Tol voor trekpleisters in IJsland

Toerisme wordt steeds belangrijker in IJsland. Steeds meer toeristen kiezen het eiland als bestemming, waardoor de druk op trekpleisters alsmaar groter wordt. Om de natuur te beschermen zullen steeds meer landeigenaren om ‘toegangsgeld’ gaan vragen.

Vlonders en bestrating

Met een toeristenaantal dat dicht tegen de 900.000 uit gaat komen is toerisme dit jaar een full time business geworden. De crisis in 2008 (reizen naar IJsland werd vele malen goedkoper) en de enorme aandacht voor IJsland in 2010, toen de vulkaan de Eyjafjallajökull de westerse wereld in haar greep hield, hebben voor een enorme toename van het aantal toeristen gezorgd. Dit betekent dat de druk op de meest populaire bezienswaardigheden, waaronder bijvoorbeeld Geysir en Gullfoss (gelegen in de zogenaamde Golden Circle), enorm is toegenomen. Vlonders en bestrating moeten worden aangelegd om te voorkomen dat het landschap rond deze bezienswaardigheden volledig aan gort wordt gelopen.

350 IJslandse Kronen
Hier is natuurlijk geld voor nodig. Maar dat wordt maar in beperkte mate door de nieuwe regering verstrekt. Afgelopen jaar zijn landeigenaren daarom begonnen met plaatsen van hekken rondom Kerið, een explosiekrater in de Golden Circle. Ook is er een hutje neergezet en vanaf deze zomer dient er entree te worden betaald: 350 IJslandse Kronen. Liever natuurlijk in harde valuta, 3 US Dollar of 2 Euro. Het is ook het begin geweest van een nieuwe periode in het toerisme in IJsland. Vanaf volgend jaar dient er entree te worden betaald om natuurverschijnselen als Geysir te kunnen bezichtigen. Wie weet wat er gaat volgen. Vrees echter niet teveel. Het eiland is ruim twee keer zo groot als Nederland. Er zijn nog legio (onbetaalde) plaatsen en natuurverschijnselen te vinden die je de ultieme ruimte en rust zullen geven.

Foto’s: Edwin Zanen

Gerelateerd

Delen

Waardering
51113
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Reacties (1)

  1. In 2015 is het nog steeds gratis om Geysir (of eigenlijk Strokkur) te zien. Het is mogelijk om een gift te doen maar is niet verplicht. Ook Gullfoss is gewoon gratis. Niets wijst er op dat hier tol of entreegeld gevraagd gaat worden. De winkeltjes en restaurants zijn laatste jaren wel flink uitgebreid bij Geysir en Gullfoss. Vrijwel alle watervallen, vogelrotsen etc etc zijn gratis te zien. In warme beekje van Landmannalaugar kun je gratis liggen. Gebruik van toiletten kost daar wel geld maar dat is logisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *