Huttentocht Salzburger Almenweg, Oostenrijk

De Salzburger Almenweg leidt via een honderden kilometers lange wandelroute langs bergweitjes en hutten. Wandelaars kunnen overnachten op de alm, de plek waar traditiegetrouw de boeren hun vee van half juni tot half september weiden. Ronald Naar liep 6 van de 31 dagetappes.

KORTE FEITEN OVER DE SALZBURGER ALMENWEG

Land: Oostenrijk
Het gebied: Oostenrijkse Alpen, Salzburg
Activiteit: Bergwandelen
De tocht: Zes dagetappes van de in totaal 31 etappes lange Salzburger Almweg, van Dorfgastein in het noorden naar Sportgastein in het zuiden
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Lichte tot middelzware wandeltocht over afwisselend onverharde wegen, karrensporen en smalle bergpaden. Tredzekerheid vereist op minstens twee van de zes trajecten.
Navigeren: De route is uitstekend bewegwijzerd met overwegend roodwitte, vierkanten houten paaltjes en soms ook door roodwitte verstreken op rotsen. Kaart nodig. .
Naar het gebied toe: Auto: Utrecht – Dorfgastein is ongeveer 1000 km rijden. Trein: Utrecht – Dorfgastein ca 14,5 uur reizen, overstap in München. Vliegen: Met Austrian Airlines via Wenen naar Salzburg, verder met taxi, trein of bus naar het Gasteinertal.
Overnachten: Almhutten. Ze staan beschreven in de gratis brochure Der Gasteiner Almführer.
Beste tijd: Half juni – half september. Daarna zijn veel almhutten niet meer bemand. In de vroege zomer kunnen er op de hoofdkam nog sneeuwveldjes liggen.
Uitrusting: Zie de Op Pad paklijst huttentochten.

GEDETAILLEERDE INFORMATIE

DE WANDELTOCHT

Zes dagetappes van de in totaal 31 etappes lange Salzburger Almweg. Deze wandeltocht leidt via een honderden kilometers lange wandelroute langs almen in de provincie Salzburg. De zes gelopen etappes leiden bovenlangs het Oostenrijkse Gasteinertal, van Dorfgastein in het noorden naar Sportgastein in het zuiden.

KORTE IMPRESSIE VAN HET GEBIED

De route volgt een voor alpiene begrippen middelhoge bergrug van kristallijn gesteente, waarvan de flanken zich uitstrekken van cultuurlandschap in het dal tot alpiene toendra’s en kale rotspartijen op maximaal zo’n 2600 meter hoogte. Tussen dal en top gaan loofbossen over in naaldwouden die op hun beurt weer plaatsmaken voor bloemrijke almweiden. Nergens is dit gebergte zo hoog dat zich gletsjers hebben kunnen vormen, maar er liggen in de vroege zomer op de hoofdkam nog wel sneeuwveldjes.

De Salzburger Almenweg. Foto: Ronald Naar.
Op de Salzburger Almenweg. Foto: Ronald Naar.

ERNAARTOE

Auto: Met de auto via München en Salzburg in de richting van Graz. Afslaan bij het Gasteinertal; ongeveer 1100 kilometer rijden vanuit Utrecht. Door het Gasteinertal leidt de voornaamste treinverbinding tussen Salzburg en Karinthië waardoor het gebied per openbaar goed bereikbaar is.
Vliegen: Met Austrian Airlines kun je via Wenen op Salzburg (90 km) vliegen en vandaar kun je per taxi, trein of bus naar het Gasteinertal.
Trein: Met de nachttrein van Amsterdam – Dorfgastein in ca 14,5 uur reizen, overstap in München. Kosten va € 136 p.p. Informatie over de treinreis is de vinden op www.treinreiswinkel.nl. Voor lokaal vervoer zie ook www.gastein.com/en-contact-travel_tips.htm

ZWAARTE/ MOEILIJKHEIDSGRAAD

Lichte tot middelzware wandeltocht over afwisselend onverharde wegen, karrensporen en smalle bergpaden. Een tweetal trajecten bestaat uit zeer smalle bergpaden langs steile gras- en rotshellingen die je zeker niet na sneeuwval of zware regen moet bewandelen, zoals de rondweg om de 2325 meter hoge Bernkogel en de Herman-Kreiliger-Steig boven het Angertal.

NAVIGATIE

De route is uitstekend bewegwijzerd met overwegend roodwitte, vierkanten houten paaltjes en soms ook door roodwitte verstreken op rotsen. Slechts op enkele kruispunten en bij het passeren van skipistes ontbreken er nog wel eens adequate wegaanduidingen, maar met de stafkaart in de hand is er goed een oplossing te vinden.

Van onze reispartner SNP Natuurreizen

TIJDSAANDUIDINGEN

De tijdsaanduidingen in de bergen boven het Gasteinertal zijn op de meeste plaatsen goed, maar op aantal plaatsen is ze ronduit lachwekkend. Het is ons op meerdere punten voorgekomen dat we op een gele richtingspijl stuitten waarop stond dat we nog 2½ uur moesten lopen naar onze bestemming, maar dat we na een half uur een nieuwe pijl tegenkwamen die ineens aangaf dat we naar dezelfde bestemming nog drie uur moet lopen, een uur meer dus. Dit leidde tot veel frustratie en ergernis. Overigens zijn de wandeltijden in de beschrijving wél de juiste tijden. Gebruik deze als richtlijn en niet de borden onderweg.

De Salzburger Höhenweg is een uitstekende gemarkeerde route over smalle bergpaden en onverharde wgen
De Salzburger Almenweg is een uitstekend gemarkeerde route over smalle bergpaden en onverharde wegen

OVERNACHTEN

Hoog boven het Gasteinertal beheren boeren almhutten, hutjes die ze gebruiken om hun kudden koeien, schapen en geiten te hoeden. Hier wordt ook van de melk kaas en boter gemaakt. Gedurende de zomermaanden serveren zo’n vijftig almhutten aan passerende wandelaars eten en drinken. In een geringer aantal almhutten kan ook worden overnacht. De almhutten die voor het publiek open zijn, staan beschreven in de gratis brochure Der Gasteiner Almführer aan te vragen via info@gastein.com.

Voor onze tocht hebben we de volgende overnachtingen gehad:
Etappe 1: Kögerl-Alm, tel. (00) 43 664 454 01 43
Etappe 2: Heinrich-Alm, tel. (00) 43 664 924 85 01
Etappe 3: Biber-Alm, tel. (00) 43 6432 7438
Etappe 4: Hofgasteiner Haus, Harald Plaickner, tel. (00) 43 664 53 98 099. E-mail: hofgasteinerhaus@gmx.at
Etappe 5: Waldgasthof Angertal/Hirs. E-mail: waldgasthof@angertal.at. Alternatieve overnachting: Schattbach-Alm, tel. (00) 43 641 264 39

UITRUSTING

Onderweg hoef je niet veel meer mee te nemen dan regenkleding, een lakenzakje voor de overnachtingen in de almhutten en wat te drinken en tochtenproviand. Behalve op het tweede dagtraject passeer je op alle andere dagen onderweg almhutten waar je iets kunt eten of drinken. Zie verder de Op Pad paklijst huttentochten.

DAG-TOT-DAG-ROUTEBESCHRIJVING

Etappe 1
Dorfgastein (830 m) – Unterberg – Drei Waller Kapelle (1425 m) – Kögerl-Alm (1360 m)
Tijd: 2,5 uur
Hoogteverschillen: + 600 m, – 75 m

Etappe 2
Kögerl-Alm (1360 m) – Rauchkögerl (1806 m) – – Hanbalzköpfli (1862 m) – pas tussen Mitterkögerl en Sladinkopf (2200 m) – Heinrich-Alm (1688 m.)
Tijd: 5 à 6 uur
Hoogteverschillen: + 1050 m, – 725 m
Opmerking: het laatste deel van dit traject kan bij regen of sneeuwval zeer gevaarlijk worden; je loopt hier op een handbreed pas naast steile grashellingen die dan extreem glad kunnen worden. Men heeft om die reden sinds kort een veiligere variant aangelegd die oostelijk van de Bernkogel langs leidt en over de Amoser Hochalm leidt. De splitsing stond anno 2009 nog niet goed op de kaart en op richtingborden aangegeven. Je volgt in elk geval op de laatste pas voor de Bernkogel de afslag naar links richting Amoser Hochalm en volgt niet het pad rechts omlaag naar HeinrichAlm.

Niet alleen hooggebergte, ook bossen maken deel uit van de Salzburger Almenweg
Niet alleen hooggebergte, ook bossen maken deel uit van de Salzburger Almenweg

Etappe 3
Heinrich-Alm (1688 m) – Präauer Saugrube (1950 m) – Präau-Hochalm (1611 m) – Walch-Alm (1695 m) – Hoher Scharte (1900 m) – Biber-Alm (1734 m)
Tijd: 4,5 uur
Hoogteverschillen: + 790 m, – 720 m

Etappe 4
Biber-Alm (1734 m) – Fundner Heimalm (1380 m) – Brandner Hochalm (1770 m) – Kleine Scharte (2100 m) – Hofgasteiner Haus (1950 m)
Tijd: 4 à 5 uur
Hoogteverschillen: + 700 m, – 500 m

Etappe 5
Hofgasteiner Haus (1950 m) – Kreilinger Steig – Rockfeld-Alm (1821 m) – Gadaunerer Hochalmen (1800 m) – Waldgasthof Angertal/Hirsch-Hütte (1200 m) – Schattbach-Alm (1683 m)
Tijd: 6 à 7 uur (waarvan 5 uur van het Hofgasteiner Haus tot aan de bodem van het Angertal en 2 uur vandaar tot op de Schattbach-Alm)
Hoogteverschillen: + 300 m en – 1050 m tot Waldgasthof Angertal; Vanuit het Angertal tot op de Schattbach-Alm: + 500 m

Etappe 6
Schattbach-Alm (1683 m) – Miesbichlscharte (2237 m) – Bockhartsee-stuwmeer (1870 m) – Bockhartsee-Hütte (1933 m) – Sportgastein (1589 m)
Tijd: 3,5 uur
Hoogteverschillen: + 650 m, – 680 m

KAARTEN EN GIDSEN

De Salzburger Almenweg loopt parallel aan het Gasteiner Tal en is een onderdeel van de Ruperti Weitwanderweg nr.08 en de Europese Fernwanderweg E10.

Kaarten
* Mayer, Blad Gasteinertal, 1:35.000. Te bestellen via www.landkartenverlag.de.
* Kompass, Wanderkarte Bad Gastein, 1:35.000, € 9,95.
* F&B, Gesamtplan Oesterreichische Weitwanderwege 1.800.000, € 9,95.
* Freytag & Berndt Wanderkarte, 1:50.000, nrs. 191 Gasteiner Tal Wagrain Großarltal, 201 Schladminger Tauern Radstadt Dachstein, 392 Tennengebirge Lammertal Osterhorngruppe, per blad. Goede wandelkaart, meerdere kaarten nodig voor de hele route, € 7,95.
* ADAC Urlaubskarte Österreich blatt 5 Tirol Osttirol Salzburg, 1:150.00. Overzichtskaart voor de hele regio, prijs € 9,50.
* Oesterreichischer Weitwanderweg 10 (Rupertiweg). Goede overzichtskaart, € 14,95.
* Rother Wanderfuhrer Gasteinertal (53 Touren ). Goede overzichtskaart, € 14,95.

Gidsen
Onderstaande beschrijving geeft de officiële Salzburger Almenweg weer, maar met behulp van de beide onderstaande brochures kun je elke etappe korter of juist langer maken. Wij maakten met betrekking tot deze brochures gebruik van de mogelijkheid om in enkele kleinere en minder toeristische almhutten te slapen.
* De gehele Salzburger Almenweg staat beschreven in de gelijknamige gratis brochure Salzburger Almenweg die door de provincie Salzburgerland is uitgegeven. In deze brochure staat niet alleen de route beschreven, maar staan ook alle telefoonnummers van de almen die je onderweg passeert. Tevens zijn de hoofdroute en al varianten erop ingetekend op uitvouwbare kaarten in schaal 1:55.000. Op te vragen via info@gastein.com.
* Een foto van de almen die je onderweg passeert, alsmede gegevens over alle faciliteiten die de almen bieden en hun meest actuele telefoonnummers vind je ook in de brochure Der Gasteiner Almführer die door het Gasteiner in Bad Hofgastein wordt uitgegeven. Op te vragen via info@gastein.com.
* Salzburger Land ANWB Actief. Reisgids met wandelingen, fietstochten, autoroutes. In deze gids staat een beschrijving van een tweedaagse tocht die een deel van de Salzburger Almenweg bestrijkt, € 14,95.
* Salzburg Karinthië ANWB Goud. Algemene reisgids met beschrijvingen van de hele regio, prijs € 19,95.
* Verlag Karl Baedeker , Salzburger Land. Uitgebreide Duitstalige reisgids voor het Salzburger Land, € 22,95.
* Rother Bergverlag , Alpenvereinshütten Band 1 Ostalpen Deutschland Österreich Südtirol. Naslagwerk met 1074 hutten in de Oostelijke Alpen. Per hut praktische informatie over reservering, openingstijden, aantal plaatsen, toegangswegen, etcetera, prijs € 21,95.

ADRESSEN EN WEBSITES

Adressen
* Oostenrijks Toeristenburo. Postbus 17287, 1001 JG Amsterdam. Tel. (020) 462 35 00, fax (020) 468 47 86; I: www.austria.info/nl, E: info@austria.info.

Websites
www.salzburger-almenweg.at: Informatie over de gehele Salzburger Almenweg
www.gastein.com/de-gasteinertal-dorfgastein.htm: algemene informatie Gastein
www.salzburgerland.com: site van het SalzburgerLand Tourismus
www.reisboekhandel.nl: voor al je kaarten, boeken en gidsen.
www.dorfgastein.com: Tourismusverband Dorfgastein, toeristische informatie
www.salzburger-almenweg.at/pdf/almhuetten.pdf: informatie over almhutten op de Salzburger Almenweg

Downloads


Gerelateerd

Delen

Waardering
2722
Stem nu !
Bedankt!
Mislukt !

8 reacties op “Huttentocht Salzburger Almenweg, Oostenrijk

 1. Hallo

  Ik heb nog wat vragen omtrent de hutten. Hoeveel kost een overnachting(voor niet leden) en een avondmaaltijd ongeveer? En ontbijt? En hadden jullie voor jullie lunch inkopen gedaan voor de reis of kon je bevoorrading slaan in sommige hutten? En is het mogelijk om in een kamer met twee te slapen of zijn het altijd grote zalen? En zijn er dekens of moet je een slaapzak meenemen? Of enkel een lakenzak?

  Sorry voor de vele vragen, het is de eerste keer dat ik op een huttentocht ga en daarnaast ben ik studente dus hoop ik dat het niet te duur is in de hutten…

  Alvast bedankt en ik kijk er al naar uit om deze tocht af te leggen!

  1. Beste Milena,

   Op al deze vragen krijg je waarschijnlijk antwoord als je het artikel De berghut: wat en hoe? leest. Mocht je dan nog vragen hebben, stel ze gerust. En als je bepaalde informatie mist in het artikel horen we dat ook graag.
   Op je vraag vast over de kosten: overnachten op een hut is zeker niet spotgoedkoop. Het hangt er wel een beetje vanaf naar welk land je gaat, maar de kosten voor slapen en avondeten ben je sowieso kwijt. Wél kun je besparen op ontbijt (zelf meenemen) en drank (beperken…). Daarnaast genieten leden van een bergsportvereniging korting op de overnachting en scheelt het of je voor een Lager (slaapzaal) of kamer kiest. Afijn. Lees het artikel en je zult een stuk wijzer worden. En veel plezier uiteraard vast in de bergen!

 2. goedendag

  Daar ben ik weer
  de heinrich-alm is eind juni nog dicht
  heb jij voor ons nog een andere alm die daar in de beurt ligt op 23-24 juni gaan we naar de koger-alm en 25-26 gaan we naar de biber-alm maar daar tussen in moeten we ook nog een nacht slapen
  daarna is het weekend voor bij dan zal er nog genoeg plek zijn denk zonder te bespreken?

  En op site staat een adres voor kaarten maar die hebben deze niet en de link van uit oostenrijk sturen niks op
  heb jij nog een adres in nederland

  groeten hans

  1. Dag Hans,

   Eind juni zou het, buiten de weekenden, geen probleem moeten zijn om in de hut te slapen. Maar waarom zou je het risico lopen? Een hotel boek je meestal toch ook vooraf, ook al is er genoeg plek?
   Nee, we hebben geen andere hut. Op Pad plaatst reisverhalen met suggesties voor tochten, maar de uitvoering van de tocht ligt bij de lezer zelf. Heb je al op de website van de tocht zelf gekeken? Dat is Salburger Almenweg.
   Het beste advies is: bezoek de website van de tocht, bestel in Nederland een goede wandelkaart (kijk op http://www.reisboekhandel.nl voor adressen) en stippel aan de hand daarvan je tocht uit. Check eveneens de websites van de hutten want daar staat ook veel informatie op. Hou je wel in gedachten dat eind juni nog sneeuw kan liggen in de Alpen?

  1. Beste Hans,

   Of je een hut moet bespreken, hangt erg af van wanneer je gaat. In het algemeen kun je zeggen dat je in het hoogseizoen (juli/ augustus) én in de weekends (vrijdag en zaterdag) altijd moet reserveren om zeker te zijn van het een plek. Maar waarom zou je het risico lopen als je al weet wanneer je in de hut slaapt; dan ben je in ieder geval zeker van een plek? Via de website van de hut kun je eenvoudig reserveren, per mail of telefonisch en soms is er een reserveringssysteem waarbij je al wat aanbetaalt. Mocht je onverhoopt niet kunnen, bel dan altijd af! De huttenwaard kan dan iemand anders blij maken met jouw plek.
   Kaarten spreekt redelijk voor zich. In Nederland schaf je die aan bij een gespecialiseerde reisboekhandel of ter plekke. Voordeel van vooraf kopen is dat je de route al kunt bekijken en eventuele alternatieven voor jezelf kunt noteren. Ter plekke zijn de kaarten iets goedkoper.
   Succes verder met je voorbereidingen!

 3. Eind augustus 2018 met mijn broer etappen 1 t/m 6 gelopen vanuit het ‘ startpunt’ in Pfarrwerfen gedurende 4 dagen. Verdient aanbeveling om inderdaad een stafkaart mee te nemen (op onze stafkaart stond de Salzburger Almenweg ook aangegeven/ uitgestippeld). Vanwege het einde van het seizoen hadden we geen probleem met het vinden van overnachtingsplaatsen (vooraf geboekt). Let wel op dat de etappen verschillende ‘ looptijden’ hebben dus soms kun je twee etappen op een dag lopen, i.p.v. een etappe per dag. Routeaanduidingen op de bordjes onderweg zijn over het algemeen goed aangegeven met het symbool van de Salzburger alpenweg. Sommige etappen ‘ eindigen’ bovenop een berg (waar dan de volgende etappe begint). Op zo’n punt is dan niet vanzelfsprekend een overnachtingsplek. Mooie wandelroute, goed beloopbaar met rugzak. Een echte aanrader voor wandelaars die het hooggebergte of de zwarte routes te uitdagend vinden maar toch willen genieten van de bergen en de toeristenmassa’s willen vermijden.
  N.b. mocht je een kabelbaan willen gebruiken voor afdaling of ‘beklimming’ als onderdeel van de routeplanning check vooraf de website; tijdens de zomerperiode is hier vaak ook een wekelijkse ‘ruhetag’ (in ons geval namen de bus naar de andere kant van de berg en de andere bergbahn die wel open was ;-).
  Viel Spass!

 4. waar in Angertal kunnen wij het beste overnachten?

  wij lopen tijdens onze Almenweg route van hofgasteinerhaus (schloßalm) naar Angertal (in hiking gids “stage 10). En de dag er na van Angertal naar Sportgastein (in hiking gids “stage 11)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *