icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Uitrusting

Fiets gps: Polar V650

 • 10 mei 2017
 • Door: Gijs Loning
 • Fotografie: Allart Blaauboer

Polar zat nog niet eerder in een test van Op Pad met fiets gps’en. Waarom nu dan wel? Omdat de Polar V650 nu ook een kaart aan boord heeft en hij daarom ook geschikt is om mee te navigeren. Tijd dus om te testen.

Samengevat

Polar V650

Merk: Polar
Model: V650
Gewicht: 120 gram
Prijs: € 219,90

Voor wie? Sportieve fietsers en mountainbikers.
Waarom wil je hem? Omdat hij waterdicht is, bol staat van trainingsmogelijkheden en hij volledig samenwerkt met je smartphone en Strava.

Merk: Polar
Model: V650

Voordelen:

 • Prijs/Kwaliteit
 • Veel sportmogelijkheden
 • Montage
 • Goed scherm
 • Waterdicht

Nadelen:

 • Geen turn-by-turn navigatie
 • Geen routes maken op de gps
 • Uitvogelwerk

Image
polar-230x157.jpg
Polar V650

Beeldscherm Polar V650

De Polar V650 heeft een 2,8 inch aanraakscherm met een resolutie van 240 x 320 pixels. Door zijn grote vlakken en scherpe lijnen is de Polar goed afleesbaar. Toch blijft de schermresolutie wel achter bij de schermen van bijvoorbeeld een Iphone 6 en Samsung Galaxy S6.

Waterdicht

De Polar V650 is waterdicht volgens de IPX7 norm. Hij mag 30 minuten onder water op 1 meter diepte.

Montage

De Polar V650 wordt geleverd met een super stuurmontage. Deze is eenvoudig te plaatsen dankzij een elastiek. De Polar kan je in zijn houder iets draaien en dat is handig om de kijkhoek iets aan te passen.

Batterijduur

De Polar V650 heeft een interne accu. Deze laad je op middels een micro USB-kabel via de computer. Deze heb je ook nodig om gegevens met de computer uit te wisselen. Een netstroom adapter is niet verkrijgbaar. Polar geeft een batterijduur op van maximaal 10 uur. Niet getest.

Kaartmateriaal fiets gps

Zo uit de doos heeft de Polar V650 geen kaart aan boord. De kaart moet je zelf eerst in de gps zetten door in de Polar V650 een kaartgebied te selecteren. De oppervlakte van dit gebied bedraagt 450x450 km en kan overal ter wereld zijn. Handig en goedkoop als je op meerdere plekken fietst. De kaart zelf is een Open Street Map kaart en detaillering is afhankelijk van het gekozen gebied. Nederland is prima!

Software updaten

De kaart staat pas in de Polar na het synchroniseren aan de computer. Dit gaat dankzij Polars Flow Sync snel en gemakkelijk. Ook voer je op deze manier de noodzakelijke firmware-updates uit.

Connectiviteit

De Polar V650 is een echte sport/trainings fiets gps. Hij heeft bluetooth aan boord (Geen ANT+!) en daardoor kan hij met je smartphone en de Polar app samenwerken. Ook kan je Strava aan de Polar smartphone app  koppelen en zo gegevens uitwisselen. Voor fanatiekelingen zeker een pluspunt.

Knoppen een aanraakscherm

De Polar V650 heeft twee knoppen. Een aan/uit knop aan de linker zijkant. Ook gebruik je deze knop om door de verschillende menu’s heen te bladeren. Onder het beeldscherm zit een grote rode knop. Met deze knop begin (of onderbreek) je een ritregistratie. En dan heb je natuurlijk nog het aanraakscherm. De grote digitale knoppen werken uitstekend. Ook in- en uitzoomen werkt goed en de kaart wordt redelijk snel opgebouwd.

Navigatie functies

De navigatie-functie van de Polar V650 is erg beperkt. Anders dan bij de andere gps’en kan je bij de Polar V650 geen adres, waypoint of iets dergelijks invoeren en daar een route naar uit rekenen. Wat kan dan wel? Juist, van te voren routes maken en die in je gps zetten. Ook heeft de Polar geen navigatie-begeleiding.

Routes plannen

Met de Polar V650 kan je zelf geen routes maken. En ook met Polar Flow - het online programma waarin je je trainingsactiviteiten kan bij houden, trainingsdoelen kan stellen, maar waarin je ook je routes kan bij houden – kan het niet. Wel kan je in Polar Flow routes die anderen hebben ge-upload selecteren en naar je V650 downloaden. Ook kan je routes in .gpx formaat importeren. Deze routes maak je op bijvoorbeeld Routeyou.nl. De routes zitten een beetje verstopt achter een sterretje in het Flow programma-menu dat ze Favorieten noemen.  Daarna synchroniseer je de gps met Polar Flow en de route staat in de gps.

Vervolgens kan je in de Polar V650 de route selecteren en beginnen met fietsen. Anders dan de rest, is de route geen turn-by-turn navigatie. De route op de kaart is een rode lijn die je moet volgen door op het rode lijntje te blijven. De enige hint die de gps geeft is een dikkere rode lijn voor je die aangeeft dat dat de richting van de route is. Overigens heeft Polar het op de eigenwebsite over: ‘...laat de V650 je de weg wijzen...’. Dat vinden wij niet helemaal de juiste verwoording van wat de Polar doet.

Extra’s van de Polar V650

De hier getest Polar V650 is de kale versie zonder hartslagsensor in de doos. Het pakket met sensor is € 50,- duurder. Maar je kan er nog meer mee. Optioneel leverbaar zijn: een trapfrequentiesensor, vermogensmeter en een losse snelheidssensor. Leuk en erg slim detail is het kleine lampje aan de voorzijde van de gps. Handig als je (toch) in het donker thuiskomt.

Conclusie fiets gps

De Polar V650 is een prima fiets gps voor sportievelingen die het maximale uit hun fietsprestaties en trainingen willen halen. Hij heeft heel veel functies, goede knoppen en een goed te bedienen aanraakscherm dat ook prima afleesbaar is. Daarnaast is de montage uitstekend. Voor het maken en rijden van fietsroutes zoals we dat bij meer recreatief gebruik gewend zijn, is de Polar niet geschikt door het ontbreken van turn-by-turn routebegeleiding. Super is de prijs kwaliteit verhouding. Zeker gezien de wereldwijde Open Street Map kaarten.