icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen, Champagne-Ardennen, Jonathan Andrew, Mensen rusten langs pad
Gebiedsinformatie

Wandelen in de Champagne-Ardenne

  • 28 oktober 2016
  • Door: Sjiva Janssen
  • Fotografie: Jonathan Andrew

De regio Champagne-Ardenne bestaat uit de departementen Ardennes, Marne, Haute Marne en Aube. Vier gebieden die elk hun eigen charme en specifieke karakter hebben. En die zeker in aanmerking komen voor een afwisselende en prettige wandelvakantie in het noorden van Frankrijk.

Zet je voetsporen in de donkere wouden van de Ardennen, waar de Maas zich op een spectaculaire door het landschap worstelt. Niet te hoge heuvels, waar je van tijd tot tijd leuke dorpjes kunt treffen, zoals Monthermé, Hargnies of Rocroi.  Van een heel andere orde is het landschap in het departement Marne. Als ik de steden Reims en Epernay noem, dan weet je al dat ik de Champagne streek bedoel. Daar vind je één van de noordelijkste wijngebieden in Frankrijk. Het lijkt een beetje een saai gebied, maar dan heb je het regionale natuurpark van de Montagne de Reims nog niet gezien. Een groene oase in het midden van grote wijngaarden.

De zuidelijke helft van Champagne-Ardenne wordt gevormd door de departementen Aube en Haute Marne. Opnieuw twee streken waar je geweldige meerdaagse wandelingen kunt maken. Naar de bron van de Maas, bij Montigny-le-Roi, het prachtige natuurreservaat van het Forêt d’Orient of het wijngebied rondom Bar-sur-Aube. Ongetwijfeld laat je Langres, de mooiste vestingstad van Frankrijk, niet links liggen.

Het witte kalkland rondom het Lac de Der-Chanteqoc èn dit meer zelf zijn eveneens een aanrader om te ontdekken met een snelheid van maximaal 5 kilometer per uur.. Vooral in de herfst, maar dat leggen we uit in het uitgebreidere artikel over het departement Marne (zie onderaan). Koop alvast nieuwe veters voor je wandelschoenen, want hier wil je snel naartoe!

TIP: De GR145 (Via Francigena) tussen Canterbury (UK) en Rome gaat dwars door deze regio en het traject (grofweg tussen Reims en Langres) is ongeveer 400 kilometer lang. Een mooie route voor een drieweekse wandelvakantie. Meer weten: GR145.

 

overige informatie

Weer en klimaat
De regio Champagne-Ardenne heeft een gematigd zeeklimaat, met in Haute Marne al continentale invloeden. In de departementen Marne en Aube valt wat minder neerslag dan in de Ardennen en Haute Marne. De zomers zijn in de gehele regio lang en vaak warm.

Seizoen
De beste tijd om te wandelen in Champagne Ardenne is tussen half april en half juni of in de maand september. Vooral de champagnestreek en de merengebieden hebben in de zomer zeer veel toeristen en de campings zijn vaak vol.

Overnachten
Campings vind je op voldoende plaatsen langs de Maas in de Ardennen, in de grotere plaatsen in Haute Marne en langs de meren van Aube en Marne. In de champagnestreek en in de oostelijke helft van Marne zijn echter weinig campings te vinden. Andere vormen van accommodatie (hotels, gîtes e.d.) zijn meestal op dagafstand van elkaar.

Vervoer
Grotere plaatsen zoals Reims, Troyes, Charleville-Mezières, Langres en Chalons-en-Champagne zijn goed en snel met de trein vanuit Parijs te bereiken. In de regio verzorgen TER treinen lokale verbindingen. Het openbaar vervoer met bussen is overal beperkt!

Lokaal toeristenbureau: Champagne-Ardenne