Wandelroute Brabants Vennenpad, Nederland

Hoera! We mogen fikkie stoken. Alleen daarom al is accommodatie ’t Buitenland een heerlijke plek. Tel daarbij op dat je middenin het bos zit, overnacht in een yurt, tipi of houten schuur, er een houtgestookte hottub is én heerlijk kunt wandelen omdat het Brabants Vennenpad praktisch over het terrein loopt. Need we say more?

Het Wandelgebied
Wij liepen twee dagen door het zuiden van Brabant (grotendeels natuurgebied De Kempen). Bos, heide en kleine wandelpaadjes door weilanden wisselen elkaar regelmatig af. Het grootste deel van de wandeling uit Bladel naar Valkenswaard is onverhard.

Wandeltochten
Dag één vertrokken we direct vanaf de yurt in Bladel via de Cartierheide en de Postelse Heide naar Luyksgestel. Afstand: 21 km. Wij gingen terug naar Bladel met de bus.
Dag twee vertrokken we uit Luyksgestel, staken we af en toe de Belgische grens over in natuurreservaat Hageven en eindigden we op een terras in Valkenswaard. Afstand: 25 km. Eerder afhaken kan in Borkel, hier stopt een bus die je naar Valkenswaard of naar Luyksgestel brengt. Je hebt dan ruim 17 kilometer gelopen.

Navigeren tijdens de wandeltochten
Het routeboekje ‘Brabants Vennenpad’ van het Nivon beschrijft de complete 233 kilometer lange wandelroute in Brabant twee kanten op. Naast de tekst staan gedetailleerde kaarten en achterin vind je tips voor overnachtingadressen en waar openbaar vervoer rijdt. Kijk op www.nivon.nl om het boekje te bestellen en voor routewijzigingen. Onderweg is de wandelroute duidelijk en uitgebreid gemarkeerd met roodgele strepen.

Wat is het beste wandelseizoen?
Doordeweeks. In het weekend kan het druk zijn op de wandelpaden rondom de dorpen. Het voorjaar, de zomer en de herfst geven ieder zijn eigen charme aan deze wandelroute in Brabant. In het voorjaar word je regelmatig begeleid door kikkerconcerten uit de vennetjes. In de zomer is de kans het grootst dat je de hazelworm en de gladde slang ziet en kun je ’s avonds urenlang blijven hangen bij het kampvuur. In de herfst geven de bossen en de heide een kleurenshow weg wat wandelen in Brabant nog specialer maakt.

Overnachten nabij wandelroute
Wij sliepen alle nachten in de yurt van kampement ’t Buitenland op landgoed Ten Vorsel, vlakbij Bladel. De eerste dag loopt de route hier praktisch langs. Vanuit Luyksgestel kun je met de bus terug naar Bladel (via Eindhoven). De tweede dag weer met de bus naar Luyksgestel voor de start en vanuit Valkenswaard weer naar Bladel met de bus. De busreis is een hele onderneming omdat je altijd via Eindhoven moet reizen. Maar dit bijzondere overnachtingadres (je mag er fikkie stoken!) middenin het bos was de reis steeds meer dan waard. Geen zin in een yurt? In en om Bladel Luyksgestel, Borkel en Valkenswaard zijn talloze campings, hotels en bed and breakfasts te vinden.

Vervoer naar het Brabants Vennenpad
Openbaar vervoer: trein naar Eindhoven, bus naar Bladel (bus 150 of 149, rijden beide overdag min. eens per uur, reistijd een uur). Tussen Luyksgestel en Valkenswaard rijdt een rechtstreekse bus (bus 172, rijdt overdag min. eens per uur, reistijd 31 min.). Met de bus van Luyksgestel of Valkenswaard naar Bladel moet je altijd overstappen op station Eindhoven. Wij hebben op dag twee de auto eerst in Valkenswaard gezet om met de bus naar Luyksgestel te reizen. Aan het einde van de dag konden we zo makkelijk en snel weer terugreizen naar Bladel.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Meer praktische informatie
Download de praktische informatie (pdf) onderaan deze pagina.

 

Downloads


Gerelateerd

Delen

Waardering
29989
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

2 reacties op “Wandelroute Brabants Vennenpad, Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *