icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Revelstoke Nationaal park
Landeninformatie

Wandelen in Revelstoke National Park

  • 18 september 2017
  • Door: Frank Maas
  • Fotografie: Kyndall Ramirez

Revelstoke National Park is beduidend minder bekend dan haar grote broers in de Rocky Mountains en dat heeft zeker voordelen. Overzichtelijk, minder druk en in enkele dagen goed te verkennen. Het meet ‘slechts’ 260 km2 en is daarmee een van de kleinere nationale parken. Het ligt in de Selkirk Range, een bergrug die samen met de Purcells, Cariboos en Monashee Mountains deel uitmaken van de Columbia Mountains. Deze bergketen ligt westelijk van de Rockies en onderscheidt zich duidelijk in geologische en klimatologische zin.

De gesteenten die je aantreft zijn veelal stollingsgesteenten (vulkanisch) en metamorf gesteente (onder hoge druk veranderd van vorm). Hiermee ogen de bergen in Revelstoke anders: niet de typische gelaagdheid van een afzettingsgesteente zoals in de Rockies, maar donkere, meer afgeronde bergruggen. Er valt beduidend meer regen en sneeuw waardoor de begroeiing uitbundiger is dan in de Rockies. Hoogtepunt van je bezoek aan dit park is het rijden van de Meadows-in-the-Sky-Parkway, een bergweg die je in 26 km voert van het stadje Revelstoke naar de parkeerplaats op 1.900 m hoogte, waar tal van wandelingen beginnen. Hierbij doorkruis je vier vegetatiezones.

In de valleien groeit dankzij de uitbundige regenval een ‘interior’ gematigd regenwoud, vol rode ceder, hemlock en in de ondergroei duivelswandelstok en aronskelk. Vanaf 1.300 m hoogte krijgen de grote sierspar en subalpiene spar de overhand en verschijnen steeds meer bergweiden vol bloemen, van een onvoorstelbare kleurenrijkdom. Vanaf 1900 m hoogte verdwijnt het bos helemaal en gaan de bloemweiden over een in stuggere toendravegetatie, waar 9 maanden per jaar sneeuw ligt. Geniet van de 65 km aan wandelpaden in dit park, door de unieke regenwouden en kleurige bloemenweiden.

Revelstoke zelf ontdekken?

Wij hebben een avontuurlijke rondreis uitgestippeld langs de prachtige Canadese natuur en vele nationale parken als Manning, Revelstoke, Glacier, Yoho, Jasper, Wells Gray en Garibaldi.

Dagwandelingen Revelstoke NP

Eva/Miller/Jade Lake Trail

Karakteristiek - eenvoudige wandeling op hoogte door de befaamde bloemenweiden en vele meertjes
Zwaarte: 12 km; klimmen en dalen; 3 uur
Startpunt: Neem de Meadows-in-the-Sky-Parkway naar de top van Mt. Revestoke en parkeer de auto op 1920 m aan Balsam lake.

De parkweg gaat meestal pas half-juli in zijn geheel open omdat dan de sneeuw op de top is verdwenen. De beste tijd voor het zien van de bloemen is eerste twee weken van augustus.
Vanaf de parkeerplaats neem je het duidelijk aangegeven wandelpad, de Upper Summit Trail (wil je een kilometer minder wandelen, dan kun je ook de shuttlebus nemen tussen Balsam lake en Heather Lake). Je passeert de Fire Lookout en vervolgt het wandelpad naar Heather Lake. Daar kies je verder voor Eva/Miller/Jade Lakes Trail. Het pad hobbelt door heerlijk subalpien terrein. Na ongeveer 1 uur kom je op een splitsing. Links leidt in 15 minuten naar het pittoreske Eva Lake. Na een bezoek aan dit meer keer je terug en kun je op deze splitsing ook nog naar Miller en Jade Lake wandelen. Het pad klimt uiteindelijk steil tot 2.160 m hoog en voegt zo’n 1,5 uur toe aan de basiswandeling. Heb je een Wilerness Pass dan kun je hier dus aan het meer overnachten.

Skunk Cabbage Trail

Karakteristiek - eenvoudige wandeling door uniek regenwoud met stinkende aronskelk
Zwaarte: 1,5 km; klimmen en dalen; 30 minuten
Startpunt: Aan de Trans Canada Highway, 24 km ten oosten van Revelstoke; 8 km ten westen van Canyon Hot Springs.

Vanaf de trailhead, op ongeveer 600 m hoogte, wandel je veelal over houten vlonders door een zeer moerassige omgeving, aan de oever van de Illecillewaet river. Het bos staat vol Skunk Cabbage, Amerikaanse aronskelk, wat een zeer penetrante geur verspreid als van een stinkdier. Let op of je de kolibries en waterspreeuwen kunt ontdekken. Informatieborden wijzen je op al het moois.

Giant Cedar Trail

Karakteristiek - eenvoudige wandeling langs woudreuzen door het regenwoud
Zwaarte: 500 m; klimmen en dalen; 15 minuten
Startpunt: Aan de Trans Canada Highway, 27 km ten oosten van Revelstoke; 5 km ten westen van Canyon Hot Springs.

Korte wandeling door een verrassend landschap, want wie rekent er nu op een volwassen regenwoud midden in het binnenland van British Columbia. De immense ceders en hemlocksparren, baardmossen en varens, zijn een indicator voor de hoeveelheid regen die hier valt in de ‘interior wet belt’. Ook weer een ‘interpretive walk’, met informatieve borden langs het pad.

Bereikbaarheid

Het stadje Revelstoke ligt 565 km rijden over de TransCanada Highway oostelijk van Vancouver en 420 km westelijk van Calgary. Het is te bereiken per Greyhound bus. Ga je wandelen dan heb je gewoon een auto nodig. Het park ligt 17 km ten oosten van het stadje.

Voorbereiding

Er is geen natuurcentrum in het park zelf. Wel is er een kiosk aan het begin van de parkweg en een Revelstoke Visitor Centre op 301 Victoria Road West in het stadje. Ga je daadwerkelijk iets ondernemen in het park dan moet je een parkpas kopen. Deze pas koop je aan de ingang van het park of in het bezoekerscentrum. In verband met de veiligheid wordt aangeraden, en op sommige trails zelfs verplicht gesteld, om in groepjes van 4 te wandelen. Wacht bij de ‘trailhead’ en al snel vind je medewandelaars.

Indien je een ‘backcountry’ tocht wilt gaan ondernemen met overnachting(en) dan ben je verplicht een vergunning aan te vragen, via de website van het park of in het bezoekerscentrum.
Ter voorbereiding op je wandelingen kun je ‘Hiking Map Revelstoke National Park’ van ITM bestellen, bijvoorbeeld via Amazon. Voor overige informatie wordt verwezen naar de officiële website van het park.

Overnachten

In Revelstoke (450 m hoogte) is een keur aan hotels te vinden in alle categorieën. Er zijn geen kampeerterreinen in het park, wel enkele commerciële campings in de omgeving. Er zijn wel 2 wilderniscampgrounds aan Eva Lake en Jade Lake, alleen ‘walk-in’, waar je een Wilderness Pass voor nodig hebt.