icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen met sneeuwschoenen Harz
Artikel

Sneeuwschoen wandeling Winterberg

  • 23 november 2011
  • Door: Petra Strijdhorst
  • Fotografie: Laurens Aaij

Volgens de geruchten wordt de winter in Sauerland hels. Een weekend winterkamperen en sneeuwschoenwandelen in het skigebied Winterberg heeft dan opeens veel weg van een veredelde poolexpeditie. Over bibberen en blauwbekken voor beginners.

In het kort

Land: Duitsland
Gebied: In en om het plaatsje Winterberg (Sauerland)
Activiteit: Sneeuwschoenwandelen
Gemaakte tocht: Eén dagtocht sneeuwschoenwandelen, twee nachten winterkamperen
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Sneeuwschoenwandelen is niet veel moeilijker dan gewoon wandelen. Afhankelijk van de sneeuwcondities kan dit echter veranderen, bijvoorbeeld bij diepe verse sneeuw of ijzige stukken. De gemaakte tochten vereisen wel enig ervaring met steil terrein (behalve de Wasenalp). Op de Sparrhorn zitten enkele rotspassages die spannend kunnen zijn.
Navigeren: Kaart, gps en de routes zijn gemarkeerd.
Beste tijd: Niet sneeuwzeker. Op www.winterberg-wetter.de kun je het weer nauwgezet in de gaten houden.
Vervoer naar Winterberg: Auto:  310 km. Trein: een kleine 5 uur (Retour vanaf € 58 p.p.)
Overnachten: Camping Vossmecke (met verwarmd sanitair!).  Hotel de Mander  is  een betaalbaar alternatief (in de winter va. € 38,50 p.p.p.n.) en ligt vlakbij de start van de route.
Uitrusting: Bekijk onze paklijst voor een sneeuwschoenwandelvakantie

Korte impressie van het gebied

Het Sauerland is een bosrijk licht glooiend heuvellandschap. De hoogte varieert van ongeveer 200 meter in het dal van de Ruhr tot ruim 840 meter in Hochsauerland, in de omgeving van Winterberg (Kahler Asten). Winterberg is een wintersportbestemming waar voor elk wat wils te vinden is. Al concentreert de drukte zich op de paar pistes die er te vinden zijn. Bij het sneeuwschoenwandelen stond er nog geen voetspoor van een andere wandelaar in de sneeuw.

Image
sneeuwschoenwandelen-sauerland-01

De tocht

Wij maakten een rondwandeling van 11,3 km. vanuit Altastenberg. Dorp uit de route X27 opgepikt richting Silbach, vooral heuvelafwaarts. Bij hutje pad terug genomen, de WHT (Winterberg Hochtour) route, heuvelopwaarts. Tocht is ook goed om te draaien. Net na de start kom je langs toeristen info punt (binnen bij bordje Gästzimmer, geopend van 9:30 tot 12 en van 14 tot 16 uur). Koop hier de Winterberg Wandelkarte van € 4,95, daarop vind je nog veel meer routes in de buurt.

Zwaarte

Sneeuwschoenwandelen is een stuk zwaarder dan ‘normaal’ wandelen en gaat een stuk langzamer. Zeker als je moet ‘sporen’ (voorop lopen door een flinke laag sneeuw). De door ons gemaakte route is relatief kort, maar overschat jezelf de eerste keer dat je gaat lopen niet.

Moeilijkheidsgraad

Sneeuwschoenwandelen is niet moeilijk. Het is als gewoon wandelen waarbij je je voeten wat verder uit elkaar zet. Neem niet te grote passen en til je voeten niet te hoog op (de achterkant van de sneeuwschoen mag gerust door de sneeuw slepen) om overbodig energieverlies te voorkomen. En misschien wel de belangrijkste tip: achteruitlopen gaat niet.
Navigeren is wel een stuk lastiger in een landschap dat is bedekt door sneeuw. Paden zijn onherkenbaar. In een bos is het dan ook niet duidelijk of de ruimte tussen de bomen toevallig is ontstaan, of dat dit het pad naar rechts is wat je moet hebben.
Winterkamperen is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk dat je weet wat je doet. Onderkoeling of zelfs verstikking zijn reële gevaren als je in een tent ligt die niet geschikt is voor de winter. Kies altijd voor een vier seizoenentent en lees de gebruiksaanwijzing goed zodat je weet voor voorzorgsmaatregelen je moet nemen als het (hard) gaat sneeuwen.

Navigeren

Neem een wandelkaart, kompas en bij voorkeur ook een gps mee (denk eraan voldoende batterijen mee te nemen voor de gps! Als het koud is gaan batterijen minder lang mee). Navigeren in de sneeuw is lastig omdat je niet kunt zien hoe en waar er paden lopen.
In deze regio lopen diverse routes. Grotendeels zijn de markeringen met verf aangebracht op bomen. Als er veel verse sneeuw is gevallen zijn de tekens soms niet (goed) zichtbaar.

Beste tijd

Als er een flinke laag verse sneeuw ligt.... Via www.winterberg-wetter.de kun je het weer nauwgezet in de gaten houden. Maar ook tijdens de andere jaargetijden kun je in de bosrijke omgeving van Winterberg goed wandelen.

Image
sneeuwschoenwandelen-sauerland-03

Er naartoe

Auto

Afstand Utrecht - Winterberg: 310 km. (Snelste weg gaat via de plaatsen Arnhem, Oberhausen, Unna, Mechede, Winterberg).

Trein

Duurt vijf uur, tweemaal overstappen, va. € 58,- p.p. Met de trein van Utrecht naar Oberhausen en daar vandaan naar Winterberg. De treinreisinformatie mede afkomstig van ‘De Treinreiswinkel’. Dé specialist voor internationale treintickets, treinrondreizen en treinvakanties. Meer info of gelijk boeken? Check www.treinreiswinkel.nl.

Overnachten

Wij sliepen op de campings Hoch Sauerland (www.camping-hochsauerland.de, prijzen va. € 5 voor een tent en auto en € 6,50 per volwassene) en An der Vosschmecke (www.camping-vossmecke.de), prijzen va. € 11,45 voor een tent, auto en twee volwassenen). Van tevoren reserveren is aan te raden omdat er weinig alternatieven zijn. Tussen Winterberg en Altastenberg rijdt ongeveer eens per uur bus S40. Zie voor een gedetailleerd busplan www. ruhr-lippe-fahrplaene.de, klik op hochsauerlandkreis en vervolgens op buslijn S40 in het schema. Wel wandelen op sneeuwschoenen maar niet kamperen? Hotel de Mander (www.hotelindebergen.nl) is redelijk goedkoop (in de winter va. € 38,50 p.p.p.n.) en ligt bijna aan de start van de wandelroute.

Image
sneeuwschoenwandelen-sauerland-05

Eten, drinken, inkopen doen

Zorg ervoor dat je meer dan voldoende eten en drinken bij je hebt, want tijdens het wandelen kun je niets kopen. Bij camping An der Vosschmecke is een restaurantje waar je (ook ’s winters) wat kunt eten. In Winterberg zelf zijn ook vele restaurants en een aantal supermarkten.
Neem tijdens het sneeuwschoenwandelen ook warm drinken mee. Tijdens het lopen krijg je het vaak wel warm, maar als je even stil zit is er niets zo lekker als een warme kop thee/ koffie/ chocolademelk.

Sneeuwschoenen huren in skigebied Winterberg

Vlak voor de start van de wandelroute ligt de winkel Sport + mode Wemhoff (www.sport-wemhoff.de) waar je voor € 10 per dag of € 17 per twee dagen sneeuwschoenen kunt huren.  Zijn ze hier op? Ski Schneider (www.ski-schneider.de) heeft diverse depots in Winterberg en verhuurt voor hetzelfde bedrag.

Kaarten

De Winterberg Wandelkarte van € 4,95 (ISBN 3-9809713-0-9). Te koop bij het plaatselijke verkeersbureau.
Sudostliches Sauerland Wanderkarte, 1:25.000 - Winterberg Medebach Hallenberg – uitgever: PublicPress, prijs: € 5,95.

Gidsen

  • Sauerland, uitgever: Marco Polo. Prijs: € 9,99.
  • Nederlandstalige pocket reisgids van het Sauerland. Het Sauerland is onder Nederlanders wel bekend als bestemming om er een paar dagen tussenuit te gaan. Dit bosrijke gebied ligt net achter Dortmund in Duitsland. Er is cultuur en je kunt er uitstekend wandelen. Winterberg is er de bekendste uitvalsbasis, maar ook Brilon, Willingen, Iserlohn, Meschede, Schmallenberg, Olpe, Soest, Ludenscheid en Arnsberg zijn plaatsjes in het Sauerland. Deze reisgids is kleurrijk en biedt gevarieerde informatie over de bezienswaardigheden, met een overzichtelijke top 10, tips voor restaurants en hotels en een aantal tochten en excursies.
  • Sauerland mit Rothaarsteig wandelgids - Bernhard Pollmann - Rother Bergverlag. Schaal van de kaartjes 1:50.000 - 1:150.000, prijs: € 13,95. Duitstalige wandelgids - Rondwandelingen met kaartjes, beschrijving, grafieken en foto's.

Bron: Genoemde kaarten en gids zijn doorgaans te koop bij de gespecialiseerde reisboekhandel, zie voor adressen www.reisboekhandel.nl.

Adressen

* Waldcamping an der Vossmecke, Am Eschenberg 1a D-59955 Winterberg-Niedersfeld, HRB 2582, AG Arnsberg.
* Campingpark Hochsauerland, Remmeswiese 10, D - 59955 Winterberg.

Image
sneeuwschoenwandelen-sauerland-02

Sites

www.winterberg.de, Op Nederlandse vlag klikken), tourismus in Winterberg, wandelen.
www.camping-vossmecke.de
www.camping-hochsauerland.de

Dag tot dag routebeschrijving

Dag 1: Altastenberg Altastenberg (rondwandeling)

Afstand: 11,3 km.

Tijd: Normaal wandelend kun je deze route binnen twee uur gelopen hebben. Met sneeuwschoenen heb je gemiddeld genomen dubbel zo lang nodig.
De route: Het dorp Altastenberg uit de route X27 opgepikt richting Silbach, vooral heuvelafwaarts. Bij hutje pad terug genomen, de WHT (Winterberg Hochtour) route, heuvelopwaarts. Tocht is ook goed om te draaien.