Hazelmuizen en dassen speuren in het Geuldal, Zuid-Limburg, Nederland

‘In de hulst zijn ze gemakkelijk te vinden’, zei vriendje Guido. Hij had het over de hazelmuis, een kruising tussen een muis en een eekhoorn en naast vlaai een andere specialiteit van Zuid-Limburg. Of nog iets specifieker, hij had het over de nesten van dit prachtige diertje. Als onbezoldigd spoorzoeker wilde ik erg graag eens een hazelmuisnest zien, zo’n bolletje van gras en bladeren hangend tussen de braam- of hulststruiken. Maar hoe ik ook tuurde in het struweel. Niets!

Jammer, maar er is gelukkig veel ander moois te zien. De weidebeekjuffers zijn er bijvoorbeeld weer. Het is wel een beetje filelopen langs de Geul. Maar eenmaal op de zijpaden kom je niemand meer tegen. Op de overgang tussen bos en grasland zien we overal sporen van dassen. Aan de onderste draden van het prikkeldraad blijven vaak de haren achter van er onder door kruipende dassen. Is die uitvinding toch nog ergens goed voor.

Het kost me in zulke situaties weinig moeite ‘das te worden’. Ik zie ze in gedachten door het grasland waggelen, op zoek naar regenwormen. Ook in het bos zie ik waar ze geweest zijn. Ondiepe kuiltjes in de bosbodem waar ze even met hun snuit gewroet hebben; snuitputjes in jargon. Even verderop vind ik krabsporen op een stuk vermolmd hout.

Ik verbaas me er eigenlijk steeds vaker over hoeveel we niet zien. Helemaal na mijn vruchteloz e zoekactie naar nestjes van de hazelmuis.

Foto 1: Langs de Geul
Foto 2: Dassenhaar aan het prikkeldraad
Foto 3: Dassenwissel in het bos
Foto 4: Pas uitgevlogen weidebeekjuffer

 

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Gerelateerd

Delen

Waardering
42509
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *