Wandelen Montferland, Gelderland, Nederland

Het Groene Hart van het oosten ligt in de Achterhoek en heet het Montferland. Hier wandel je niet, maar kuier je over bergen en door bossen.

Het wandelgebied Montferland
Niet veel buitensporters buiten Gelderland kennen het Montferland. Shame on you! Voor wie het nog niet kent: het ligt grofweg in de driehoek Doetinchem, Didam en ’s-Heerenberg; daar waar Nederland boven Nijmegen naar het oosten uitstulpt. Het Nederlandse deel van het Bergherbos heeft een oppervlakte van 1600 ha en wordt grotendeels beheerd door Natuurmonumenten. Daarnaast is er nog een zuidelijke uitloper die zo’n 400 ha omvat en in Duitsland ligt.  Hoogste punt van het Montferland is de Hettenheuvel met een hoogte van 93 meter. De recreatiedruk op het Montferland is behoorlijk groot. Op een relatief klein oppervlakte kom je wandelaars, paardrijders, mountainbikers en fietsers tegen.

De wandeltochten in het Montferland
Eén dag met ochtendetappe naar Hoch Elten (ca 15 km) en daarna verkenning van verschillende gebiedjes (totaal ca. 10 km) en één volledige dagtocht door het Bergherbos
van ca. 20 km.

Moeilijkheidsgraad wandeling
Licht, maar onderschat beslist de korte, steile klimmetjes in het Bergherbos niet. Goede wandelschoenen zijn zeker nodig als het nat is in de Nevelhorst.

Wat is het beste wandelseizoen voor een tocht in het Montferland?
Hele jaar door, maar de herfst is prachtig in het Gelderse Bergherbos. Let wel even op de paddenstoelentijd; deze kan zo voorbij zijn. Als het heeft gesneeuwd, is het Montferland ook een zeer bijzondere locatie om te wandelen vanwege de besneeuwde flanken van de stuwwal. In het voorjaar is het Bergherbos helemaal groen; veel varens en bloemen.

Vervoer naar Didam
Vanuit Doetinchem rijden er meerdere keren per uur treinen (Syntus) naar Didam. Vanaf het station in Didam is het Bergherbos per bus te bereiken, afhankelijk waar je wilt zijn. Naar ’s Heerenberg rijdt bijvoorbeeld 1 x per uur buurtbus 196.

Meer informatie over wandelroutes in het Gelderse Montferland?
Download de PDF-bestanden onderaan deze pagina.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Downloads


Gerelateerd

Delen

Waardering
2746
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Reacties (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *