Lekker sneeuwschoenwandelen in de Noorse sneeuw

Sneeuwschoenwandelen staat niet bij veel wintersporters hoog op de prioriteitenlijst. Net als langlaufen heeft het nog steeds een wat duf imago. Maar wie het eenmaal gedaan heeft weet wel beter: het is net zo spannend als je het zelf maakt.

We gaan op stap in het Noorse bergland bij Lillehammer, preciezer gezegd: in de bergen bij Nordseter. Sneeuwschoenwandelen op topniveau. Nordseter is een van die plaatsen waar de Noren rond Lillehammer zelf ook graag naar toe trekken. Je kunt er alle kanten op en je zit op de rand van de boomgrens en erboven. Dus een echte høyfjell-ervaring dus. De bomen die je hier nog tegenkomt zijn maar klein. De sneeuw heeft ze omgetoverd in de meest bizarre vormen.

Even de techniek leren

Net als met alles wat je voor het eerst doet: het is handig om de techniek te leren. Wandelen in de sneeuw is nog geen sneeuwschoenwandelen met van die grote dingen onder je voet. Belangrijk is dat je er eerst een beetje vertrouwd mee raakt. Dus gaan we de eerste keer even mee met een gids. Hij gaat voor en toont de bewegingen en de handigheidjes. Beheerste stappen om goed de krachten te verdelen. En vooral zorgen dat je met je neus van de schoen geen sneeuw schept. Goed om even een klein rondje op vlak terrein zelf te oefenen. Moeilijk is het niet, alleen moet je je lichaamshouding een beetje aanpassen aan wat je gewend bent. Vooral het voor- en achterover balanceren moet je leren aanvoelen. Na een tijdje voelt ook deze vorm van lopen als natuurlijk aan. Alleen het afdalen is even een kwestie van je wat meer schrap zetten.

Tempo wisselen

We starten met een rustig tempo, goed om ook de techniek erin te laten slijpen. Maar als na een tijdje het goede ritme met de juiste beweging er goed in zit, gaat het tempo wat omhoog. Niet de stappen worden de groter, maar het bewegingstempo gaat fors omhoog. En reken maar dat je warm wordt na een tijdje. Het is dan ook, net als bij langlaufen, raadzaam om in de kledingkeuze te werken met laagjes. Bij een stop komt de thermosfles tevoorschijn. Welke tocht de Noren ook maken, de thermosfleskoffie met chocolade zal niet gauw ontbreken. En een plek om te zitten is een kwestie van graven, dus de sneeuwschep gaat ook altijd mee. Voor we verder gaan is het nu handig even een laag uit te trekken en in de rugzak te doen. Bij de start voelt dat nog even koud maar na een paar minuten is alles lekker warm.

Richting bepalen

Bij het sneeuwschoenwandelen zijn er eigenlijk weinig beperkingen. In feite kun je alle kanten op omdat je geen loipes, pistes of paden nodig hebt. Het hele terrein is in feite je domein, maar handig is natuurlijk altijd de juiste richting te bepalen en vooraf je doelen een beetje vast te stellen. Maar niets weerhoud je in feite om gewoon zelf een rondje uit te zetten. Al te hoge sneeuw vermijd je vanzelf, want dat loopt wel erg zwaar soms. In de praktijk is het handig om op stap te gaan met kaart en kompas of gps. En wil je het jezelf wat gemakkelijker maken, dan loop je parallel aan de langlaufroutes die met bordjes aangegeven zijn. Natuurlijk moet je er rekening mee houden dat je normale snelheid niet meer dan een km of vier per uur is, dus stel je doelen wel realistisch in.

Huren of kopen?

Als je het nog nooit gedaan hebt en je weet nog niet of je doorgewinterde sneeuwschoenwandelaar gaat worden is het raadzaam om de sneeuwschoenen eerst te huren. Op diverse plaatsen is het mogelijk ze voor een dag onder te binden. En wil je echt dagenlang gaan trekken of ze gewoon bij de hand hebben naast het langlaufen, dan hang je ze aan je rugzak zodat je beide sporten kunt beoefenen. Een ding is zeker: een sneeuwverkenning op sneeuwschoenen toont je een landschap en natuur, waar anderen door de snelheid wellicht aan voorbij skiën.

Foto’s

01 Sneeuwschoenwandelen in Nordseter
02 Gaan over de hoogvlakte, waar de bomen het net aan redden
03 Zelf oriënteren in het landschap 04 Een kaart en kompas mee voor het overzicht
05 Op de kaart met loipes de route uitstippelen en volgen
06 Bordjes bij langlaufroutes, een mooi hulpmiddel
07 Gaan waar geen weg is
08 Sneeuwschoenwandelen: net zo spannend als je het zelf maakt

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Meer informatie:

Enkele sites over Lillehammer en omgeving: www.visitnorway.com www.lillehammer.com

Gerelateerd

Delen

Waardering
62228
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *