icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Canada Natuurfoto
Landeninformatie

Top 6 wandelgebieden Canada

 • 23 november 2022
 • Door: Nanda Raaphorst
 • Fotografie: Shutterstock

Zandstranden, ruige kusten, de oceaan, weelderige bossen, regenwoud, bergen met besneeuwde pieken, gletsjers, watervallen, kabbelende beekjes en razende rivieren. Deze variatie aan landschappen plus duizenden kilometers aan wandelroutes maken Canada een topbestemming voor wandelaars!

Waar begin je met wandelen in een land dat ruim 260 keer zo groot is als Nederland? Heel simpel: in de mooiste gebieden en daar kies je voor de mooiste routes. Goed nieuws: wij zochten voor je uit waar je moet zijn. In onderstaande zes gebieden zetten we de mooiste hikes voor je op een rij: van relaxte dagtochten tot lange trekkings die variëren van enkele dagen tot maar liefst vier jaar.

1. Alberta

De provincie Alberta heeft Edmonton als hoofdstad, maar sneeuwliefhebbers kennen het met name van de wintersportstad Calgary. In het westen van Alberta liggen de Rocky Mountains, met onder meer de Nationale Parken Jasper en Banff. Het noorden van Alberta bestaat uit taiga, het oosten vooral uit prairies en in het zuiden liggen de beroemde Badlands (semi-woestijn met een door erosie uitgesleten kleigrond). Alberta is ook beroemd als fossielen-vindplaats. Er zijn resten van tientallen verschillende soorten dinosauriërs opgegraven. In grote delen van deze provincie heerst een extreem klimaat met zeer koude winters en hete zomers.

Banff National Park

Ten westen van Calgary in West-Canada ligt Canada's oudste nationale park: Banff. Het is zo groot als Noord- en Zuid-Holland samen. De bergtoppen van de Rocky Mountains reiken tot 3.700 meter hoogte. Highlights zijn het azuurblauwe Moraine Lake in de Valley of the Ten Peaks, de bloemenweiden van de Sunshine Meadows, de moeraslanden langs de Bow River, het helderblauwe Lake Louise en de immense ijsvelden van de Columbia Icefields. Dieren die je er kunt spotten zijn berggeiten, bizons, kariboes en beren. Banff National Park heeft 1600 km aan wandelpaden. Van korte loops tot meerdaagse trekkings zoals Sunshine Village to Mount Shark, 55 km.

Jasper National Park

Canada’s grootste nationale park (1/4 van Nederland) vormt het hart van de Rocky Mountains en heeft meer dan 1200 km aan wandelpaden. Dit zijn grotendeels oude handelsroutes van lokale indiaanse stammen en pelshandelaren. Het moois van Jasper loopt uiteen van heetwaterbronnen, azuurblauwe meren en watervallen (o.a. Athabasca en Sunwapta) tot oeroude gletsjers, canyons (oa de 50 m diepe Maligne canyon) en de steile bergtoppen van de Rockies. Prominentste top is Mount Edith Cavell (3300m) die je kunt bereiken via de Summit Trail.

Highlights van het park zijn Spirit Island in Maligne Lake, Miette Hot Springs en ook hier de Columbia Icefields, het grootste ijsveld van de Rockies met onder meer de Athabasca gletsjer van (nu nog) 1 kilometer breed en 90 tot 300 meter dik.

Populaire wandelroutes in Jasper National Park:

 • De Great Divide Trail (GDT), een 1130 kilometer lange wandelroute dwars door de Canadese Rocky Mountains, langs de continentale kloof tussen Alberta en Brits Colombia. Je steekt de kloof dertig keer over.
 • Skyline Trail, 42 km, waarvan de helft boven de boomgrens op maximaal 2510 meter. Kans om kariboes, beren en wolven te spotten.
 • Crypt Lake Trail, één van ’s werelds spannendste trails, zo oordeelde National Geographic in 2014. Je passeert vier spectaculaire watervallen, Hell Roaring Falls, Twin Falls, Burnt Rock Falls en de Crypte Falls. Hoogtepunten zijn een stalen ladder-traject en een lange tunnel door een berg.

Andere wandelroutes in Alberta

 • Westelijk van Jasper ligt Mount Robson Provincial Park, vernoemd naar Mount Robson (3954m). Onderweg naar de top via de Berg Lake Trail (23 km) kom je langs het smaragdgroene Kinney Lake en langs de Emperor Falls.
 • De Waskahegan Trail is 300 km lang en bestaat uit 40 gekoppelde wandelroutes van 5 - 15 km, die een cirkel vormen over het platteland rond de stad Edmonton. Dit boerenland is het domein van elanden, bizons en vee.
Image
Rocky mountains
Rocky Mountains - Foto Frank Maas

2. British Columbia

Brits-Columbia grenst in het oosten aan de provincie Alberta. In het westen liggen de Grote Oceaan, Vancouvereiland (met Victoria, hoofdstad van Brits-Columbia) en de archipel Haida Gwaii.

Er zijn twee grote bergketens: aan de oostkant de Rocky Mountains, aan de westkust de Coast Mountains. British Columbia telt zeven nationale parken.

De mooiste wandelroutes in British Columbia

 • De West Coast Trail is met 75 km Canada’s bekendste langeafstandwandelpad. Het voert langs de schitterende kust van Vancouver Island, west-Canada, waar al sinds mensenheugenis Indianen wonen, maar beren, wolven en poema's. De West Coast Trail, van oorsprong de Dominion Lifesaving Trail, werd in 1907 aangelegd als 'reddingstrail' voor schipbreukelingen naar de bewoonde wereld. De pittige trail slingert door regenwoud, langs stranden en door rivieren en nog lang zul je je de meer dan honderd trappen en de camping bij Tsusiat Falls herinneren. Je start in Bamfield en eindigt in Port Renfrew. Op de afgelegen wandelroute moet je jezelf goed kunnen redden, fysiek en mentaal.
 • Nootka Trail is een inspannende wandelroute over Nootka Island, van Louie Bay naar Yuquot (Friendly Cove). De trail is 35 km lang en vormt een mooie aanvulling op de West Coast Trail. De wandelroute voert langs prachtige stranden en langs door getijden uitgesleten oevers. Meer landinwaarts kom je langs rotsachtige landtongen en diepe riviermondingen. Houd eb en vloed goed in de gaten en voorkom dat je ingesloten raakt door de getijdenstromen. Sommige riviertjes kan je alleen doorkruisen bij eb.
 • De Sunshine Coast Trail slingert 180 km lang door de bergen langs de kust van British Columbia, van Sarah Point naar Saltery Bay. De trail is Canada’s langste cabin-naar-cabin wandelroute, met onderweg veertien (gratis) hutten en vele campings. De Sunshine Coast Trail is een beauty met onderweg prachtige vergezichten, oude bossen, hoge bergen, beren, poema’s en wolven.
 • De Chilkoot Trail (British Columbia en Alaska) van 53 km is een klassieker onder de wandelroutes in Canada. Deze voormalige goudzoekersroute - je passeert allerlei voorwerpen van deze 'goldrush' - is vanwege de weersomstandigheden slechts enkele maanden per jaar begaanbaar. Uitsluitend voor fitte, ervaren wandelaars.
 • Sea to Sky Trail, 108 km, wandelroute vanuit Squamish via Whistler naar D’arcy, door de mooiste delen van British Columbia in het spoor van de Squamish, een Indiaanse bevolkingsgroep. Highlights op deze gemarkeerde, nog jonge wandelroute zijn onder meer de Brandywine Watervallen en de Calcheak Suspension Bridge.
 • Wandelroutes in Pacific Rim National Park. De Stille Oceaan heeft met haar geweldige golfslag, woeste stormen en getijden de grillige kustlijn van west-Canada gevormd. Het Pacific Rim National park is een relatief klein natuurpark, maar er zijn meerdere fraaie dagwandelingen uitgezet.
Image
Sunshine coast trail - Wandelaar
Sunshine coast trail - Foto Frank Maas

3. Nova Scotia

Nova Scotia, het schiereiland in oost-Canada, is prachtig in alle jaargetijden, maar vooral in de herfst als esdoorn en suikerberk de bossen karmijnrood, goudgeel en warm oranje kleuren. Oogstrelend zijn de kleurrijke vissersdorpen van de 'Rocky Shores', net als de stranden in de Bay of Fundy waar je de grootste getijdenverschillen ter wereld kunt meemaken.

De mooiste wandelroutes op Nova Scotia

Goede optie is Cape Breton National Park. De wandelroutes voeren grotendeels over een hooggelegen plateau, dat tot de noordelijke uitlopers van de Appalachian Range behoort. Deze 'highlands' zijn aan de randen doorsneden door diepe kloven met snelstromende rivieren.

Enkele wandeltips in dit park:

 • Salmon Pools Trail, 7-8 km, langs de snelstromende Cheticamp rivier. Onderweg loofbossen vol esdoorn, beuk en berk.
 • Skyline Trail, 7-9 km, over een hooggelegen klif, met spectaculaire vergezichten, beren, elanden, witkoparenden en raven.
 • Franey Mountain Trail, 7,5 km, pittig klimmen door het bos naar Franey Mountain (430m). Uitzicht over Clyburn Brook Canyon en de Atlantische kust.
 • Coastal Trail, 11 km, kustwandeling met onderweg (keien)stranden, granieten landtongen, kliffen, bos en weide. Te combineren met de Jackpine Trail of de Jigging Cove Trail.

4. Newfoundland en Labrador

Diepe kloven en ruige kusten zijn kenmerkend voor Newfoundland. Aan de westkust ligt Gros Morne National Park, vooral bekend om het indrukwekkende fjord en het Western Brook Pond, een spectaculair meer van 16 kilometer lengte, gevuld met zalm en forel. Gros Morne heeft bergen rond de 800 m hoogte en is vooral interessant vanwege de interessante geologie. Je vindt er gesteenten van 485.000 jaar oud die bovenop steil omhoogstekende kliffen liggen. In Gros Morne werd het eerste bewijs van de continentale drift geleverd.

De mooiste wandelroutes in Newfoundland en Labrador

 • Wandelroutes in Gros Morne National Park voeren door dichte sparrenbossen, over toendra met kuddes kariboes, langs fjorden en door de woestijnachtige, roodkleurige landschappen van de Tablelands. Je wandelt hier over blootliggende aardlagen die aan de oppervlakte zijn gekomen door botsende platen miljoenen jaren geleden.
 • Populaire wandelroute is de Trout River Pond Trail, 14 km, met uitzicht over de Western Brook Pond Fjord, onderdeel van de Longe Range Mountains. Een andere trail, bij Green Gardens, begint op de kale vlakte van Tablelands en daalt af door bossen vol naaldbomen naar de vruchtbare vulkanische kust met een overdaad aan grotten en stranden.
 • De East Coast Trail is een pittige trekking langs de oostkust van Newfoundland, van Cape St. Francis op het Avalon Schiereiland naar Cappahayden, 265 km verderop. De route is goed gemarkeerd en onderhouden en een aanrader voor beginnende langeafstandwandelaars. Overnachten kan op campings of bij mensen thuis. Onderweg prachtige vuurtorens, puffins en in de verte misschien een walvis in de Atlantische Oceaan.
Image
Labrador - Battle Harbor
Labrador - Battle Harbor - foto Dru Kennedy/New Foundland Tourism

5. Ontario

Ontario ligt centraal in Canada, Toronto is de hoofdstad. Het is de dichtstbevolkte streek van het land en is genoemd naar het Ontariomeer, een van de vijf 'Grote Meren' (Great Lakes) van Canada. De andere vier zijn het Bovenmeer (Lake Superior), het Huronmeer, het Michiganmeer en het Eriemeer. Het totale oppervlak van de meren is 244.106 km².

Ontario bestaat grofweg uit drie delen:

 • het Canadees Schild
 • de Hudsonbaai Laaglanden
 • de St. Lawrence Vallei en de Grote Meren

Ontario grenst niet aan open zee, maar heeft toch een kustlijn van zo'n 5000 km (Grote Meren en Hudsonbaai). Rivieren van betekenis zijn de Saint Lawrenceriver, de Detroit, de Ottawa en natuurlijk de Niagara met de beroemde Niagarawatervallen. De waterval bestaat uit drie delen: de Horseshoe Falls, de American Falls en de Bridal Veil Falls. Ze liggen op de grens tussen de Verenigde Staten en Canada. Zuidwest-Ontario wordt regelmatig geteisterd door tornado's (uitloper Tornado Alley) en zware onweersbuien.


De mooiste wandelroutes in Ontario

 • De legendarische Bruce Trail, 885 km, is Canada’s oudste voetpad. Het begint in Queenston bij de Niagara Falls en eindigt in Tobermory. De route volgt grotendeels het UNESCO-biosfeer-reservaat Niagara Escarpment, via Door Peninsula door het Bruce district. De Niagara Falls zijn een van de vele watervallen langs de trail. Je wandelt door bos (ga in de herfst!) en open terrein met uitzicht op meren, baaien en bergen.
 • Het Rideau Trail, 400 km, is een netwerk van wandelpaden tussen Ottawa en Kingston. Ze voeren door gemengd bos tjokvol vogels, langs meren, door vriendelijke stadjes en langs historische sites. Het Rideau Trail is middelmatig zwaar.
 • La Cloche Silhouet Trail, 44 km, is een wandelroute door de heuvels van Killarney Provincial Park. Onderweg steek je enkele beekjes over, misschien wel gadegeslagen door wilde dieren, die hier nooit ver weg zijn. Eenmaal aangekomen bij de witte kliffen van Georgian Bay heb je het eindpunt bereikt.
 • Algonquin Provincial Park, ten noorden van Toronto, vormt een van Canada's oudste wildernissen. Er komen zwarte beren, wapiti's (een hertensoort) en elanden voor. Een populaire wandelroute is de Western Uplands Backpacking Trail, een meerdaagse hike van drie rondwandelingen van 32 - 88 km.
Image
Bruce trail - Wandelaar
Bruce trail - Ontario

6. Prince Edward Island

De kleinste van Canada's dertien provincies. Er wonen slechts zo'n 140.000 mensen. Het gebied is verbonden met buurprovincie New Brunswick via de Confederation Bridge.

Aan de zuidkant ligt Nova Scotia (ferry-verbinding), in het noordoosten de provincie 'Newfoundland en Labrador'. Het hoogste punt van Prince Edward Island (ofwel PEI) is 152 m boven zeeniveau.

Mooiste wandelroute Prince Edward Island

 • De Confederation Trail is een wandelroute over het uit gebruik genomen Prince Edward Island’s spoor. Op deze route van 435 km wandel je door heuvels, vriendelijke dorpen en fraaie kustenlandschappen. De relaxte, soms wat desolate, wandelroute, begint in Tignish en eindigt in Elmira.
Bonus tip

Trans Canada Trail

De Trans Canada Trail is een routenetwerk dat de mooiste landschappen van heel Canada omvat. Momenteel bestaat het uit ruim 28.000 kilometer aan wandelpaden, maar daar komen nog steeds kilometers bij. Een van de startpunten van deze misschien wel langste wandelroute ter wereld is Avalon Peninsula in het uiterste zuidwesten van Canada. Je volgt dan de kust van Newfoundland en Labrador naar Nova Scotia op het vasteland. Via Montreal en Québec wandel je langs indrukwekkend grote meren naar centraal Canada. Vanaf daar loop je een lus door het noorden, waarna je door de Rocky Mountains afzakt naar Vancouver Island. Wil je de hele trail lopen, zo hebben ervaringsdeskundigen berekent, dan ben je zo’n vier jaar onderweg.

Image
Sunshine coast trail - Wandelaar
Sunshine coast trail - Foto Frank Maas