icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Edelherttrail Wandelroute Maas en Waal
Routes

Edelherttrail traject 2: van IJssel naar Maas via het Reichswald

  • 14 juli 2020
  • Door: Redactie Op Pad
  • Fotografie: Henny Brinkhof

De Edelherttrail is een lange afstands wandelroute van Harderwijk naar het Duitse Monschau met een totale lengte van 370 km. Bij deze route is geprobeerd zoveel mogelijk te kijken door de ogen van het edelhert. Waar het kan, voert de wandelroute over paden door natuurgebieden en landschappen die het edelhert zou kiezen op zijn tocht dwars door ons land. Het eerste traject van de Edelherttrail door de Veluwe was nog bekende omgeving voor het edelhert. Tijdens traject 2 van IJssel naar Maas via het Duitse Reichswald, van Velp naar Boxmeer, komen we deels op nog onbekend terrein voor edelherten. Bekijk de informatie over de vier dagetappes van traject 2.

SNP Reis App

Zelf wandelen? Gebruik de app!

Zelf de Edelherttrail doen? Dat kan met de SNP Reis App. Installeer de app op je Smartphone (zowel IOS als Android) en ontgrendel de vier etappes van het traject 'Van IJssel naar Maas via het Reichswald' met de shortcode. Deze code én gpx-bestanden zijn voor €7 te koop via onze webshop.

Image
SNP Reis App

De etappes

LET OP: De veerdienst tussen Millingen aan de Rijn en Pannerden (aan einde etappe 6) vaart vanaf 2023 alleen nog in de maanden april tot en met september. Bekijk hier de dienstregeling.

Het Edelherttrail-traject van IJssel naar Maas via het Reichswald is opgedeeld in 4 etappes:

  • Etappe 6: van Velp naar Millingen, 25 km
  • Etappe 7: Millingen - Nütterden, 17,7  km
  • Etappe 8: Nütterden - Plasmolen, 20 km
  • Etappe 9: van Plasmolen - Boxmeer, 21,1 km

Etappes 1 t/m 5 vind je in traject 1: de Veluwe.
Etappes 10 t/m 15 vind je in traject 3: de Maas in al haar verschijningsvormen
Etappes 16 t/m 19 vind je in traject 4: aar het Zuid-Limburgse heuvelland
Etappes 20 t/m 22 vind je in traject 5: van Zuid-Limburg naar Monschau

Image
Routeverloop Edelherttrail Etappe 2
Routeverloop Edelherttrail Etappe 2

Etappe 6: Velp - Millingen

Afstand 25 km, 80 m stijgen en dalen

De etappe in het kort
Tijdens deze lange etappe verlaat je de Veluwe via Landgoed Biljoen en kom je terecht in de uiterwaarden van de IJssel en later de Rijn. Dankzij afzetting van zand en klei en daarbij meegevoerde zaden zijn de uiterwaarden een kruidenrijke omgeving. Perfect voor het edelhert, maar die is hier helaas nog niet te vinden. Ook de dijken langs de rivieren kunnen bont gekleurd zijn van de planten. Je wandelt stroomopwaarts naar het Pannerdens kanaal, de plek waar 2/3 van het water verder gaat als Nederrijn en 1/3 als IJssel. Al sinds onze jaartelling wordt hier gesleuteld aan de rivier, het woord 'kanaal' geeft dat al aan. Verderop kom je in de Loowaard, een ruig natuurgebied waar onder andere Koniks paarden grazen. Voorbij Pannerden splitst de Rijn in het Pannerdens kanaal en de druk bevaren Waal. Hier zou het Edelhert een rustig tijdstip af moeten wachten om naar de overkant te zwemmen. De mensen nemen een voetveer naar Millingen. Zorg dat je de laatste overtocht niet mist!

Image
Edelherttrail Wandelroute Maas en Waal
De Knikkende distel, typisch zijn voor het rivierengebied.

Etappe 7: Millingen - Nütterden

Afstand 17,7 km, 108 m stijgen en dalen

De etappe in het kort
Tijdens deze etappe wandel je langs de Rijn Duitsland in waar hij ‘Niederrhein’ heet. De Duitse dijken zijn iets minder kruidenrijk dan de Nederlandse vanwege andere bemesting (drijfmest), maar ook hier kun je de de fraaie Knikkende distel en de Kruisdistel aantreffen. Je verlaat de Niederrhein bij Bimmen en wandelt over een dijk langs de Griethauser Altrhein, een oude rijnarm. In het uitgestrekte buitendijkse gebied ligt zelfs een dorpje met een vestingswerk: de Schenkenschanz. De voetveerverbinding is opgeheven dus kun je er niet komen. De route voert over de Drususdeich, een dijk genoemd naar de Romeinse Veldheer Nero Claudius Drusus (38-09 v Chr) die hier een dam liet aanleggen. Dit zou dankzij bosschages ook voor het edelhert een prima route zijn om het Reichswald te bereiken dat op de stuwwal ligt die voor je opdoemt en waar naast soortgenoten ook wilde zwijnen, reeën, vossen en dassen leven. Ze worden helaas door een hek binnen het bosgebied gehouden. Eenmaal bij dit bos aangekomen klim je meteen 80 m omhoog door een fraai oud beukenbos met boven een mooi uitzicht op de Zwanenburcht in Kleve. De wandeletappe gaat in westelijke richting naar het plaatsje Nütterden aan de rand van het bos.

Image
Edelherttrail Wandelroute Maas en Waal
Schenkenschanz, kerkdorp in de Duitse gemeente Kleve.

Etappe 8: Nütterden - Plasmolen

Afstand 20 km, 165 m stijgen en dalen

De etappe in het kort
Vanaf Nütterden loop je het bos in bij de Sieben Quellen, waar grondwater uit de stuwwal tevoorschijn komt. Je wandelt diep het bos in waar je na het passeren van het hek de eerste sporen ziet van wilde zwijnen die de boel hebben omgeploegd. Opvallend zijn de kaarsrechte percelen in het Reichswald. Meer dan een eeuw geleden aangelegd om efficiënt gekapt hout te kunnen transporteren. Naast edelherten kun je hier ook vliegende herten waarnemen, Europa's grootste keversoort. Je komt in het Reichswald veel wildweitjes tegen waar herten en zwijnen voldoende eten kunnen vinden. Middenin het Reichswald ligt een stukje heel oud Eiken-Beukenbos: de Geldenberg. Al 50 jaar wordt hier geen boom meer gekapt en kan de natuur zijn gang gaan. Uiteindelijk bereikt de route de rand van het bos, en de grens met Nederland. In de ijstijd stroomden Maas en Rijn hier gezamenlijk in een 9 km brede bedding naar het westen. Aan een uitgestrekt veengebied dat zich hier 8000 jaar lang ongestoord kon ontwikkelen kwam 100 jaar geleden een eind, het werd ontgonnen. Nu probeert Natuurmonumenten een deel van het gebied in de oude luister te herstellen. De natuur explodeert: de bloemenpracht is groot en het zoemt van de insecten. Bij de Plasmolen eindigt deze etappe.

Image
Edelherttrail Wandelroute Maas en Waal
Een edelhert in het Duitse Reichswald.

Etappe 9: Plasmolen - Boxmeer

Afstand 21,1 km, 63 m stijgen en dalen

De etappe in het kort:
De laatste etappe van dit traject gaat vanuit Plasmolen door landbouwgebied richting de Maas, die je met een veerpont oversteekt bij Cuijk. Op de 
linkeroever van de Maas staan oude bakenbomen die steeds op 100 m van elkaar staan en bij hoogwater aangeven waar de vaargeul is. Op steile randjes langs de rivier zie je vaak holletjes van de lichtbruine Oeverzwaluw. Je komt terecht in een heggenlandschap, waar dit deel van de Maas beroemd om is: de Maasheggen. Voor de komst van prikkeldraad was dit de manier om vee op een bepaalde plek te houden. De Maasheggen zijn eeuwenoud en herbergen een schat aan leven. In de heggen staan tal van struiksoorten en vaak worden ze ook nog doorwoekerd door slingerplanten. Voor zangvogels een ideale plek om een nest te bouwen. Ze maken deel uit van de Oeffelter Meent en hebben een Natura 2000 status. Een edelhert of ree kan hier onbespied grazen. Voedsel is in ruime mate aanwezig en natuurlijk ook klei vol mineralen. De route volgt de Maas en haar bakenbomen tot Boxmeer, waar deze bijzondere etappe eindigt.

Image
Edelherttrail Wandelroute Maas en Waal
De gehakkelde Aurelia: gespot tijdens etappe 9.
SNP Natuurreizen

Wandelen in Nederland met SNP Natuurreizen

Wil je graag op wandelvakantie in Nederland maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod van SNP Natuurreizen.

Image
SNP Nederland Wandelen