik vind dat namelijk essentieel om te weten.

  1. Bij een aantal dragers kan er een oprijgoot worden bijgeleverd tegen betaling o.a. Spinder en Twinny Load. Bij het plaatsen van de fietsen is het echter niet nodig om de gehele fiets op te tillen. In principe kun je volstaan met het plaatsen van het voorwiel op de drager, vervolgens rij je de fiets door tot aan het achterwiel, deze til je op en vervolgens staat de fiets op de drager. Voor deze handelingen is relatief weinig kracht nodig.

 21. Ik heb jaren geleden een Masterload fietsendrager uit de oud ijzerbak gevist en die gerenoveerd.
  Laadvermogen 50 kg en er gaan 2 electrische fietsen op mee, maar ik haal de accu’s eraf dus dat scheelt een hoop kilo’s.
  Voor een schijntje hebben wij er al jaren plezier van en de vormgeving zal mij een zorg wezen, hij doet waarvoor hij gemaakt is en het kostte bijna niets.

  1. Ik ben het met Dhr.Middendorp eens, heel jammer dat de Movanext niet is getest, bij omroep Gelderland kwam deze als Beste uit de test.
   Ik gebruik de drager zelf ook, het is een prima drager, zéér eenvoudig te gebruiken en heel solide.

 22. Erg jammer dat niet alle meest verkochte fietsendragers zijn meegenomen in de test, wij zijn in het bezit van een BOSAL fietsen drager en zijn hierover zeer tevreden, in onze omgeving zien wij veel meer van deze dragers, door de test niet volledig te maken onstaat bij ons de indruk dat de uitslag van de test mede bepaalt wordt door wat de leverancier aanbied, en dat zouden wij zeer jammer vinden, en de ANWB onwaardig

  1. Geachte heer Jaegers, wij zullen de auteur van het artikel vragen waarom de Bosal drager ontbreekt. Overigens is het praktisch niet haalbaar om alle dragers op de markt mee te nemen in de test en dat geldt voor vrijwel alle producten die wij testen.

 23. Ik onderschrijf de uitkomst van de test vwb de Uebler. Op basis van eerdere testen kochten wij deze drager Icm onze 2 e-bikes is het een prima combinatie achter op de auto, in de auto (opgevouwen in de bijgeleverde hoes) én met een hulpstuk op de caravan dissel. Hij is redelijk licht en de fietsen staan vrij van elkaar. Wel goed opletten (uiteraard) met vergrendelen van diverse delen dmv sleutels goed omdraaien en checken!

  1. Ik heb de uebler x21. Ook gekocht. Als de twee e-bikes erop staan, blijkt de drager en de fietsen niet meer recht te staan, maar iets schuin naar achter. Is dit normaal? De batterijen zijn uit de fietsen gehaald.

   1. Dat de fietsen iets naar achter staan is geen probleem. Dit kan te maken hebben met de vorm van de kogel. Heeft in ieder geval niets te maken met het totaalgewicht van de fietsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *