Wandelroute Amsterdam – Arnhem

In 1914 opende de ANWB de eerste bewegwijzerde wandelroute van Nederland. Honderd jaar later brengt Op Pad de oorspronkelijke wandelroute van Amsterdam naar Arnhem opnieuw in kaart. Zes heerlijke etappes, een wandelroute dwars door het hart van Nederland.

Bekijk de video: het laatste traject Heelsum Arnhem

Eerste ANWB-wandelroute

Het idee kwam van de heer Pos, tweede voorzitter van de ANWB. Een bewegwijzerde wandelroute dwars door Nederland, zou dat geen mooie promotie voor de Bond zijn? Het Dagelijks Bestuur van de ANWB stemde in 1913 toe. De Kampioen plaatste een vacature voor iemand die het hele wandeltraject in kaart kon brengen en beschrijven.

Uit de 242 sollicitanten werd de heer J.D.H. Beckering, kapitein van het Indische Leger, gekozen. De wandelroute was 150 kilometer lang en bewegwijzerd met ruim 700 bordjes. Onderweg stonden vier stenen informatiepanelen en er kwam een boekje met extra informatie en wandelkaarten. Het hele project kostte drieduizend gulden. De wandelroute werd op 26 mei 1914 feestelijk geopend.

In 1951 werd het traject nog eens geactualiseerd. Op Pad begon in 2011 met het opnieuw in kaart brengen van het oorspronkelijke traject uit 1914. Naar schatting 80% van de wandelroute Amsterdam – Arnhem is nu, bijna honderd jaar later, nog steeds te lopen over dezelfde wegen en paden als toen.

Gebied van de wandelroute

Dwars door Nederland van west naar oost. De start is in Amsterdam, de finish in Arnhem. Onderweg loop je o.a. door het Gooi, over de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe.

Etappes en afstand van de  wandelroute

Zes dagen wandelen¸ etappes variëren van 21 tot 30 km. Totale afstand is 150 km.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Zwaarte van de wandelroute

Licht. De route is vlak en naar schatting loop je de helft verhard, de andere helft onverhard.

Navigeren

Download de gedetailleerde kaarten mét de ingetekende route uit onderaan deze pagina (dertien A4’tjes in totaal) en lopen maar! Gebruikers van gps vinden hieronder ook de complete track van de tocht. Download zeker ook het originele boekje uit 1914 om het compleet te maken.

Wat is het beste wandelseizoen?

Hele jaar, afhankelijk van je eigen voorkeur.

Vervoer naar de wandelroute

Check de pdf met praktische informatie onderaan deze pagina voor OV-info naar en van alle start- en eindpunten van de etappes.

Overnachten & meer informatie over de wandelroute

Op anwb.nl bieden we je de mogelijkheid om de wandelroute te downloaden. Op elke pagina zie je op de kaart naast de routelijn ook de beschrijving die bij die pagina hoort. Zodoende hoef je tijdens het wandelen steeds maar één pagina bij de hand te houden.

Download de wandelroute (inclusief gps-track)

Downloads


Gerelateerd

Delen

Waardering
31232
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

36 reacties op “Wandelroute Amsterdam – Arnhem

 1. Gisteren de eerste etappe gelopen, een pracht van een route.
  De routebeschrijving is goed, maar de kaart laat een lastige fout zien:
  Voorbij Diemen als je al een stukje op de Provinciale weg zit moet je de fietsbrug (de Veeneikbrug) over om aan de andere kant verder te gaan. Dat staat niet ingetekend op de kaart.
  Je komt dan via de Stammerdijk en dan via de Lange Stammerdijk langs de Gaaspermolen in Driemond terecht.
  Honden kunnen wel mee op deze etappe. Mocht er voorbij Nederhorst den Berg een probleem rijzen, neem dan de Middenweg via Horstermeer of sla aan het einde van het Bergse Pad rechtsaf het Stichts End op en ga dan via de Herenweg naar ‘s-Graveland. Normaalgesproken zou je na het Bergse Pad de weg over moeten steken (die weg heet Stichts End in Ankeveen) en dan zo’n 2 km door een weiland met schapen e.d. moeten lopen. Dat stuk is wellicht verboden voor honden. Maar er is dus een alternatief.
  Houd bij deze etappe wel rekening met de vaartijden van het voetveer in Nigtevecht. Zie http://voetveren.nl/23-lijst.php
  Ik zou het handig hebben gevonden als er een officiele update van deze route zou bestaan met tevens antwoorden op de meest gestelde vragen!

 2. Het is oorverdovend stil rond dit prachtige inititatief. Ik wil deze route graag lopen, maar bij het uitwerken constateer ik grote verschillen tussen de beschrijving en de GPS route. Soms enkele kilometers verschil (vooral in Arnhem).
  De beschreven route op http://www.anwb.nl/wandelen/wandelroutes/oudstewandelroute/oudstewandelroute lijkt mij de juiste, maar een betere GPS onderbouwing is zeker erg welkom. Heeft Iemand een betere GPS uitwerking beschikbaar?

 3. Erg mooie route. Etappe 1 en 5 mag de hond niet mee. Etappes 2, 4 en 5 hebben vrij veel fouten, dus neem een kaart of gps mee. Verder zeer goed te doen!

 4. Het lukt me niet om de gps bestanden te downloaden (ik gebruik een apple computer). Weet iemand hoe ik dat kan oplossen? Zijn er ook ervaringen van mensen die de route ook met een hond gelopen?

 5. Heeft iemand deze route wel eens gewandeld in gezelschap van een hond? Dacht zelf een klein tentje op m”n rugzak te binden i.v.m overnachten, iemand ervaring?

  1. Etappe 1 (bij Ankeveen) en 5 (de Grebbeberg ) hebben twee stukken dat de hond niet mee mag. Bij de Grebbeberg kan je eromheen lopen, ,aar dan mis je wel een prachtig stuk. Bij Ankeveen is er geen alternatiieve route

 6. Na 5 weken hebben we nu de hele route gelopen: een prachtige route. Helaas was de 4de en 5de etappe moeilijk te volgen, o.a. door fouten in de beschrijving (links i.p.v. rechts; T-splitsing die niet beschreven wordt; onduidelijkheid bij bospaden). M.b.v. de geprinte kaarten en kompas kwamen we wel weer op de plaats van bestemming. We ontmoetten mensen die zelfs met GPS de route soms moeilijk konden volgen. Kortom: een prachtige route, maar let op bij de 4de en 5de etappe.

 7. Ik was jaren gelden al eens van plan om te kijken in hoeverre deze route nog te wandelen was… helaas ontbreken de pont over het Amsterdam-Rijn kanaal bij Nigtevecht en de veenkade door de Spiegel- en Blijkpolderplas er vlak na al direct naar Amsterdam.
  Heb het originele routeboekje met toegangsbewijs van Baron van Boetzelaer in de kast staan (incl. errata… samen met de later uitgegeven route Arnhem via Ruurlo naar Zutphen en Deventer… wordt deze ook nog geactualiseerd?

  1. In Driemond steek je het Amsterdam-Rijnkanaal over (via de brug) en vervolg je de route naar Nigtevecht aan de oostkant van het Amsterdam-Rijnkanaal.
   Je gaat nu over het pontje bij Nigtevecht over de Vecht en NIET over het Amsterdam-Rijnkanaal.

 8. Heel leuk dat de ANWB in de BRES is voor haar wandelaars maar in 1914 hadden ze het beter voor elkaar als nu. De route met 700 bordjes bewegwijzerd en wandelgids.En nu 2014, loop je met een gps of download de app wat veel wandelaars niet hebben.Dit merk je al uit de reaties en vragen. Hopelijk word de route nog bewegwijzerd, daar kijken wij naar uit.En meld dit in de Kampioengids en in wandel nieuws berichten

 9. Waarom geen ANWB bordjes met pijltjes geplaatst,dit geeft voor de gewone wandelaar meer een houvast voor goed lopen.Maar daarnaast nog wel de afstanden en route Downloaden. Iedereen loopt niet met een gps. En eventueel bus en treinvervoer informatie doorgeven.Want dat zijn vaak de grootste problemen met lange afstanden

 10. Vraagje over pontje Nigtevegt

  Hallo ik ben voornemens om deze route week 26 te gaan lopen, ik zie alleen een probleem bij het pontje over de vecht, ik kom van Zevenaar met OV naar Amsterdam en zou graag weten hoelang cq.hoeveel km. het is tot aan het Nigtevechtse pontje vanaf het beginpunt bij station Muiderpoort ivm de beperkte vaartijden van het pontje.
  bedankt voor een snelle reactie
  mvr.gr. Ruud van der Meulen

  1. Beste Ruud,
   De afstand zou je kunnen berekenen via de routeplanner (en dan kiezen voor ‘te voet’). De auteur schat in dat het zo’n dikke twee uur lopen is vanaf Muiderpoort tot aan het pontje in Nigtevecht.
   Mvgr Esther Vigneron
   Redactie Op Pad

 11. Deze wandelroute lijkt veel op een deel van het trekvogelpad. Afgelopen dagen voor de derde keer het deel Gooir en Utrechtse heuvelrug gelopen. Zowel Trekvogelpad als deze oude ANWB wandeling zijn een absolute aanrader. Zelfs zonder GPS en met een duidelijke wandelkaart is de route goed te plannen en te lopen. Een tip voor wie een goede busvervoermogelijkheid zoekt halverwege een route: http://www.maps.google; naam plaats ingeven en voldoende inzomen. Dan worden bushaltes zichtbaar met lijnnummers. Met de auto naar eindpunt en met de bus naar beginpunt van de wandeling.

  1. R. van Rooijen, Je kan natuurlijk ook kiezen om met de bus (en andere openbaar vervoersmiddelen) de hele reis (van en tot huis) met het openbaar vervoer te regelen. Zelf doe ik dat en vind ik veel ontspannender.

 12. Wij gaan ‘m lopen (gewoon met de GPS), we zijn heel benieuwd wat we nog gaan zien van dat “grillig slinger-net dat zich weeft van stille, weinig begane, dikwijls geheel onbekende, stellig wel zelden door onze voeten betreden, aanbiddelijk mooie wandelwegen !” 🙂

 13. De eerste etappe is een beetje aan de lange kant, zeker als station Hilversum je eindbestemming voor die dag is, maar zeker de moeite waard. Alleen het beginstuk (net buiten Diemen) wat langs de weg loopt is niet heel aantrekkelijk. Aan de overkant van het water loopt een rustiger pad. Met GPS is de wandeling uitstekend te lopen en is nauwelijks om.

  Overigens is de etappe slecht op te delen bij gebrek aan treinstation halverwege. 😉

 14. Het bestand ‘gps tracks’ voor deze route is niet aanwezig al wordt onder ‘navigatie’ gezegd dat dit hieronder ook te downloaden is en dat je ook nodig hebt om te route te lopen, omdat de route niet bewegwijzerd is!

   1. Hallo, waarschijnlijk heeft u dit al meer gehoord: de link naar het gps bestand van de wandelroute Amsterdam-Arnhem werkt niet…

 15. Deze wandelroute wil ik graag lopen maar dat lijkt me niet goed mogelijk met alleen de route ingetekend op de kaart. Is er een aktuele routebeschrijving en/of routemarkering?

 16. hallo,
  met veel interresse heb ik over de wandeling van Amsterdam naar Arnhem gelezen maar tot mijn verbazing is er geen beschrijving bij alleen maar een plattegrond of het boekje van 100 jaar geleden .
  Komt er nog een nieuw boekje van deze wandeling??
  Want op deze manier is het ,denk ik, moeilijk deze wandeling te wandelen.
  groetjes Joke

  1. Handig als u de pratische informatie downloadt, als pdf op deze pagina. Hierin staat het één en ander over busvervoer. Van campings hebben wij geen gebruik gemaakt. Die zijn er wel maar dat zult u zelf even moeten uitzoeken.

 17. Ik wil graag een routebeschrijving van deze wandeling in mijn bezit krijgen en nu staan er wel links op de ANWB-site hiervoor, maar die brengen me steeds weer terug op deze page.
  Wat doe ik fout??

  1. De route ingetekend op kaart en de praktische informatie zijn op deze pagina te downloaden als pdf-bestanden die thuis kunnen worden uitgeprint. Onder de tekst ‘Downloads’. Voor het downloaden van deze gratis informatie vragen wij om een e-mailadres. Laat even weten als dit niet lukt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *