icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Fietsen buiten Europa Canada
Landeninformatie

De mooiste fietsroutes buiten Europa

  • 01 november 2022
  • Door: Nanda Raaphorst

Mooie fietsgebieden genoeg in de wereld, maar fietsroutes met een kop en een staart, waar vind je die? We tippen enkele van de populairste fietsroutes buiten Europa. Ze zijn er van duizenden kilometers maar ook van hooguit tweehonderd. Neusjes van de zalm voor je to-do lijstje!

1. Kasbah-route, Marokko

Totale lengte: 1000 km

Onherbergzame bergketens, een gortdroge woestijn, groene oases en prachtige oude steden, Marokko is een uitdagend fietsland. Liefhebbers tipten de Kasbah-route die in koningsstad Marrakesh begint en 1000 kilometer oostwaarts, in Merzouga eindigt. Het decor wordt gevormd door de besneeuwde toppen van het Atlasgebergte. En het is niet alleen kijken, kijken naar de Atlas, je moet het gebergte ook óver. Dat doe je via de 2260 meter hoge pas Tizi 'n Tichka. Via Taddert en Telouet fiets je naar Ouarzazate, over een asfaltweg of via een stofweg die door een desolate vlakte voert en langs enkele forten en kasbahs bij Aït Benhaddou. Zuidelijk van Ouarzazate liggen woestijnlandschappen met heuvelruggen en kleine bergketens. Daar voorbij daal je via spectaculaire kloofdalen af naar de Drâa Vallei en dan door naar het sprookjesachtige Agdz en het moderne Zagora. Dat laatste traject is overwegend vlak. Je vindt er een zee aan palmbomen, soms een dorp of stadje met steeds minimaal één kasbah. In Zagora keer je terug of je volgt een zware tweedaagse jeeptrack door de Sahara naar Tazzarine. Als beloning volgt een gladde asfaltweg door brede valleien met prachtige panoramische vergezichten naar Alnif en Rissani, vlakbij de grens met Algerije. Naar eindpunt Merzouga is het nog maar 40 kilometer fietsen. Die gaan door een uitgestorven vlakte waar zandstormen je geselen als ze je kwaadgezind zijn.

Image
Fietsen buiten Europa Marokko Atlas
Marokko, Atlasgebergte

2. The Great Trail, Canada

Totale lengte: 24.000 km

The Great Trail is met 24.000 km een van de langste fietsroutes ter wereld. Het gaat om een netwerk van paden en wegen dat werd ontwikkeld ter viering van het 150-jarig bestaan van Canada in 2017. The Great Trail verbindt alle Canadese staten met elkaar en voert je dwars door het land, van kust naar kust, over wegen zonder gemotoriseerd verkeer. Het netwerk strekt zich uit van de provincie Newfoundland aan de Atlantische Oceaan tot aan Vancouver Island aan de Stille Oceaan. The Great Trail is deels aangelegd over oude spoorwegen. Op Vancouver Island bijvoorbeeld zijn de spoorlijnen Galloping Goose en de Cowichan Valley Trail omgebouwd tot fietspad. De Galloping Goose loopt vanuit hartje Victoria door Sooke Wilderness park, en dan onverhard door prachtige regenwouden naar Shawnigan Lake. Het vlakt weer af langs de Cowichan River waarover een aantal houten ‘trestle’ bruggen zijn aangelegd. Via Duncan fiets je naar Saltspring Island, een artistiek eilandje met een ‘laid-back’ atmosfeer en mooie natuurparken met hagelwitte stranden. Andere populaire trajecten van The Great Trail zijn The Kettle Valley Rail en The Columbia Western Rail, twee voormalige spoorlijnen in centraal British Columbia. De spoorbielzen en stalen rails zijn verdwenen, en nu fiets je er heerlijk relaxt over prachtige paden die maar nauwelijks stijgen en dalen.

Image
Fietsen buiten Europa Australie, Kettle Valley Trail
Canada, The Kettle Valley Trail

3. Munda Biddi Trail, Australië

Totale lengte: 1060 km

De 1060 km lange Munda Biddi Trail in west-Australië is een off-road fietsroute door ongerepte bossen, langs reusachtige eucalyptusbomen, uitgestrekte graslanden en door de wind gevormde kusten. Je kunt overnacht in hutten die op dagafstand (40 - 50 km) fietsen langs de route liggen. De Munda Biddi Trail voert over licht golvende, grotendeels onverharde paden en wegen. Onderweg kom je geen gemotoriseerd verkeer tegen.

In de lokaal gesproken Noongar-taal betekent Munda Biddi 'pad door het woud'.

De fietsroute start in het plaatsje Mundaring in de Perth Heuvels, doorkruist de Darling, en eindigt in Albany aan de zuidkust. Je komt onder meer door de plaatsen Jarrahdale (hout- en mijnstadje, Dwellingup (eucalyptusbossen, 'jarrah'), Collie, Nanga, Jarrahwood (ca 20 inwoners) en Nannup, een historisch stadje halverwege de Munda Biddi Trail. Via Manjimup en Qiunnup, gelegen tussen majestueuze karri and jarrah bomen, fiets je naar het schilderachtige Pemberton. Vanaf Northcliffe kun je de routebordjes volgen van de Northcliffe Mountain Bike Trail. Schitterende kilometers langs de zuidkust tussen Walpole en Denmark leiden je naar het oeroude Albany, eindpunt van de Munda Biddi Trail.

Image
Fietsen buiten Europa Australie, Manjimup
Australië, Manjimup

4. Carretera Austral, Chili

Totale lengte: 4300 km

Chili is bijna 4300 kilometer lang en landschappelijk een 5-sterren fietsbestemming. Met woestijnen, bergen, vulkanen, schitterende meren, oerbossen, gletsjers en warmwaterbronnen. Van noord naar zuid loopt de Carretera Austral, een 1240 kilometer lange (voorheen militaire) weg, van Puerto Montt naar Villa O’Higgins tegen de grens met Argentinië. De weg loopt langs zo’n achttien nationale parken en beschermde gebieden. Reken op een lastige maar verrassend mooie route. Aan de ene kant van de Carretera Austral liggen puntige bergtoppen bedekt met steen en sneeuw. Ze torenen uit boven groene graslanden waar helderblauwe rivieren doorheen stromen. Aan de andere kant van de weg ligt de oceaan met fjorden en dorpjes, opgetrokken uit houten huizen. Leuk extraatje: je kunt overnachten in speciale fietsherbergen waar je andere wereldfietsers ontmoet.

Image
Fietsen buiten Europa Chili Carretera Austral
Chili, Carretera Austral

5. Scenic Byway 12, VS

Totale lengte: 200+ km

Amerika is een fantastisch land voor een roadtrip, ook op de fiets. Een van de mooiste is de Scenic Byway 12 (UT12) door de staat Utah. De route is bijna 200 kilometer lang (te verlengen met 100 km), loopt van Bryce Canyon naar Capitol Reef, met Panguitch als startplaats en Torray als finish. Via Dixie National Forest fiets je door Red Canyon, een sprookjesachtig rotslandschap, dat felrood afsteekt tegen de groene omgeving. Ook Bryce Canyon National Park - het landschap bestaat uit rode aardpiramides (hoodoos) - is adembenemend mooi. Via het stadje Tropic fiets je naar Cannonville waar de Cottonwood Canyon Road richting Kadachrome Basin Statpark leidt. Je fietst parallel aan de Cockscomb Ridge ('De Hanekam'), een overhellende heuvelrug met scherpe rotspunten, die zich heeft gevormd boven een breuklijn in de aardkorst.

Voorbij het plaatsje Escalante heb je vanaf Head of the Rocks Overlook geweldig uitzicht op een bijna buitenaards maanlandschap. Je passeert de Calf Creek Falls en bereikt The Hogback, een smalle weg met aan weerszijden diepe afgronden. Vanaf Larb Hollow Overlook stijg je door het bos naar bijna 3000 meter hoogte bij Boulder. Als extraatje kun de Burr Trail fietsen, een grotendeels onverharde zijweg van de UT12 die tot aan Lake Powell loopt. Onderweg kom je langs witte zandsteenformaties, de kloof van Long Canyon en de schitterende Long Canyon Overlook. Via enkele flinke haarspeldbochten kom je vervolgens in Waterpocket Fold terecht, een machtig grote 'vouw' in de aarde.

Torrey is de toegang tot het machtig mooie Capitol Reef National Park. Je kunt hier de UT12 met een loop van 100 kilometer verlengen. Langs onder meer Cathedral Valley, een uitgestrekt woestijnlandschap met hoge rotsen en grillige rotsformaties. Hickman Bridge, een natuurlijk gevormde brug van zo’n 40 meter lang én 40 meter hoog is een van de beroemdste.

Image
Fietsen buiten Europa Verenigde Staten Hickman Bridge
Verenigde Staten, Hickman Bridge

6. Friendship Highway, Tibet/Nepal

Totale lengte: 1000 km

De bijna 1000 kilometer lange Friendship Highway van Lhasa naar Kathmandu is volgens kenners een adembenemende fietsroute. Het moois begint al in Lhasa, een interessante stad met het Potala Paleis en de Jokhang tempel. Vanaf Lhasa fiets je over kronkelige wegen naar het helderblauwe meer Yamdrok-Tso. Vanaf de Kamba-la berg (4700 m) zie je dat het de vorm heeft van een schorpioen. Voor de Tibetanen is het een heilig meer: het is de verblijfplaats van goden. Vanaf de Kamba-la daal je af langs kleurige bomen, diepe kloven en besneeuwde bergtoppen. Uiteindelijk kom je bij Gyantse (3980 m), een stad met een relaxte sfeer met smalle straatjes en huizen gemaakt van yakpoep. Bezoek de beroemde kumbum van Gyantse, een boeddhistisch bouwwerk.

Op weg naar Mount Everest Base Camp, op ruim 5000 m hoogte, passeer je het Rongphu klooster, het hoogstgelegen klooster ter wereld. Op de achtergrond zie je de besneeuwde top van Mount Everest, of zoals de Tibetanen de berg noemen: Qomolangma, de 'moedergodin der aarde'. Kies je voor de niet geasfalteerde omweg naar het Base Camp dan heb je vanaf de Pang La pas uitzicht op vele besneeuwde achtduizenders. Vanaf de Tibetaanse hoogvlakte daal je ruim 4500 meter af naar Nepal. Via de oude koningsstad Bhaktapur bereik je tenslotte Kathmandu, chaotisch en enerverend als.... thuis?

Image
Fietsen buiten Europa Tibet/Nepal Friendship Highway
Tibet, Friendship Highway

7. Karakoram Highway (KKH), Pakistan

Totale lengte: 1300 km

De 1300 km lange KKH van Islamabad in Pakistan naar de oasestad Kashgar in China is geen gemakkelijke fietstocht. Je hebt een prima conditie en een groot aanpassingsvermogen nodig. Bovendien moet je in het islamitische Pakistan je lichaam zoveel mogelijk bedekken. Je fietst over een bijna verlaten 'highway' tussen fenomenale 7000-ers en 8000-ers, zoals de Rakaposhi, Nanga Parbat en Muztagh Ata. Hoogtepunten onderweg zijn de brullende rivier de Hunza, de grenspas Khunjarab (4730 m), de 30 km lange afdaling van Tashkurgan (4100m) naar het Kara Kul meer (3700 m) en de 83 km lange afdaling naar Sost. Onderweg yaks, wilde kamelen en dorpen met gastvrije bewoners die je heerlijk eten voorzetten. Maar de 'highway' zelf is ongenaakbaar, zoals te lezen is uit een review van een ervaringsdeskundige: 'Diverse monumenten herinneren aan de vele wegwerkers die tijdens de aanleg van de KKH het leven lieten. En nog krijg je het gevoel dat deze weg niet is afgedwongen. De KKH ligt er wel, maar hij is nog niet van de mensen. Hij is van de bergen. Een smalle strook asfalt die slechts wordt gedoogd door de machtige Karakoram. Bulderend pakt het gebergte af en toe een stukje KKH terug.'

Image
Karakoram Highway
Karakoram Highway.

8. Alps 2 Ocean Cycle Trail, Nieuw-Zeeland

Totale lengte: 2600 km

Met ruim 2600 kilometer aan fietsroutes door vooral ongerepte natuur is Nieuw-Zeeland een waar fietsmekka. Een van de populairste fietsroute is de Otago Central Rail Trail: de eerste fietsroute door het hart van het Zuidereiland. Hij voert over de voormalige spoorlijn van Clyde naar Middlemarch, ooit aangelegd voor goudtransport. Op de 153 kilometer lange fietsroute passeer je indrukwekkende rivierkloven, 68 spoorbruggen en enkele spoortunnels van soms wel 200 meter lang. Na het succes van de Otago Central Rail Trail volgden meer fietsroutes. Oude spoorlijnen, voormalige handelsroutes en vergeten paden werden omgetoverd tot drieëntwintig prachtige 'Great Rides' (zoals Old Ghost Road, Around the Mountains en Timber Trail) door de meest fantastische landschappen: hoge bergen met besneeuwde toppen, dichtbegroeid regenwoud, ruige kusten, vulkanen, watervallen en gletsjermeren.

De langste, misschien wel mooiste fietsroute is de Alps 2 Ocean fietsroute, van Mount Cook in de Zuidelijke Alpen naar Oamaru, kustplaats aan de Stille Oceaan: 300 km trappen door een ongerept landschap van sneeuwbergen, goudkleurige grasvlaktes, kalksteenrotsen en machtig mooie meren, waaronder Pukaki, Ōhau, Benmore, Aviemore en Waitaki.

Image
Fietsen Nieuw-Zeeland
Nieuw Zeeland: fietsen door het hart van het Zuidereiland.

9. Mea Hong Son Loop, Thailand

Totale lengte: 650-800 km

In Mae Hong Son, een van de meest afgelegen provincies van Thailand, vind je een spectaculaire route: de Mae Hong Son Loop. De route is ook populair onder motorrijders vanwege de meer dan 4000 bochten die je óp en óver de bergen voeren, totaal 660 km lang. Aan het eind van de loop heb je 1,5 keer de hoogte van de Mount Everest afgelegd - de reden waarom de route minder bekend is onder fietsers. Tip: doe deze route alleen als je ervaren bent en al wat lange, pittige klims (20%) in de benen hebt. De route is te splitsen in acht etappes, Chiang Mai - Pai (128 km) -Soppong (40km)- Mae Hong Son (66km) - Khun Yam (66km) - Mae Sariang (96km) - Wat Kiew Lom (64km) - Mae Chaem (61km) - Chiang Mai (114km) - 635 km.

De beloningen op de Mea Hong Son Loop zijn groot en groots: traditionele bergdorpen, oerwoud en jungle met watervallen, witte en gouden tempels, kleurige markten, heerlijk eten, kloosters waar het rituele gezang van monniken klinkt, duizenden meters hoge bergen en kloven en grotten, neongroene rijstvelden.

Image
Fietsen Noord-Thailand
Thailand

10. Tour d'Afrique, Afrika

Totale lengte: 8700 km

De Tour d'Afrique, een monstertocht van 8700 km, doorkruist Afrika van noord naar zuid. Je vertrekt onder het toezicht oog van de Egyptische sphinx en zakt langs de Nijl af naar Soedan. Je fietst naar hoofdstad Khartoem, gelegen op de samenvloeiing van de Blauwe en de Witte Nijl. In Nairobi (transfer) fiets je langs de Kilimanjaro, langs Lake Malawi, de Victoria Watervallen en langs de randen van de ontzagwekkende Kalahari en Namib woestijnen om te eindigen in het mooie Kaapstad, Zuid-Afrika.

Deze toer, van Cairo naar Kaapstad, is een van 's werelds epische tochten geworden. Sinds Cecil Rhodes in de 19e eeuw zijn droom realiseerde om Zuid-Afrika en Egypte per spoor te verbinden, hebben duizenden avonturiers pogingen gedaan om de Tour d'Afrique te volbrengen. Lang niet altijd met succes (fysieke ongemakken en/of geopolitieke complicaties). Vandaar dat de Tour d’Afrique ook als fietsexpeditie wordt aangeboden, waarbij een deel van het traject wordt overbrugd per vliegtuig.

Wie het liever wat kleinschaliger houdt, doet een rondje Westkaap. Vanuit Kaapstad en het Kaapse schiereiland zak je vanuit de Kaapse wijnlanden af naar de kust. Je fietst via de Overberg weer landinwaarts, tussen velden tarwe, haver en vlasplanten (voor lijnolie) door. Bij Swellendam, aan de voet van de Langeberg Bergenbuig je af richting Stellenbosch en trap je door de vallei van wijn en rozen bij Robertson. Via de fraaie bergpas Bainskloof keer je weer terug naar af.

Image
Fietsen buiten Europa Afrika Bainskloof
Zuid-Afrika, Bainskloof