Huttentocht in de Karwendel, Oostenrijk

De kalkbergen van het Karwendel horen niet bij de hoogste toppen van de Alpen, maar ze zijn ruig en steil genoeg om een diepe indruk te maken, zelfs op de meest ervaren bergwandelaar. Op Pad loopt er vijf dagen van hut naar hut.

BEKNOPTE INFORMATIE HUTTENTREKTOCHT KARWENDEL, OOSTENRIJK

Land: Oostenrijk
Het gebied: Karwendel
Activiteit: Bergwandelen
De tocht: Vijfdaagse huttentocht door het Karwendel. Begin- en eindpunt Vomp (treinstation in Schwaz). — Let op! De Falkenhütte is vanaf september 2017 gesloten i.v.m. nieuwbouw. Zie Falkenhütte nieuwbouw —
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: De route is pittig en bedoeld voor de meer ervaren bergwandelaar zonder hoogtevrees. Over de laatste twee etappes doen ervaren wandelaars ieder negen uur. Je moet regelmatig puinhellingen over en soms maak je gebruik van staalkabels en ladders.
Navigeren: Met kaart, kompas en eventueel gps.
Naar het gebied toe: Auto: de afstand Utrecht – Vomp is ongeveer 900 km. Vliegtuig: met het vliegtuig naar Innsbruck, met de trein naar Schwaz en met de bus of taxi naar Vomp (2 km.). Trein: met de trein naar Schwaz en met de bus of taxi naar Vomp (2 km.). Reistijd: min. 7 uur
Overnachten: Hutten en hotels.
Beste tijd: Van begin juli tot half september (alle berghutten zijn dan open)
Uitrusting: Zie de Op Pad paklijst huttentochten

Een goede gewoonte in de bergen: wie langs een steenmannetje loopt, draagt een steentje bij
Een goede gewoonte in de bergen: wie langs een steenmannetje loopt, draagt een steentje bij

UITGEBREIDE INFORMATIE WANDELROUTE KARWENDEL, TIROL, OOSTENRIJK

Gebied

Zowel het Tiroler als het Beierse deel van het Karwendelgebergte is een beschermd natuurgebied. Het Tiroler deel, het Alpenpark Karwendel, beslaat een oppervlakte van 730 km2 en is daarmee het grootste beschermde natuurgebied van Oostenrijk. Je vindt er steile kalkbergen en weelderige, groene valleien. De hoogste berg is de 2750 meter hoge Birkkarspitze. Doordat het gebergte grotendeels bestaat uit kalksteen zijn er weinig meren. Het poreuze gesteente neemt water snel op en laat het afvloeien naar lager gelegen gedeeltes. Deze tocht gaat door het Oostenrijkse deel van het gebergte. De Karwendel is ongetwijfeld één van de mooiste bergwandelgebieden van Oostenrijk. De hoogste top, de Birkkarspitze, reikt er tot ’slechts’ 2749 meter, maar de wildheid, de diepe insnijdingen en de uitzonderlijk steile noordhellingen maken op zelfs de meest ervaren bergwandelaar een diepe indruk. Worden daar landschappelijke juweeltjes aan toegevoegd, zoals de Lalidererwände, de Grosse Ahornboden en het Vomperloch, dan kan het Karwendel een vergelijking met de Italiaanse Dolomieten alleszins doorstaan.

Zwaarte/ moeilijkheidsgraad huttentocht

De route is pittig en bedoeld voor de meer ervaren bergwandelaar zonder hoogtevrees. Over de laatste twee etappes doen ervaren wandelaars negen uur. Je moet regelmatig puinhellingen over en soms maak je gebruik van staalkabels en ladders. Zie voor een routespecificatie per dag de dag-tot-dag routebeschrijving onderaan.

Technisch moeilijk is een huttentrektocht door het Karwendel niet; moeilijke stukken zijn gezekerd met staaldraad.
Technisch moeilijk is een huttentrektocht door het Karwendel niet; lastige stukken zijn gezekerd met staaldraad.

Navigatie in het Karwendel

Met kaart, kompas en eventueel gps. De tocht volgt op dag 1 en 2 de Via Alpina en op dag 3 de Adlersweg. Op Kompass kaart 26, Karwendelgebirge (schaal 1:50.000) staan alle routes ingetekend. Bij dit informatiedeel vind je de gps-track van de door ons gelopen route. Wie via SNP boekt, krijgt een dag tot dag routebeschrijving met een kleurenprint van een gedetailleerde kaart waarop de route staat ingetekend.

Vervoer naar Karwendel

Auto: De afstand Utrecht – Vomp is ongeveer 900 km.
Vliegtuig: met het vliegtuig naar Innsbruck (prijsvechter Transavia vliegt ’s zomers iedere woensdag en zaterdag rechtstreeks vanaf Amsterdam, actieprijzen va. € 60), met de trein naar Schwaz en met de bus of taxi naar Vomp (2 km.).
Trein: Met de trein naar Schwaz (min. aantal overstappen vanaf Amsterdam centraal: 3, prijs va. € 116) en met de bus of taxi naar Vomp (2 km.). Reistijd: min. 7 uur. De treinreisinformatie mede afkomstig van ‘De Treinreiswinkel’, dé specialist voor internationale treintickets, treinrondreizen en treinvakanties. Meer info of gelijk boeken? Check de site van de Treinreiswinkel of bel (071) 513 7008

Overnachten in het Karwendel

Het Karwendel is een nationaal park, dit houdt onder meer in dat je niet mag kamperen en dat je geen vuur mag maken. Maar er zijn berghutten genoeg onderweg. In alle hutten zijn maaltijden verkrijgbaar en in alle hutten (behalve de Falkenhütte) is het zelfs mogelijk om te douchen tegen een kleine vergoeding. In Vomp zijn diverse overnachtingsmogelijkheden, van chic hotel tot knusse pensionnetjes. Wij sliepen de eerste en de laatste nacht in een oud kasteeltje!. Verder in berghutten. In twee van de vier hutten lagen we op grote slaapzalen (lager). De andere twee hutten kleinere kamers (waar in geval van drukte altijd mensen bijgeplaatst konden worden). In de zomermaanden is reserveren zeker aan te raden.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen
Eten en overnachten op een hut is één van de charmes van een meerdaagse huttentrektocht
Eten en overnachten op een hut is één van de vele charmes van een meerdaagse huttentrektocht door de bergen

Wij sliepen op de volgende adressen:
* Schloss Mitterhart, Familie Mair, Innhöfe 3, A-6134 Vomp. Tel. (+43) (0)5242 63285, mail: office@schloss-mitterhart.at. Als je dichter bij het station van Schwaz wilt slapen, kun je ook kiezen voor een hotel in Fiecht.
* Lamsenjoch Hütte, A-6134 Vomp. Tel. (+43) (0)5244 620 63. Tijden waarop je kunt reserveren: 8 tot 11 uur en 20 tot 22 uur
* Falkenhütte, A-6215 Hinterriß. Tel. (+43) 5245 245  — De Falkenhütte is vanaf september 2017 gesloten i.v.m. nieuwbouw. Zie Falkenhütte nieuwbouw —
* Karwendelhaus, 6108 Scharnitz. Tel. (+43) 5213 5623, mail: info@karwendelhaus.com
* Halleranger Haus, Inrain 79 A, 6108 Scharnitz. Tel. (+43) 664 8937583

Eten & Drinken

In alle hutten waar wij hebben geslapen kun je dineren (zelf koken mag ook), ontbijten en een lunchpakket kopen (4 tot 8 euro per stuk). Bedenk wel dat je in de hutten alleen contant af kunt rekenen, neem dus voldoende geld mee. In sommige hutten is inmiddels betaling met creditcard mogelijk. Onderweg kom je verder niks tegen. In de bergen kom je weinig (stromend) water tegen, zorg er dus voor dat je altijd voldoende vocht bij je hebt. Puur praktisch

Geld

Houd er rekening mee dat je in de hutten veel kunt kopen, maar dat je altijd contant af moet rekenen. Neem dus voldoende geld mee.

Stroom

De netspanning bedraagt net als in Nederland 220 Volt. In de hutten is het slechts sporadisch mogelijk om gebruik te maken van stopcontacten.

Betrouwbaar drinkwater is schaars het Karwendel. Bij alle hutten en veel almen kun je gelukkig veilig je drinkfles bijvullen.
Betrouwbaar drinkwater is schaars in het Karwendel. Bij alle hutten en veel almen kun je wel veilig je drinkfles bijvullen.

