icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Oostenrijk, mensen lopen over brug in Dachstein
Routes

Gosaukammrunde, huttentocht Dachsteingebergte, Alpen

  • 04 september 2014
  • Door: Coen Weesjes

De markante Gosaukamm in het Dachsteingebergte in de Alpen heeft steile rotswanden en pieken. Daarmee doet hij sterk denken aan de Dolomieten, waar ruw en zachtaardig slechts op steenworp afstand liggen. Je kunt er deze driedaagse huttentocht op hoogte maken. Het is een afwisselende tocht, over almweiden, door bossen en door rotsachtig terrein waar op twee korte passages kabels zijn aangebracht.

Bizar gevormde dennen

Het startpunt voor deze tocht is in de Hofalmen in het bergdorp Filzmoos, aan de voet van de Bischofsmütze. Via het weidegebied van de Sulzenalm kom je op de Sulzenschneid en sta je pal voor de 1.000 meter hoge rotswanden van de Torstein en de Hohe Dachstein, die met 2.995m de hoogste berg in de omgeving is. Na een korte afdaling wandel je over het Rinderfeld, een hooggelegen almweide waar tientallen oude en bizar gevormde Alpendennen staan. Vanaf hier gaat het zonder noemenswaardige hoogteverschillen verder naar de Hofpürglhütte, die direct onderaan de Bischofsmütze ligt.

Hoogste punt en hoogtepunt

De volgende dag begint met een stijging van ongeveer 300 meter naar de Steiglpass, niet alleen het hoogste punt, maar misschien ook wel het hoogtepunt van deze huttentocht. Op 2.033 meter heb je hier een schitterend uitzicht op de Bischofsmütze en kun je nog goed de plek zien waar in 1993 een 100 meter brede en 200 meter hoge rotspijler naar beneden is gekomen. Het karstlandschap achter de Steiglpass is ruig en lieflijk tegelijk. Links en rechts ragen rotswanden omhoog terwijl het pad door een klein dal loopt. Met wat geluk kom je hier steenbokken tegen! Aan de noordkant van de Gosaukamm zorgen de steile rotsformaties voor een indrukwekkend uitzicht. Het pad daalt geleidelijk en komt door een licht bos langs  twee kleine, onbemande hutten. Kort voor de Gosausee kom je bij een splitsing. Via het pad naar rechts kom je na een half uur direct bij de Gosausee uit waar je nog kunt afkoelen voordat je de cabine-lift neemt naar de Gablonzerhütte. Neem je het pad links, kom je na een uur stijgen aan bij de Gablonzerhütte, vanwaar je de met gletsjers bedekte Dachstein goed kunt zien.

De bliksem erin

De derde en laatste dag is de makkelijkste etappe. Via de Austriaweg kom je na goed twee uur wandelen  bij de Stuhlalm en vervolgens bij de Schwarzkogelsteig. Voorheen liep het pad door het zogenaamde Jöchl en is op de meeste kaarten nog zo te vinden. Drie jaar geleden sloeg de bliksem in in een rotsblok bovenaan het oude pad, waarop honderden tonnen gesteente het pad bedolven. Twee weken later was er een nieuw pad aangelegd met bijna honderd treden en die met een kabel als leuning weliswaar steil, maar goed te doen is. Op de vernieuwde AV-kaart Dachstein is de nieuwe route al correct ingetekend. Na deze korte maar pittige stijging komt je langs de almen van Losegg en Sulzkaralm, waarvan de hutten iets van de route af liggen, maar vanwege hun zelfgemaakte kaas een omweg waard zijn! Verder gaat het via de Austriaweg naar de Hofpürglhütte en de Hofalmen.

Informatie

Gebied Dachsteingebergte (Salzburgerland, Opper-Oostenrijk)

Zwaarte 3 op schaal 1- 5

Hoogtemeters
Dag 1 Filzmoos/Hofalmen - Sulzenschneid - Hofpürglhütte. 10km, 910 meter stijgen, 420 meter dalen.
Dag 2 Hofpürglhütte - Steiglpass - Gablonzerhütte. 10km, 700 meter stijgen, 500 meter dalen. Alternatief (Gosausee en met de lift omhoog) 10km, 350 meter stijgen, 750 meter dalen.
Dag 3 Gablonzerhütte - Stuhlalm - Hofalmen: 12km, 600 meter stijgen, 850 meter dalen

Beste tijd eind juni t/m begin oktober