icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Huttentocht Voralberg
Reisverhaal

Vierdaagse huttentocht Vorarlberg, door het Bregenzerwald

 • 30 mei 2023
 • Door: Nicky Brouwer, bergwandelgids
 • Fotografie: Nicky Brouwer

Natuurlijke schoonheid, ongerepte natuur en adembenemende uitzichten wachten op je in het Bregenzerwald. Van de prachtige markante Kanisfluh, de hoogste berg in de regio die je in de vroege ochtend kunt beklimmen zodat je de zonsopgang vanaf de top kunt bekijken, tot oogverblindende bergmeren en een zeer rijke flora en fauna. Deze hike start in het dorpje Mellau en neemt je mee door weelderige groene weiden in een prachtig niemandsland. Over het algemeen is dit gebied aanzienlijk rustiger in de zomer dan Tirol en daarom een echte verborgen parel.

Start van de huttentocht

De huttentocht begint in het charmante dorpje Mellau. Je kunt ervoor kiezen om de lift omhoog te pakken als je de hoogtemeters wilt beperken, maar ik raad je aan om omhoog te hiken via de Walserweg. Dit is een steile weg maar je wordt rijkelijk beloond met de prachtige Hofstätten waterval die je onderweg tegenkomt! Je kunt hier heerlijk even afkoelen door een duik in het water te nemen. Klim vooral een stukje omhoog want het tweede watervalmeertje is nog mooier dan de eerste. Eenmaal afgekoeld hike je verder over kronkelende bergpaadjes naar boven en loop je door weelderige groene weiden richting de Kanisalpe. Bij de Kanisalpe kun je genieten van zelfgemaakte lekkernijen, probeer vooral het ‘jause’ plankje. Dat wordt smikkelen met een prachtig uitzicht over het Bregenzerwald. De Kanisalpe is met mooi weer geopend van juni t/m september. Daarna loop je verder naar de gezellige en luxe berghut ‘Edelweiß am Öberle’. Eenmaal aangekomen bij deze prachtige berghut val je van de ene verbazing in de andere, dit is namelijk echt de meest luxe berghut die ik ooit heb gezien. Schuif ‘s avonds aan voor een heerlijke maaltijd en zorg dat je niet te veel schnaps drinkt, want morgen gaat de wekker vroeg! Leg in de avond je spullen alvast klaar zodat je morgen vroeg snel kunt vertrekken.

Image
Huttentocht Voralberg
Image
Huttentocht Voralberg

Zonsopgang van de Kanisfluh

Om 4:30 gaat de wekker, hoofdlampje op, waterfles vullen en een extra trui mee en hup, de hike van vandaag start! Het doel van de hike is om voordat de zon opkomt op de Kanishfluh te staan, ook wel de Holenke genoemd. Deze markante berg is 2044 meter hoog en heeft een ongeëvenaard uitzicht op de omgeving. Kijk zelf maar op de foto! Wat mij betreft is dit echt een van de mooiste zonsopgangen ter wereld! Het pad is duidelijk aangegeven met wegwijzers en het is 2,3 km en 550 meter omhoog vanaf de berghut. Bekijk van tevoren hoe laat de zon opkomt in de periode dat jij in dit gebied bent. Reken één tot anderhalf uur voor de hike omhoog. Voor deze hike is het belangrijk om warme kleding en stevige hikeschoenen te dragen, omdat het bovenop de berg koud kan zijn, daarnaast is een hoofdlampje ook essentieel.

De alpensteenbok

Als je mazzel hebt dan kom je tijdens de hike omhoog de koning van de Alpen tegen: de steenbok! De alpensteenbok is een majestueus dier en een uitstekende klimmer. Hij kan zonder moeite op de meest onmogelijke rotsachtige terreinen navigeren. Met zijn scherpe hoorns en stevige bouw is hij in staat om tegenstanders af te schrikken en zichzelf te beschermen tegen roofdieren. Het gebied rondom de Kanishfluh staat erom bekend dat er veel steenbokken leven. Ik heb ze ook gezien tijdens mijn weg omhoog, echt geweldig!

De afdaling

Als de zon wat hoger staat, is het tijd om af te dalen en om te genieten van een heerlijk ontbijt bij de Edelweiß am Öberle. Daarna is het tijd om verder te trekken naar de volgende berghut, de Elsenalpstube. De hike naar de Elsenalpstube is 7 km. Daarin overbrug je 550 meter omhoog en 250 meter naar beneden. Het pad gaat door prachtige almweides waarin je echt een ‘Prinses Sisi’ gevoel krijgt, overal bloemen en prachtige stroompjes.

Image
Huttentocht Voralberg
Image
Huttentocht Voralberg

Damulser Mittagspitze

Wil je wel wat meer hiken dan deze zeven kilometer? Kies er dan voor om de Damulser Mittagspitze te beklimmen. De Damulser Mittagspitze is met zijn 2095 meter een van de hoogste en meest uitdagende toppen in de regio en biedt een panoramisch uitzicht op de omliggende bergen en valleien. Maar ik waarschuw je. Dit is een pittige hike waar de route op enkele punten wordt gezekerd met staalkabels. Bezit jij dus over stalen zenuwen en heb jij geen hoogtevrees? Dan is deze ‘side trip’ wat voor jou! Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om lekker met een Aperol Spritz te genieten van het uitzicht bij de Elsenalpstube.

 • Tip: Informatie over Vorarlberg - Wist jij dat de kleuren waarmee in Vorarlberg de zwaarte van de tochten aangegeven wordt anders zijn dan in Tirol? In Vorarlberg wordt de makkelijkste weg aangegeven met geel, de gemiddelde weg met rood en de moeilijke weg met blauw. In Tirol wordt de makkelijkste weg aangegeven met geel of blauw, de gemiddelde weg met rood en de moeilijke weg met zwart. Opletten dus!
Yomads by SNP

Ga mee naar Voralberg!

Ontdek in een kleine groep het mooiste van Vorarlberg tijdens deze huttentocht door de Oostenrijkse bergen. Steeds verder de natuur in. Samen met andere 30'ers en 40'ers afzien, lachen en nagenieten, met Nicky als gids.

Image
Huttentocht Voralberg

Hoeveel bergtoppen tel jij vandaag?

Ik hoop dat je goed geslapen hebt, want op dag drie kun je op acht verschillende bergtoppen staan. Dit zijn: de Hohes licht (2003m), Hochblanken (2068m), Ragazer Blanken (2051m), Sünser Spitze (2061m), Portlahorn (2010m), Portlakopf (1905m), Hohe Matona (1998m) en de Hoher Freschen (2004m). Wil je deze allemaal beklimmen, dan is de route 21 km lang en moet je 1000 meter omhoog en naar beneden. Niet alle bergtoppen hebben een Gipfelkreutz maar het idee om op acht verschillende bergtoppen te staan in één dag is toch wel gaaf! Maar maak je geen zorgen, er is ook een easy versie die 15 km is en waarbij je 700 meter omhoog en omlaag klimt. Zorg er wel voor dat je altijd veiligheid voorop stelt en de weersomstandigheden in de gaten houdt. Ben jij er klaar voor om dit gebied van bovenaf te gaan bekijken?

 • Tip: Je vraagt je af wat dat boek doet op die bergtop? Dat is een Gipfelbuch, oftewel een register dat je vaak vindt op de top van een berg of heuvel, in een stalen kast. Bergbeklimmers gebruikten zo’n Gipfelbuch vroeger om hun beklimming vast te leggen, inclusief hun namen, data en andere informatie over hun klimtocht. En op die manier wisten mensen ook dat als er iemand ‘verdwenen’ was waar hij of zij voor het laatst geweest was. Tegenwoordig hebben we voor dat laatste natuurlijk een mobiele telefoon met GPS. Maar een gipfelbuch blijft een geweldige manier om te zien wie de berg nog meer heeft beklommen en wanneer. Het voelt alsof je een stukje geschiedenis in handen hebt als je het Gipfelbuch doorbladert, vol met verhalen van durfals die deze berg hebben beklommen en de top hebben bereikt. Dus als je ooit de kans krijgt om een Gipfelbuch te bekijken, aarzel dan niet en schrijf er wat leuks in!
Image
Huttentocht Voralberg
Image
Huttentocht Voralberg

Dag drie

De route van vandaag is goed gemarkeerd, maar er zijn weinig hutten en schuilplaatsen onderweg omdat je vanaf de Sünser see door ‘naturschutzgebied’ gaat. Hier ook het verzoek om niet te ver buiten de paden te gaan omdat de natuur hier actief beschermd wordt. Wist je dat je in de winter überhaupt niet in dit gebied mag hiken vanwege de beschermde status? Aan het einde van de hike, en vele bergtoppen later, kom je aan bij het prachtige Freschenhaus. Een echte ‘oldschool’ berghut van hout met een super gastvrije huttenwirt. Het eten smaakt hier voortreffelijk.

Tijd voor de afdaling

Aan al het avontuur komt helaas een einde, vandaag is het tijd voor de afdaling. Je loopt in ongeveer 13 km 1200 meter naar beneden richting Mellau. Je begint over kronkelende kleine en rotsige bergpaden met veel gruis. Op sommige stukken kan het hier ook steil zijn, denk eraan: stokken in je hand en naast je neer zetten en klein stapjes, dan komt het allemaal goed! Verderop verandert dit pad in een breder pad. Het laatste stuk van deze prachtige tocht loop je langs een ruige bergrivier die zijn weg heeft uitgesleten in de rotsen. Langzaam maar zeker komt het dorpje Mellau weer in het zicht. Geniet nog even van het prachtige Bregenzerwald, want je avontuur ziet er alweer bijna op.

Praktische info

Hiken in het Bregenzerwald

 • Land: Oostenrijk
 • Het gebied: Bregenzerwald (Vorarlberg)
 • Activiteit: Hiken
 • De tocht: Vierdaagse huttentocht in Oostenrijk die begint en eindigt in Mellau. Met als hoogtepunt de zonsopgang-hike naar de Kanishfluh
 • Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Middelmatig, de route is zeer goed aan te passen op je eigen wensen. Er zijn vele extra bergtoppen mogelijk maar deze kun je ook overslaan. De route is goed (rood wit) gemarkeerd en makkelijk te volgen op de wegwijzers
 • Navigeren: Goede topografische kaart nodig. Bewegwijzering.
 • Naar het gebied toe: Auto: Ca. 850 kilometer vanuit Utrecht. Trein: met de nachttrein kun je naar Innsbruck of naar Zurich en dan verder met de trein. Vliegtuig: De dichtstbijzijnde luchthavens zijn Zürich en Innsbruck of München.
 • Overnachten: Van zeer luxe tot zeer basic berghutten
 • Beste tijd: Van begin juni tot half september. Let op de openingstijden van het Freschenhaus.
 • Uitrusting: Zie de Op Pad paklijst voor huttentochten.