Water

In alle hutten konden wij het kraanwater gewoon drinken. Onderweg kom je weinig (stromend) water tegen. Mocht je de enkele keer dat je wel een rivier of beekje tegenkomt het water willen drinken dan is het sterk aan te raden om het water eerst te zuiveren.

Kaarten en gidsen

Kaarten
* Topografische kaart 26, Karwendelgebirge (schaal 1:50.000), uitgeverij: Kompass, prijs: € 9,95, ISBN / Code: 9783854910275.
Goede wandelkaart met vrijwel alle topografische details en ingetekende routes. Ook met symbolen voor toeristische bezienswaardigheden, register. Berghutten duidelijk weergegeven. Gevaarlijke wandelroutes zijn goed herkenbaar. GPS toepasbaar. Inclusief een Duitstalig boekje met informatie en routesuggesties.

Gidsen
* Wandelgids WF 907 Karwendel, uitgeverij Kompass, prijs: € 14,95, ISBN / Code: 9783854912842.
Goede Duitstalige wandelgids met heldere beschrijvingen van de wandeltochten. Met hoogteprofiel, kaartje en de benodigde informatie.
* Wandelgids Karwendel und Wetterstein, auteur Michael Prottel, prijs € 11.95.
Deze Duitse wandelgids beschrijft 35 wandelingen in Karwendel en Wetterstein. De gids geeft routebeschrijvingen, informatie over vervoer, overnachtingsmogelijkheden, tips, lengte en duur van de wandeling, moeilijkheidsgraad en praktische informatie.

De kaarten en gidsen zijn doorgaans verkrijgbaar bij de gespecialiseerde reisboekhandel. Zie www.reisboekhandel.nl voor een winkel bij jou in de buurt.

Handige sites en adressen

* Tourismusverband Silberregion, Karwendel Münchnerstraße 11, A-6130 Schwaz. Tel. (+43) (0)5242.63240, mail: info@silberregion-karwendel.at
* Alpenwelt Karwendel, Postfach 148, 82477 Mittenwald. Tel.: (+43) (0)1805 – 127 100, mail: info@alpenwelt-karwendel.de
* Oostenrijks Verkeersbureau. Tel.: 0900-0400181, mail: vakantie@austria.info
* website van het natuurgebied Karwendel

Dag tot dag routebeschrijving

Dag 1
Vanuit Vomp stijg je via het Stallental naar de Lamsenjoch Hütte, midden in het hooggebergte. Rondom de Hütte tref je typische bergdieren als gemzen, alpenmarmotten en alpenkauwen. ‘s Middags eventueel beklimming van de Lamsenjoch-Spitze (2508m).
Wandelduur: 14 km, 1600m stijgen, 50m dalen, ca. 6 uur.
Overnachting: Lamsenjoch Hütte.

De Lamsenjöchhutte op 1953 meter, in 6 uur te bereiken vanuit Vomp
De Lamsenjöchhutte op 1953 meter, in 6 uur te bereiken vanuit Vomp

Dag 2
‘s Ochtends beklim je de Hahnkampfspitze (2080 m) daarna daal je af door alpiene bossen. Hierna verlaat je de alpiene plantengroei. ‘s Middags stijg je naar het Hohljoch. Je ziet de Falkenhütte (1848m) al van ver liggen.
Wandelduur: 13 km, 900m stijgen en dalen, ca. 5 uur.
Overnachting: Falkenhütte. — De Falkenhütte is vanaf september 2017 gesloten i.v.m. nieuwbouw. Zie Falkenhütte nieuwbouw —

Dag 3
Je loopt door de prachtige natuur van de Kleine Ahornboden en het fraaie Unterfilztal naar het Karwendelhaus (1749 m).
Wandelduur: 9 km, 400m stijgen, 450m dalen, ca. 3,5 uur. Vandaar kun je nog een korte wandeling (1,5 uur) naar het Hochalmkreuz maken.
Overnachting: Karwendelhaus.

De route naar het Hallerangerhaus is lang, maar ongekend mooi.
De etappe naar het Hallerangerhaus is lang, maar ongekend mooi.

Dag 4
Wanneer het weer het toelaat beklim je vandaag de hoogste top van de Karwendel; de Birkkarspitze (2749 m). Via de Birkkarklamm daal je af naar de oorsprong van de Isar op 1200 m. Vervolgens weer omhoog naar het Halleranger Haus (1768 m).
Wandelduur: 14 km, 1400m stijgen en dalen, ca. 9 uur. Er is een minder zware, maar wel langere, slecht weer variant mogelijk via Scharnitz, waarbij je tussendoor 12 km met de taxi aflegt. Wandelduur: 22,5 km, 800m stijgen en dalen, 7 uur lopen.
Overnachting: Halleranger Haus.

Dag 5
Via de Überschalljoch, de Katzeleiter en het Vomperloch terug naar Vomp. Het is een pittige maar prachtige tocht door gemengde bossen. In de diepe kloof van de Vomperbach zie je verschillende watervallen. Onderweg kun je zoeken naar fossielen in de zachte kalkstenen. De wandeling eindigt in Vomp.
Wandelduur: 22,5 km, 600m stijgen, 1700m dalen, ca. 9 uur. Het is ook mogelijk een veel kortere route naar het plaatsje Hall te nemen en daar de trein naar Schwaz te pakken.
Overnachting: naar keuze, wij sliepen in hotel Schloss Mitterhart. Als je dichter bij het station van Schwaz wilt slapen, kun je ook kiezen voor een hotel in Fiecht.

Downloads


Gerelateerd

Delen

Waardering
28347
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

12 reacties op “Huttentocht in de Karwendel, Oostenrijk

 1. Hier Kees weer. De tocht begon fantastisch. Bij aankomst op de Lansenjochhutte ging het mis.

  De Lamsenjochhutte kun je beter voorbijlopen en gelijk doorstomen naar de Falkenhutte….

  Zie mijn en andere recensies op:

  https://www.google.nl/search?biw=360&bih=289&ei=wdamWe-rHcbGwQKlpJqQDw&q=lamsenjochhütte+beurteilung&oq=lamsenjochhütte+beur&gs_l=mobile-gws-serp.1.0.33i160k1l2.15205.18942.0.20453.18.11.0.0.0.0.176.1462.0j11.11.0….0…1.1j4.64.mobile-gws-serp..13.5.715…41j0i30k1j0i22i30k1.1nDAVNWMT9s#fpstate=lurevo_0x479d7bacd57946f3:0x22ead9d56de1ecfb

 2. Volgens SNP is deze reis niet geschikt voor de individuele wandelaar… terwijl ik deze tocht graag alleen zou maken. Kan/wil daar iemand op reageren?

  1. Beste Sergio,

   Of deze tocht geschikt is om alleen te maken, kunnen wij geen zinnig antwoord geven. Die inschatting kun jij alleen zelf maken. Heb je ervaring met bergtochten, hoe is je conditie, kun je ook in moeilijke omstandigheden kaart en kompas hanteren, heb je je goed voorbereid? Persoonlijk zou ik deze tocht in mijn eentje lopen, maar ik ken het gebied en heb veel ervaring met lopen in de bergen. En dan nog kan er ook mij iets overkomen en dan zal ik het alleen op moeten lossen. Als je alleen gaat (let op: wij adviseren niets!), zorg er dan voor dat huttenwaarden weten dat je onderweg bent, let extra goed op de weersvoorspelling en neem geen paden waar nooit iemand komt. Een solotocht door de bergen brengt zeker extra risico’s met zich mee, maar de ervaring is intenser en de beleving van de tocht echt anders dan wanneer je de tocht met iemand samen zou lopen. Succes!

 3. Hallo,

  Ik heb vorige week deze tocht gedaan met mijn vriend.
  Eerst en vooral, het waren vijf dagen om niet snel te vergeten, mede door de mooie nazomer.

  Het was onze eerste huttentocht. We waren dan ook geladen als ezeltjes (te veel meegenomen in onze trekzakken). We hebben er wel veel uit geleerd.
  – Zo is het niet nodig om een slaapzak mee te nemen, maar wel een lakenzak (verplicht). Overal zijn er dekens en kussens (zonder overtrek) aanwezig.
  – Eten in de hutten is niet zo goedkoop en het ontbijt is wat aan de weinige kant. Enkel Hallerangerhaus had een ontbijtbuffet, waar je zo veel als je wou kon eten.
  – Ik had op dag 1 al een grote blaar opgelopen (dus genoeg Compeed meenemen, want niet elke hut verkoopt Compeed). We hadden hierdoor ook beslist om de Bikkarspitze niet te doen. Veel ervaren bergwandelaars hadden ons verteld dat dit de moeilijkste en gevaarlijkste top van het hele Karwendelgebergte is. Als je weinig of geen ervaring hebt met alpinisme is die route absoluut te vermijden. Indien je die toch doet, moet je zeker om 7u30 vertrekken en rond 10u30 de top bereikt hebben. Hallerhangerhaus serveert maar warm eten tot 19u30, waardoor treuzelen uit den boze is.
  Wij hebben onze tocht rond de berg in twee dagen verdergezet. Dit was mogelijk door etappe 2 en 3 in één dag te doen en de overnachting in de Falkenhütte over te slaan.
  We hebben in de plaats een comfotabel bedje opgezocht in Scharnitz (Gästehaus Helga). Hier konden we wat recupereren en wat inkopen doen in de supermarkt. Vanuit Scharnitz is het jammergenoeg eerst een saai pad (vlak en breed en veel “mountainbikers”) tot de Kasten Alm.

  De laatste etappe terug naar Schwaz is erg lang, maar de “klettersteig” is zeker goed te doen.

  Vele groetjes van Arthur en Charlotte

 4. Wij hebben deze tocht in de zomer van 2014 gelopen en ik wilde hier altijd nog eens een reactie achterlaten. Het is namelijk een prachtige tocht, maar op dag vier en vijf op sommige plaatsen ronduit gevaarlijk. Afdalen langs rotskabels met loshangende stalen pinnen bijvoorbeeld die eigenlijk aan de rots bevestigd horen te zijn en gladde smalle paadjes (vooral bij regen) met diepe afgronden ernaast, zonder enige afrastering of iets dergelijks. Voor de gemiddelde Oostenrijkse berggeit is dit waarschijnlijk allemaal niets nieuws, maar als Hollander uit de klei sta je af en toe wel raar te kijken. Oppassen dus.

 5. Ik heb deze tocht gelopen in augustus 2013. Paar opmerkingen:
  -Als je NKBV-lid bent krijg je in elke hut ca 10 euro korting op de overnachting.
  – In alle hutten is een douche behalve de Falkenhut. Wel apart een paar euro voor betalen.
  -In alle hutten komt drinkwater uit de kraan.
  -Vraag aan de huttenwaarden waar er onderweg drinkwater te tappen is, dat scheelt onnodig gesjouw en gedoe met het zuiveren van niet schoon water. Ook kun je bij sommige almen drinkwater tappen.
  -In elke hut zijn lunchpakketten te bestellen (4-8 euro per stuk).
  -In een enkele hut kun je met creditcard betalen.
  -In alle hutten zijn stopcontacten (veelal op de kamers/lagers). Eventueel kun je de huttenwaard vragen om iets op te laden.
  -De eerste drie dagen veel makkelijke paden (T1 en T2; dagjesmensen en mountainbikers). Pas vanaf dag vier wordt het technisch lastiger.
  -Dag 3 is kort. Optie is om de Ostl. Karw. Spitze te lopen. Wel voor de zeer ervaren wandelaar (T3), want geen pas, zeldzame markering en klauterstukken.
  -Na dag 4 kun je een extra dag inbouwen en de Speckarspitze beklimmen (T2/T3). Veel kabels en klauteren in de buurt van de top (aan beide kanten).
  -Ik vond het een drukke route t/m de Birkkarspitze, daarna wordt het rustiger.
  -Ook de OAV heeft wandelkaarten van deze route (Karwendelgebirge nr 05/2 en 05/3; te bestellen voor 7 euro per stuk in de webshop van de NKBV). Deze zijn gedetailleerder dan de kaart van Kompass. Maar de uitgave van 2005 is niet actueel in bebouwd gebied en waterpunten kloppen niet altijd meer.
  -Als je overnacht ten NW van het station in Schwaz (bijvoorbeeld in Fiecht) hoef je minder over asfalt te lopen op de eerste en laatste dag. Slot Mittelhart ligt ver van de route af.
  -Mooie tocht! 🙂

   1. Beste,

    Komende zomer wil ik met een paar vrienden deze tocht wandelen. Is het aangeraden om klimgordel mee te nemen? Van welke zaken is het aangeraden om mee te nemen?
    Vriendelijke groeten

    1. Mijn vriendin en ik hebben hetzelfde plan. Wij waren hier ook benieuwd naar! Ladders en wat klauterwerk lijkt ons prima, maar uitrusting (touwen etc) hebben wij niet.

     Is deze toch te doen met gewoon je goede schoenen en wandelstokken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *