icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Bert Sitters
Interview

De mooiste fietsplekken volgens Bert Sitters

  • 07 november 2014
  • Door: Bert Sitters
  • Fotografie: Bert Sitters

Bert Sitters (68) fietste in meer dan 80 landen, schreef 10 gidsen en publiceerde tal van artikelen over zijn reizen. Van recente datum is zijn site met recreatieve fietstochten in Nederland en België: www.fietsrondje.nl.

Gevraagd naar zijn 5 mooiste fietsplekken antwoordt Bert:

1) Spanje, in en rond de Sierra la Demanda, de provincies Burgos, La Rioja,en Soria.

Zelfs ervaren Spanje-fietsers verbazen zich met een brok in hun keel over de bloedstollende vergezichten vanaf de Mirador San Francisco, of aan de oevers van de Laguna Negra de Neila: een meer op 2.000 meter hoogte met diepzwart water. Laat tussen de overweldigende natuur historische plaatsjes als Covarrubias, Santo Domingo de Silos en Burgo de Osma op je afkomen. Stuur je wielen door de poort van het nietige Rello terug naar de Middeleeuwen.

2) Thailand

Als in Nederland de bladeren gaan vallen en het gure weer de kop op steek, dan wordt het tijd voor Thailand. Het Land van de Glimlach is aanzienlijk meer dan Pattaya. Op de fiets ontdek je het échte Thailand. Je komt door dorpen die de toeristenbussen links laten liggen. Met al je zintuigen beleef je een totaal andere sfeer dan thuis. Een fietsende westerling heeft niet te klagen over contact: de schoolkinderen en de mensen in de rijstvelden wuiven enthousiast.

3) Canada, Icefield Road in de Rocky Mountains

Eenzaam hoog fiets je door een woud van gletsjers. Steenbokken schieten de rotsachtige hellingen op en af. Edelherten staan rustig naast je tent te grazen. Een bord geeft aan: ‘Beren zijn gevaarlijk. Blijf in uw voertuig, als beren naderen.’ Hoe doe je dat als fietser? Gelukkig blijven deze roofdieren op afstand van fietsers en zijn er de aanwijzingen van de rangers. Na een fietsdag is het nagenieten bij een kampvuurtje.

4) Frankrijk, de noordkust van Bretagne, van Mont-Saint-Michel naar Roscof

Je moet iedere keer weer klimmen vanuit de baaien de klippen op, maar je krijgt er veel voor terug. Steeds weer duikt het water voor op in een andere gedaante: een rivier, een intieme baai of een onstuimige zee. Veel vissersdorpen zijn nog authentiek. Aan het haventje kun je smaakpapillen strelen op z’n Bretons met mosselen, crêpes en cider.

5) Nederland, de LF1, langs de kust

Nederland mag best wat meer trotsheid uiten over deze prachtige route langs onze westkust: met o.a. de Zeeuwse Deltawerken. Golvend op en neer kun je je uitleven op de fietspaden door duinen, tussen het helmgras en de geurige naaldbomen. Stal de fiets even bij een rustige strandafslag. Het hoogtepunt is aan het einde: vanaf de vuurtoren de Lange Jaap om de kop naar de veerhaven van Den Helder, want je fietst aan de buitenkant van de dijk, pal langs de zee. Op het terras van Lands End kun je nippen aan een Texel’s biertje met uitzicht op het eiland.