Wandelen in Noorwegen: de mooiste gebieden en routes
In Noorwegen kun je de pure, ruige schoonheid van het buitenleven proeven. De natuur is altijd in je nabijheid met bergen, hoogvlaktes, bloeiende weides, eindeloze fjorden en ontelbare watervallen. Je kunt er wilde dieren spotten, zoals elanden, rendieren en muskusossen. Overnachten mag er vrij in de wilde natuur. Heel avontuurlijk, maar er zijn ook fijne hotels, hytter (hutten) en campings om te verblijven. Het land is helemaal ingericht op wandelaars. Mooie routes zijn overal te vinden.
Noorwegen is het meest westelijke land van Scandinavië en staat bekend om de spectaculaire natuurlijke schoonheid. Met name het machtige fjordenlandschap aan de westkust is uniek. De beroemdste fjorden zijn de Geirangerfjord en de Sognefjord, deze snijden diep in het land en creëren adembenemende landschappen. Een roadtrip gaat trager dan op het vasteland van Europa, want je bent langer onderweg. De 80km-wegen slingeren zich door en om de bergen met vele tunnels. De fjorden moet je soms oversteken met een ferry, als er geen brug of tunnel is.
Noorwegen heeft ontelbare bergen, meren, gletsjers, uitgestrekte bossen en duizenden eilanden langs de kustlijn. De uitzichten zijn weergaloos De natuur is wild en ongerept. Het binnenland wordt gedomineerd door bergen, waarvan de hoogste piek de Galdhøpiggen is, met een hoogte van 2469 meter boven zeeniveau. De grootste gletsjer is de Jostedalsbreen-gletsjer, met een oppervlakte van ongeveer 487 vierkante kilometer.
Het land telt slechts 5,7 miljoen inwoners en is ongeveer acht keer zo groot als Nederland. Het is er dus een stuk rustiger. Aangezien de meeste mensen in het zuiden wonen, zijn de noordelijke streken nog dunner bevolkt.
Het zomerweer in Noorwegen is koeler en wisselvalliger dan in Nederland. In de zomer is het er langer licht. Hoe noordelijker je komt, hoe korter de nachten zijn. Een van de bijzondere natuurverschijnselen in het uiterste noorden van Noorwegen is het noorderlicht (aurora borealis), dat je van september tot maart kunt aanschouwen. Dan zijn de nachten het langst en donkerst.
Wandelen in Noorwegen
Voor iedere wandelaar is er volop keus in Noorwegen. Of je nu een uitdagende meerdaagse trektocht wilt doen, bergen beklimt, of liever kiest voor een standplaats met haalbare dagtochten. Beroemde langeafstandspaden zijn de Nordkalottleden en Dovrefjell-Sunndalsfjella. Langs de kust loopt het Noorse Kustpad (Kyststien).
Er zijn 38 afzonderlijke berggebieden in Noorwegen en vele nationale parken. In dit artikel lees je over de acht mooiste wandelgebieden. Ongeacht welk wandelgebied je kiest in Noorwegen, het advies is goed voorbereid op pad te gaan. Het weer in Noorwegen kan namelijk snel veranderen. Daarom is het essentieel om de juiste uitrusting en kaarten mee te nemen. En check een dag van tevoren het weer!
De al 150 jaar oude Norwegian Trekking Association (DNT) kun je raadplegen voor informatie over paden, hutten en veiligheidsaanbevelingen. Ook op de site van Visit Norway vind je uitstekende informatie over gebieden en attracties. Goed te weten: hoe noordelijker je komt in Noorwegen, hoe minder bewegwijzerde paden en overnachtingshutten er zijn.
De acht mooiste gebieden om te wandelen in Noorwegen
1. Hardangervidda-plateau
Wil je in alle rust genieten van meren, rotspartijen en moerassen? Dan ben je op je plek op de Hardangervidda, het grootste hooglandplateau van Noord-Europa. Je treft er uitgestrekte open ruimtes en dramatische watervallen, nauwelijks mensen en ook geen bomen. Het landschap is eenzaam, maar indrukwekkend. Soms zijn er geen paden, geen wegwijzers en ook geen hutten. In het noorden ligt de gletsjer Hardangerjøkulen. Hardangervidda is geliefd vanwege de langeafstandswandelingen. Je kunt er verschillende gemarkeerde trektochten lopen, zoals de Hardangervidda National Park-tocht. Wil je gaan wildkamperen, dan is dit je gebied.
2. Jotunheimen National Park
Het populaire Jotunheimen National Park ligt in het hart van Noorwegen, ten noorden van de Hardangervidda. Hier bevinden zich de hoogste bergen van het land, alpien gebied dus. Er zijn vele mogelijkheden voor trektochten. De iconische Besseggen-bergkamtocht is een van de meest gelopen routes en biedt panoramische uitzichten op de Gjende- en Bessvatnet-meren. Ook de beklimming van de hoogste top van Noorwegen, de Galdhøpiggen (2469 meter) is favoriet, en als je die hebt ‘afgevinkt’, kun je je wagen aan een van de vele andere tweeduizenders met soms messcherpe graten en ruige gletsjers. Ben je niet zo’n extreme berggeit, dan vind je hier ook toppen die relatief eenvoudig te beklimmen zijn. In Jotunheimen is verder nog de langste waterval van Noorwegen te bewonderen.
3. Nationaal Park Rondane
Ten zuidoosten van Dovrefjell ligt het Nationaal Park Rondane. Je vindt er glooiende bergen, meerdere tweeduizenders en talloze meren. Ook kun je er wilde rendieren spotten. Rondane is een paradijs voor trektochten met vele goed gemarkeerde paden en gezellige, bemande hutten waar je een overnachting kunt boeken. In geen enkel ander Noors berggebied lopen de trekkingroutes zo hoog over de toppen als in dit nationaal park. Ook voor dagtochten zit je hier goed. Tip: vanuit Høvringen vertrekken vele aantrekkelijke paden.
4. Langs de Ryfylke Scenic Route
In het zuidwesten van Noorwegen, net even boven Stavanger, slingert zich de Ryfylke Scenic Route voor auto’s. Je rijdt 260 kilometer lang door een gebied vol contrasten. Rij de route zeker niet in één keer door, je komt langs alles wat de Norse fjorden te bieden hebben: eilanden, bossen, heidevelden, wilde weides, groene bierendalen, steile kliffen, puinhellingen, rotsblokken, machtige fjorden en kaal geschuurde hoogvlaktes. Langs en vlakbij de route vind je allerlei wandelmogelijkheden. De bekendste wandelbestemmingen zijn Lysefjord, Preikestolen en Kjerag. Naar Kjerag leidt een van de Norwegian Scenic Hikes. Het is een pittig parcours over heuvelachtige bergtoppen met een hoogteverschil van 750 meter dat je van mei tot oktober kunt wandelen, met als geologische trekker de Kjeragbolten, een rotsblok geklemd tussen twee rotswanden. Ook al is de tocht slechts 11 kilometer, reken op 5 tot 6 uur wandelen. Bij sneeuw of slecht weer, is het aanbevolen om de wandeling met een lokale gids te gaan. En bij veel populaire wandelingen – die toch aanraders zijn omdat ze leiden naar spektakel - geldt: vertrek voor of na de grote massa.
5. Jostedalsbreen National Park
Bijna de helft van het Jostedalsbreen Nationaal Park wordt bedekt door de Jostedalsbreen-gletsjer, de grootste gletsjer van het vasteland van Europa. Wandelen langs die gletsjer is een klassieke driedaagse tocht van noord naar zuid, die je alleen met een erkende gids kunt wandelen en waarvoor je fit en getraind moet zijn. Maar in dit natuurpark zijn ook talloze andere routes uitgezet door een enorme variatie aan landschappen. Je komt door valleien met weelderige vegetatie, langs machtige meren en hebt zicht op bergtoppen en gletsjers. Op één dagtocht kun je als het ware van het ene naar het andere seizoen lopen.
6. Dovrefjell-Sunndalsfjella National Park
Dovrefjell is een legendarisch oerlandschap, ten zuiden van Trondheim. Je kunt er wilde rendieren, poolvossen, steenarenden, raven en muskusossen spotten, een mammoetachtig dier. De contrasten zijn groot in dit gebied. Er is een alpenlandschap met watervallen in het noordwesten, tot ronde bergen en een droog klimaat in het oosten. Snøhetta is met z’n 2286 meter de majestueuze top van het gebied, waar je heen kunt lopen vanaf de hutten Snøheim en Reinheim. Het Wild Reindeer Centre Pavilion in Tverrfjellet is ook zeker een bezoek waard.
7. Lofoten
De Lofoten-eilanden staan bekend om hun dramatische landschappen, spitse bergen, fjorden en witte zandstranden en het befaamde noorderlicht. In de zomer is het er 24 uur lang licht. De bergen rijzen loodrecht op uit zee. Er zijn talloze wandelmogelijkheden, zoals de Reinebringen-trektocht, die je beloont met een panoramisch uitzicht op vissersdorpen en bergen. Vrijwel alle wandeltochten zorgen voor lekker veel hoogtemeters, want er is weinig vlak terrein te vinden op deze eilanden. De kustroute is een aanrader. Ook kun je op de Lofoten op veel plekken fantastisch wildkamperen. Waar je wel rekening mee moet houden, is het extreem wisselende weer, dat binnen één dag al enorm kan wisselen. Is echt geen wandelweer? Dan boek je een rorbu, een vissershut aan zee en neem je een warme sauna.
8. Nationaal park Ånderdalen
Ver boven de poolcirkel, helemaal in het noorden van Noorwegen, ligt het eiland Senja en het Nationaal park Ånderdalen. Het is een bergachtig gebied met diverse wandelroutes die adembenemende uitzichten bieden op fjorden en bergen. Populair zijn de Senja-route, de Bergsbotn-tocht en de Okshornan-bergtocht. Hamn is de vertrekbasis voor winteractiviteiten als sneeuwschoenwandelen en toerskiën tot noorderlichtexpedities en wildsafari's. In Garsnes Brygge in Salangen vind je knusse hutten en zijn ook diverse activiteiten te boeken. Verder zijn de nabijgelegen eilanden Dyrøya, Husøy en Tranøya de moeite waard.
Een wandelroute die je eigenlijk niet mag missen: naar de Trolltunga
In het westen van het bergplateau Hardangervidda bevindt zich de meest spectaculaire klif van Noorwegen. Het is de 1100 meter hoge Trolltunga, die zo'n 700 meter boven het Ringedalsvatnet-meer lijkt te zweven. Trolltunga betekent trollentong en lijkt dan ook een soort uitgestoken tong die uitsteekt boven het meer. De tocht ernaartoe is lang en zwaar. Het is 20 tot 27 kilometer heen en terug, afhankelijk van de route die je kiest. Inmiddels is dit een populaire bestemming voor Instagrammers (zie www.instagram.com/explore/tags/trolltunga ), wat betekent dat het druk kan zijn. Vroeg starten helpt om de grootste drukte voor te zijn. Het vrije wandelseizoen loopt van 1 juni tot 31 augustus en wegens weersomstandigheden (slecht zicht, gladheid) is het in andere maanden verplicht om de tocht te maken onder begeleiding van een gids.
Wil je graag wandelen in Noorwegen, maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod van SNP Natuurreizen.