icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Interview

De mooiste fietsplekken volgens Ellen van Drunen

  • 07 november 2014
  • Door: Ellen van Drunen
  • Fotografie: Ellen van Drunen

Ellen van Drunen (39) en haar man Elmar fietsen al sinds 2004 al hun vakanties bij elkaar. In 2013 zegden ze hun baan op, verkochten hun huis en starten hun wereldreis voor onbepaalde tijd. Momenteel fietsen ze in Zuid-Amerika en zijn ze op weg naar Alaska. In de 10-jarige fietsvakantie-carrière trapten ze ruim 50.000 kilometer weg en bezochten ze 31 landen en de teller tikt op dit moment lekker door!

www.fietsjunks.nl

Gevraagd naar haar Top 5 mooiste fietstochten antwoordt zij:

1) IJsland

Ruimte, rust en een overweldigende natuur, die je nergens anders in Europa tegenkomt. De geisers, de walvissen en de gletsjers kun je zo vanaf de rondweg bezoeken, maar je hebt pas écht IJsland gezien als je tenminste één doorsteek door het binnenland hebt gemaakt. De Kjolur route en Landmannalaugar zijn dan de bestemmingen die je niet mag missen. Neem wel regenkleding mee en houd rekening met heftige storm, want er kan er zo maar flink spoken. Een uurtje later fiets je overigens weer heerlijk in de zon. En het leukste is je tent opzetten met uitzicht op de Jokulsarlon gletsjer en ’s nachts het ijs horen kraken.

2) India

Bij India denk je misschien meteen aan opdringerige mensenmassa’s, maar dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Ladakh en de Spiti en Manaur valleien zijn regio’s waar je nog gewoon in alle rust kunt fietsen en zelfs kunt kamperen. Je vindt er Tibetaanse kloosters, monniken en als je geluk hebt, fiets je de Dalai Lama tegen het lijf! Naast de cultuur, zijn de hoge witte pieken van de Himalaya een lust voor het oog. Je moet wel tegen de hoogte kunnen, want er liggen maar liefst zes tot zeven passen tussen de 4.500 en 5.300 meter op je pad! En neem goede banden mee, want de hele route is onverhard.

3) Bolivia

Een land wat nog niet geheel ontdekt is door fietstoeristen, maar veel te bieden heeft. Van het Andesgebergte tot aan de Amazone; van (letterlijk) adembenemende hoogvlaktes tot de zwoele, hete jungle. Koloniale steden als Potosí en Sucre met hun schilderachtige witte gebouwen, voortreffelijke restaurants en leuke hotelletjes zijn een welkome afwisseling van de ongerepte en desolate natuur. Voor de echte avonturiers is de Laguna route in Zuidwest-Bolivia zeker een aanrader: ruim 500 kilometer afzien op hoogte, nauwelijks voorzieningen en tracks waar je je zwaarbepakte fiets door diep zand moet duwen tegen een ijzige wind in. De temperatuur daalt ’s nachts tot -20 graden, dus neem een warme slaapzak mee! Al het afzien is niet voor niets echter, want je fietst langs rood- en diepgroen gekleurde meren, ziet flamingo’s en als kers op de taart fiets je twee dagen lang over het grootste zoutmeer ter wereld: Salar de Uyuni!

4) Spanje

Spanje is een bestemming voor jong en oud! Met name Andalusië is een schitterende fietsbestemming. Je kunt er de bergen in fietsen, koffie drinken in een klein café in een van de vele kleine, pittoreske witte dorpjes of je fietst gewoon over oude spoorwegtrajecten (de Vias Verdes). Autovrij, goed onderhouden en stijgingspercentages die niet boven de 4% uit komen. Je kunt overnachten in oude stationsgebouwen en ’s avonds laat je je de tapas welverdiend smaken onder het genot van een wijntje. En heb je even genoeg van de bergen, dan fiets je naar de kust voor een duik in de zee. Meer info over de Vias Verdes: www.viasverdes.com/en

5) Chili

Dit bijna 4.300 kilometer lang gestrekte land biedt alles: woestijnen, bergen, vulkanen, meren en vriendelijke mensen! Veel mensen denken meteen aan de Carretera Austral, maar ook het meren- en vulkanendistrict in het zuiden van het land is een prachtige fietsbestemming. Hier vind je kleine, onverharde weggetjes langs zwarte lavavelden en actieve vulkanen, die zo uit een tekening lijken neergezet: perfect driehoekig met wit besneeuwde toppen. Wil je even van de fiets, dan is een beklimming naar een van de kraters zeker een must!

 

Image
Ellen van Drunen
Image
Elmar van Drunen