Winterse wandelingen in Le Marche

Vanaf eind oktober valt er sneeuw in de Sibillini. De hoeveelheden zijn zeer wisselend, van een paar centimeter tot meer dan een meter. De overschrijding van de Monte Argentella (2201 m) staat op het programma. Daar sta ik dan, met een dikke rugzak, pickel en gamashen aan in het groen van de Piano Grande. Boven mij de besneeuwde toppen van de Monte Redentore en Vettore. 

Het is strak blauw en koud op 1500 meter. Al snel loop ik door bevroren grassprieten van miljoenen sneeuwkristallen. Eerst gaat mijn softshell uit en daarna ook laagje twee. De klim naar mijn bivakplek is maar 500 hoogtemeters maar voor vandaag pittig genoeg. De deur is gelukkig open van het kleine schuilhutje. Voor het donker wordt maak ik snel mijn warme hap en richt me in op de betonnen vloer in dons en bivakzak. s ’Nachts is het ver onder nul en ik ben dan ook blij met het eerste ochtendlicht.

Bivak op de Argentella, op sss meter hoogte.
Bivak op de Monte Argentella, onderweg weg naar de 2201 meter hoge top.

Kniediepe sneeuw

De overschrijding van de Monte Argentella (2201m) staat op het programma. Eerst een traverse over een ondergesneeuwd en verijst pad. De loopstokken wissel ik in voor mijn pickel. Dan door kniediepe sneeuw naar de top. Ik krijg een geweldig uitzicht over de Monti Sibillini, het laagland van Le Marche tot aan de Adriatische Zee. Via de berg Palazzo Borghese loop ik door diepe sneeuw en over gladde groene bospaden naar het bergdorp Foce (900m). Niet meer dan een paar rokende schoorstenen en een gesloten rifugio.

Op de top van de Monte Argentella.
Op de top van de Monte Argentella.

Sneeuw in Le Marche

De hoeveelheden sneeuw die vanaf eind oktober vallen zijn zeer wisselend, van een paar centimeter tot meer dan een meter. Door de sterke temperatuurverschillen ontstaan er vaak instabiele lagen, met mogelijk kleine sneebrett lawines tot gevolg. Als er verse sneeuw valt, zijn de wegen in en naar de Sibillini vaak moeilijk begaanbaar. Er zijn twee wandelgebieden aan te wijzen die redelijk tot goed bereikbaar blijven. Ten eerste de omgeving van Castellucio / Piano Grande. Zowel de weg vanuit Le Marche als de wegen vanuit Umbrië worden zoveel mogelijk sneeuwvrij gehouden. Je kunt eenvoudige wandelingen maken over en rond de hoogvlakte Piano Grande (1300m). Toppen als Monte Machialta, Monte Patino en Monte Lieto zijn leuke dagtochten. Overnachten kun je in Rifugio Colle di Cese Via de website www.wikiloc.com zijn gemakkelijk wandeltracks met hoogteprofielen en waardering in moeilijkheid te downloaden. Recent heeft de auteur met de bijzondere naam ‘con in faccia un po’di sole’ op deze site een aantal leuke tracks van sneeuwschoenwandelingen op de Piano Grande geplaatst.

Terugblik op de Piano Grande.
Terugblik op de Piano Grande.

Het tweede wandelgebied is rond het skigebied Sasso tetto / Pintura Bolognola. De weg vanuit Sarnano wordt sneeuwvrij gehouden. In deze omgeving zijn de Monte Castel Manardo, Monte Amandola en de kleine hoogvlakte Ragnolo met o.a. Pizzo di Meta heel toegankelijk. Overnachten kun je o.a. in Pintura Bolognola in de sfeervolle Rifugio Pintura, gelegen in het kleine skioord. Je kunt ook kiezen voor een comfortabel hotel in het dal in het oude, sfeervolle stadje Sarnano.

Grande Anello dei Sibillini

Voor meerdaagse tochten, zoals de Grande Anello dei Sibillini (GAS) is de nodige voorbereiding noodzakelijk. Deze tocht gaat niet over grote hoogte (max 1800 m) en is daarom toegankelijk onder goede weersomstandigheden in het vroege voorjaar en najaar. Overnachten is mogelijk maar informeer voortijdigof de accommodatie open is. Bespreek de eerste twee overnachtingen en vraag vervolgens op je overnachtingsadres om de volgende overnachting te boeken. ”s Winters zijn de overnachtingsplekken gesloten. Op www.rifugiocupi.it vind je veel informatie over de Grande Anello en websites en telefoonnummers van verschillende mogelijkheden van overnachten.

 Bivak boven 2000 meter

Wie in de Monti Sibillini wil overnachten op hoogte (2000m) kan alleen terecht in een aantal bivacco’s; Rifugio Tito Zilioli (2250m) en het bivak onder Monte Argentella. Deze zijn echter niet ingericht, en een tent is soms dan ook comfortabeler (officieel niet toegestaan in het Park).

Van onze reispartner SNP Natuurreizen
Sneeuw tot aan de kust.
Sneeuw tot aan de kust.

Heerlijke streekgerechten

Er zijn veel mogelijkheden om onder de 1200 m mooie winterse wandelingen te maken. Een goed uitgangspunt is Rifugio Altino die vaak gedurende de wintermaanden leuke arrangementen aanbiedt: begeleide bergwandelingen gecombineerd met maaltijden van heerlijke streekgerechten als wildzwijn met truffel, en andere ingrediënten vanuit Le Marche. De enthousiaste eigenaren van Rifugio Cupi bieden ook ‘s winters warm onderdak (weekend) en organiseren dagtochten in het noorden van de Sibillini.

Uitrusting

Om op startlocaties te komen zijn winterbanden in midden-Italie verplicht. Het is verstandig om sneeuwkettingen in de auto te hebben.
Voor je persoonlijke uitrusting kun je het beste uitgaan van alpiene omstandigheden. Stijgijzers en pickel kunnen nodig zijn. Bij omstandigheden met veel verse sneeuw zijn sneeuwschoenen onontbeerlijk.

Informatie

Via de website www.sibilliniweb.it krijg je veel actuele informatie over de sneeuwomstandigheden en het weer in de Sibillini via weerwebsites, webcams en foto’s. Je vindt hier ook links mnaar gediplomeerde Italiaanse wandel- en lokale berggidsen die actief zijn in de Monti Sibilini, enthousiastelingen die je kunnen begeleiden door een winters Sibillini. In het overzichtelijke boekje ‘Il Grande Anello dei Sibillini’ van Alberico Alesi vind je overzichtelijke kaartjes en overnachtingsadressen van de Grande Anello dei Sibillini, zowel van de wandeltocht als van de mountainbikeroute. De kaart van Monti Sibillini, 1:25.000, wordt sinds vorig jaar in zes handige overzichtkaartjes uitgegeven door Sicieta Editirice Ricerche.

Gerelateerd

Delen

Waardering
62864
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Reacties (1)

  1. De zuidelijke helling van Mt. Lieto en ook de oosthelling van Mt. Amandola zijn uitermate riskant i.v.m. lawinegevaar in de winter. Onder deze hellingen wordt pas gelopen na voldoende “sneeuwzetting” en zeker niet na plotselinge stijgingen van de temperatuur.
    Op het bivakkeren ‘s nachts met een tent heerst een streng verbod en de boete kan hoog zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *