5x Zien en doen langs de Iron Curtain Trail

Langs het voormalige IJzeren Gordijn in Duitsland loopt nu een fietsroute: De Iron Curtain Trail. Deze top 5 bezienswaardigheden en activiteiten mag missen!

Lees ook:

1. Lübeck

Trek voordat je op pad gaat tijd uit voor een verkenning van het historische centrum van de voormalige Hanzestad. De gehele binnenstad staat sinds 1987 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het symbool van Lübeck is de Holstentor, een van de twee overgebleven stadspoorten. Dit wereldberoemde bouwwerk is een pareltje van de Noord-Europese baksteengotiek, net als de prachtige Marienkirche. Het Europäische Hansemuseum, dat in mei 2015 werd geopend, schetst met modernste multimedia-techniek de rol van de Hanze en het roemrijke verleden van de Hanzestad. Info: luebeck.de/tourismus.

2. Schwerin

Voor kasteelliefhebbers is een bezoek aan de hoofdstad van de deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren een must (omweg van 30 km). Het Schweriner Schloss, gebouwd op een eiland in de Schweriner See, behoort tot de mooiste kastelen van Duitsland. Het slot was vroeger de residentie van de hertogen en groothertogen van Mecklenburg en Mecklenburg-Schwerin. De oudste delen dagtekenen uit de 14de eeuw. Na grondige restauratiewerken, waarbij de onder het DDR-regime aangebrachte ‘verbeteringen’ werden verwijderd, werd een aanvraagprocedure opgestart om het kasteel door de UNESCO als Werelderfgoed te laten erkennen.

Overnachtingstip:

Mueßer Hof, Zum Reppin 4, D-19063 Schwerin, T: +49 (0)385-488 37 80, muesserhof.de. Tweepersoonskamer met ontbijt vanaf € 98.

3. Ludwigslust

Wanneer je voldoende tijd hebt, is ook een omweg naar Ludwigslust te overwegen. De blikvanger van dit stadje is het barokke kasteel Ludwigslust, ingebed in een schitterend park van 127 ha. Deze bekroonde landschapstuin, de grootste van Mecklenburg-Voorpommeren, behoort tot de mooiste van Europa.

Overnachtingstip:

Hotel Erbprinz, Schweriner Straße 38, D-19288 Ludwigslust, T: +49 (0)3874-250 40, erbprinz-ludwigslust.de. Tweepersoonskamer met ontbijt vanaf € 85.

4. Grenzmuseum Schifflersgrund

Diverse musea zijn gewijd aan het ‘erfgoed’ van het IJzeren Gordijn in Duitsland. Ze allemaal bezoeken is uiteraard onbegonnen werk. Maar een dat je zeker niet mag missen is het Grenzmuseum Schifflersgrund. Hier bleef een 2,5 km lang deelstuk van het IJzeren Gordijn behouden, inclusief wachttorens, bunkers, strekmetaalhek enz. Een houten kruisje herinnert aan de plek waar Heinz-Josef Große op de vlucht werd neergeschoten. Het museum herbergt diverse aangrijpende exposities. Ook de voorlader waarmee Große zijn mislukte vluchtpoging ondernam en Russisch oorlogstuig uit de dagen van de Koude Oorlog zijn uitgestald. Meer informatie: grenzmuseum.de.

5. Point Alpha

Aan het Fulda Gap lag ten tijde van de Koude Oorlog een van de belangrijkste Amerikaanse observatieposten in Europa. In dit deelstuk van de grens tussen Thüringen (DDR) en Hessen (BRD) werd het risico van een potentiële aanval van de strijdkrachten van het Warschaupact als bijzonder hoog ingeschat. Vanaf hun uitkijkpost hielden de Amerikanen de grenssoldaten van de DDR in de gaten, die amper 200 m verderop zaten. Daartussen lag, zoals overal tussen Oost- en West-Duitsland, het IJzeren Gordijn met mijnenvelden, schietautomaten enz. Point Alpha (Hessen), de Amerikaanse basis, is vandaag voor het publiek toegankelijk, net als een 300 m lange sectie van het IJzeren Gordijn. In het ‘Haus auf der Grenze’ (Thüringen) informeren spannende exposities over uiteenlopende thema’s – van de geopolitieke situatie ten tijde van de Koude Oorlog tot de deportaties van DDR-bewoners uit het grensgebied. Getuigen vertellen over het leven in het Sperrgebiet, de ca. 5 km brede strook die de rest van de DDR scheidde van het IJzeren Gordijn. Meer informatie: pointalpha.com.

Lees ook:

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

Gerelateerd

Delen

Waardering
78603
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *