Wandelroutes op Texel, Waddeneilanden, Nederland

Twee dagen wandelen langs kust en duin van Waddeneiland Texel verdient vier sterren op alle punten. Weidse uitzichten, afwisselende en rijke natuur, fijne en stille wandelpaden.

Wandelgebied
Een wandelroute met de afwisseling van duin, strand, moerasgebieden, heide en bos. De horsduinen in het begin van de route zijn uniek, omdat deze niet zijn opgespoten zoals elders in Nederland, maar puur natuurlijk zijn ontstaan. Ze zijn ook minder hoog, maar ogen ‘ruiger’. Het geeft de sfeer van een prairielandschap.

Zwaarte van de wandeltocht op Texel
De wandeltocht gaat zowel over verharde als onverharde paden, allen met lichte hoogteverschillen. De onverharde paden bestaan uit grasland (de moerasachtige gebieden) zand (strand/duin) en ‘gravel’ (de heide en het bos). De verharde paden zijn de fietspaden, die af en toe als doorsteek genomen moeten worden om van het ene naar het andere gebied te komen. Voor ongeoefende wandelaars is de route best zwaar, niet in het minst vanwege de lengte en de relatief lange stukken met zand als ondergrond. De route is geschikt om met een (actieve) hond te wandelen.

Navigeren tijdens de wandeltocht op Texel
Gedetailleerde wandelkaart; geen bewegwijzerde route. GPS-gebruikers kunnen onder deze tekst een complete track downloaden.

Wat is het beste wandelseizoen voor een tocht op Texel?
Hangt er vanaf wat je het liefste wilt zien. Grof gezegd kunnen we stellen dat als je voor de bloemenpracht komt het voorjaar de beste wandeltijd is, en als je vooral veel vogels wil spotten het najaar de beste keuze is. Wil je zeehonden spotten nabij de vuurtoren dan is de winter weer de beste tijd om te gaan wandelen. En wil je de kreeftenpolder en de moerasachtige gebieden grondig verkennen dan is de zomer aan te raden. Dan staat het water daar namelijk lager zodat het bewandelbaar is.

Overnachten tijdens de wandeltocht
Er zijn diverse B&B’s op het eiland. In de zomer zijn de veel goedkopere campings ook een optie.

Vervoer naar Texel
Auto
Utrecht – Den Helder, ca. 100 km.Van Den Helder met de pont naar Texel. Houdt wel rekening met de kosten van een auto op de pont. € 24,50 voor een retour midweeks. € 35,- voor een retour in het weekend.
Trein
Naar Den Helder, vandaar met de bus naar de pont. Buslijn 33 (ca 10 minuten). Pont kost € 2,50 voor voetgangers en fietsers. Directe links OV informatie: www.texel.net
Pont afvaarten
De afvaarten van Den Helder naar Texel zijn vanaf 6.30 uur tot 21.30 uur. Dus ieder uur vertrekt de boot steeds op het halve uur. De afvaarten van Texel naar Den Helder zijn vanaf 6.00 uur tot 21.00 uur. De boot gaat dus telkens op het hele uur. Website pont: www.teso.nl

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Meer praktische informatie over wandelen op Texel?
Download de praktische informatie en GPS-bestanden onderaan deze pagina.

Downloads


Gerelateerd

Delen

Waardering
30157
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

2 reacties op “Wandelroutes op Texel, Waddeneilanden, Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *