icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wandelen Spanje Somiedo
Gebiedsinformatie

Wandelen Parque Natural de Somiedo

 • 01 maart 2009
 • Door: Jan Knaapen

Parque Natural de Somiedo ligt in het noordwesten van Spanje, in de provincie Asturië. Het maakt deel uit van het Cantabrisch Gebergte, met toppen tot bijna 2200 m hoog. De hellingen zijn begroeid met beukenbossen en bergweides, met daartussen verstopt pittoreske dorpjes. De hogere delen zijn ruig, bedekt met alpiene toendravegetatie en in het late voorjaar deels nog bedekt met sneeuw.

​​​​​​​Handige standplaats

Pola de Somiedo is een gezellig klein bergdorp met uiteenlopende accommodatie en voorzieningen als winkels, banken en een postkantoor. Ook het parkkantoor en de Fundación Oso Pardo (Spaanse berenstichting) vind je hier.

Overnachten in Somiedo

Campings, pensions, herbergen en appartementen, casas rurales. Pola de Somiedo en Valle Lago hebben elk een camping, een aantal pensions en eenvoudige hotels. Aanraders zijn de accommodaties in de meer afgelegen, pittoreske dorpjes van de het park, google op Saliencia (herberg), Villar de Vildas (hotel, appartementen) en Santa Maria del Puerto (hotel). Direct buiten het park, aan de GR Camino Real de la Mesa, ligt Torrestîo (in León, twee casas rurales).

Eten, drinken, inkopen doen

Inkopen doe je het beste in de iets grotere plaatsen: Pola de Somiedo, San Martín en Villablino. Restaurants en bars vind je ook in de kleinere plaatsjes in het park.

Onze wandelingenin Somiedo

Deze wandelinfo dateert van 2009. Drie verschillende wandeltochten, variërend van 4 tot 8 uur lopen.


 1. Wandeling Santa Maria del Puerto - Valle del Lago, 10,5 km, 3-4 uur, +570 /-845 m

Niet moeilijke en uitzichtrijke doorsteek door ruig hooggebergte. Begin is op een pas, waardoor je al snel op hoogte bent. Facultatieve beklimming van de Peña Salgada (1979 m) als zij-lus. Afdaling door fraaie beukenbossen en weides.

2. Wandeling Valle de Lago – Lagos de Saliencia en terug, 26 km, 7-8 uur, +725/-725 m

Fraaie lange wandeling, door brede gletsjerdal van Valle del Lago naar de hooggelegen meren van Saliencia. Mits je de gebaande route volgt, makkelijk te vinden en geleidelijk stijgen. Zelfde weg terug. Slechts 13 km (350 m stijgen/dalen) als je alleen tot het eerste meer (Lago del Valle) gaat.

Variant die de tocht langer maar nog interessanter maakt: op de terugweg bij Veiga de Camayor rechtdoor (noordwest over een klein pad dat achter de kam door op hoogte naar Pola loopt, tussen fraaie rotspartijen en verstopte weitjes. Ter hoogte van Pola (GPS!) naar het zuidwesten afdalen over een steil maar doenlijk geitenpaadje.

Nog leuker, maar wel twee dagen: via de Altu da Farrapona doorlopen naar Torrestío in León. Hele andere wereld en aangename casa de aldéa (pension) (19,5 km, 6 uur lopen). Volgende dag over de Camino Real (oude Romeinse heerbaan) naar Saliencia (13,5 km, 3,5 uur lopen). Daar taxi bellen om je naar Pola terug te brengen. Of hoog blijven tot boven Arbellares en daar afdalen naar dit dorp (20,5 km, 5 uur lopen).

3. Wandeling Pico El Cornón 16,5 km, 4-5 uur, +860/-860 m

De Cornón (2188 m) is een fantastische hoge wandelberg. Al met al een kleine 900 m stijgen vanuit Santa Marina del Puerto. Laatste stuk over kleine paden die in het voorjaar soms wat lastig te vinden zijn. Fenomenale uitzichten. 

Variant: teruglopen via de Peña Blanca(1803 m), een markante, witte kamberg met op de top resten van een loopgraaf uit de burgeroorlog. Vandaar direct afdalen naar Santa Marina.

4. Wandelroute Peral – Villar de Vilda 14 km, 3,5 - 4,5 uur, +430/-870 m

Makkelijke wandeling vanuit het hooggelegen dorpje La Peral. Na een doenlijke klim door bremvelden naar een pas met grazend vee en aangename uitzichten, daal je af naar het verstopte dorpje Villar de Vildas. Onderweg passeer je de bekende Braña La Porcanal met enkele van de best geconserveerde teitos (met bremgedekte herdershutten).

Zwaarte, moeilijkheidsgraad

Middelzware tochten; de eerste twee ook met kortere varianten. In Somiedo zijn vele andere lichtere of zwaardere tochten uitgezet.

  Vervoer ter plaatse

  Het beginpunt van tocht 1 en 3 (Santa Marina del Puerto) is op zaterdag en zondag te bereiken met busmaatschappij Alsa vanuit Pola de Somiedo. Check de tijden ter plaatse. Verder zijn begin- en eindpunten van wandeltochten in het hele gebied te bereiken met taxi’s vanuit Pola de Somiedo, San Martín de Teverga (voor wandelingen vanuit de oostkant van het park) en Villablino (voor wandelingen vanuit de zuidkant van het park), zie deze site voor telefoonnummers en verbindingen.

  Een eigen auto ter plaatse heeft het grote voordeel dat je flexibel bent: je hoeft niet steeds vooraf te reserveren en loopt niet het risico dat je de taxi niet mobiel kunt bereiken als het wat later wordt. Autohuur in Spanje is heel betaalbaar en kan ook op de luchthavens.

   Uitrusting

   Wees voorbereid op (incidentele) regenbuien en de gebruikelijke snelle afkoeling die in berggebieden kan optreden. Mist is iets waar je in Somiedo speciaal op verdacht moet zijn. Het kan vrij snel opkomen en vooral in de hoger gelegen kalksteengebieden wordt het terrein dan plotseling erg onoverzichtelijk. Check daarom voor vertrek het weerbericht bij de eigenaar van het pension of hotel.

    Reisgidsen en kaarten

    Kijk voor reisgidsen en kaarten over Noordwest Spanje op de site van Reisboekhandel De Zwerver.