icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen in Servie
Landeninformatie

Wandelgebieden in Servië

  • 23 december 2019
  • Door: Arne Monstrey
  • Fotografie: Arne Monstrey

Alhoewel Servië overduidelijk een Balkanland is, behoort slechts een klein deeltje ervan tot de Dinarische Alpen. Het noorden van Servië is zelfs helemaal vlak. Deze geografie verklaart dan ook waarom het land, in tegenstelling tot Bosnië en Herzegovina, zoveel autosnelwegen heeft. Reizen is hier relatief gemakkelijk en zoals steeds, goedkoop.

Natuurparken in Servië

Het land is rijk aan culterele steden en is tegelijkertijd gezegend met een schitterende natuur. In het noordoosten ligt Derdap Nationaal Park, één van de langste en diepste kloven van Europa. In het noordwesten liggen de beboste heuvels van Fruska Gora Nationaal Park. En in het zuidoosten ligt Kopaonik Nationaal Park. Dit hoogplateau is één van de meest biodiverse plaatsen in de hele Balkan. Er kan op veel pekken in Servië geskied worden, maar die ontwikkeling is hier gelukkig tijdig een halt toe gehouden. Verder zijn er nog de beboste duinen van Deliblatska Peščara, waar nog een grote populatie wolven leeft en het Ludaš meer, Carska Bara, Obedska Bara en Zasavica, allemaal beschermde vogelreservaten. Voor de ornitholoog is Servië een waar paradijs.

Tara Nationaal Park

Als bergliefhebber is de enige echt interssante regio het Tara Nationaal Park in het zuidwesten, op de grens met Bosnië en Herzegovina. Dit gebied van 20.000 hectare ligt grofweg tussen de 250 en 1.500 hoogtemeter.

Op verschillende plaatsen in het park zijn wandelroutes aangelegd. Zoals steeds zul je de info hierover pas ter plekke kunnen raadplegen. Er staan infoborden op de meest logische plaatsen, zoals bijvoorbeeld in de toeristische infopunten in de dorpen rondom (Bajina Bašta, Mitrovac, Pred Krst en Perućac) of de restaurants en hotels in het park zelf, vanwaar vele wandelroutes vertrekken.

Toch even meegeven dat het voor een Serviër blijkbaar niet veel uitmaakt of hij op een smal bospad in de natuur wandelt, of op een asfaltweg waar ook auto's mogen rijden. Op het eerste zicht liggen hier zeer veel wandelmogelijkheden, maar na een tweede inspectie voldoet de helft niet aan wat wij verwachten van een natuurwandeling.

Op de tochten die wel nog overblijven, zul je het bos en de bergen waarschijnlijk voor jou alleen hebben. Zoals reeds gezegd blijven de meeste wandelaars dicht in de buurt van een grote weg. Na 15 minuutjes stappen, geniet je hier dus van de heerlijk rustige natuur. De paden zijn gemarkeerd, maar er zijn telkens zoveel niet gemarkeerde zijwegen dat je goed moet blijven opletten. Het bos is donker en dichtbegroeid, de hoogteverschillen groot én hier leven nog beren. Je wilt hier niet verdwalen... Maar de uitzichten zijn fantastisch en het water dat je kan drinken bij de orthodoxe kloosters die hier en daar opduiken, is lekker fris. Alle wandelaars die zich in deze uithoek van Servië wagen, zullen niet bedrogen uitkomen.

Bajina Bašta

In het noorden grenst het park aan de machtige Drina rivier. In Bajina Bašta, een klein stadje, ligt in het midden van deze rivier een groot rotsblok met daarop een klein huisje gebouwd. Ook al voelt het initieel wat kitscherig aan, het resultaat is werkelijk zeer fotogeniek. Als je echt geluk hebt, is de eigenaar in de zomermaanden bereid om je voor een klein bedrag over te zetten. Ten zuiden van het park vind je Mokra Gora terug. In dit grensdorp ligt 'Timber Town', een houten dorp, nagebouwd zoals het vroeger was. Het deed dienst voor één van Emir Kusturica's films en is nu beslist een bezoekje waard. Voor treinliefhebbers ligt er de 'Sargan Eight Railway'. Over een afstand van 3,5 km worden hier 300 hoogtemeters overbrugd, met behulp van 22 tunnels en 10 viaducten. Het hele traject slingert zich in een soort achtvorm de berg op en is best spectaculair, zowel voor kinderen als volwassenen. De beste uitvalsbasis voor dit alles is Kremna. Een klein dorpje met twee campings, één hotel en enkele winkeltjes. De zomerdagen zijn er lekker warm en de avonden heerlijk koel. Een aanrader is Kamp Viljamovka.

Image
Wandelen in Servie