Wandelen in Cerces en Vallée de la Clarée (Franse Alpen)
Ten noorden van het vestingstadje Briançon liggen drie uitnodigende gebieden naast elkaar: de Vallée Étroite (die in het oosten aan Italië grenst), de Vallée de la Clarée, en het Massif des Cerces.
De Cerces vormt met zijn dolomietachtige kalkwanden de klimaatgrens tussen de Zuid- en de Noord-Alpen. De hoogste berg is de Grand Galibier (3.228 m). De Vallée de la Clarée is tamelijk onbekend bij de Nederlanders, maar zeer geliefd bij de Fransen. De vallei begint als een breed, vlak dal met weilanden waar de Clarée doorheen meandert. Op het eerste gezicht lijken de beboste berghellingen aan het einde van het dal abrupt over te gaan in kale bergflanken, maar er zijn wel degelijk alpenweiden tussen bos en berg, die bevolkt worden door schaapskuddes en koeien. Het contrast tussen de lieflijke Vallée de la Clarée en het maanlandschap van de Cerces is frappant.
De Vallée Étroite is een verhaal apart. Dit dal ligt op Frans grondgebied, maar de enige toegangsweg ligt in Italië en daarom wordt de vuilnis er door de Italiaanse vuilophaaldienst opgehaald en zijn er geen Franse maar Italiaanse berghutten. Te voet kun je het gebied via de Col de la Vallée Étroite bereiken, die in de GR 57, de Tour du Mont Thabor, zit.
Standplaatsen
Voor de Vallée de la Clarée is Névache de beste standplaats, bijvoorbeeld Camping Municipal Névache. Voor de meeste routes in de Cerces kun je ook het beste Névache als uitgangspunt kiezen, maar sommige wandelingen starten in de Vallée de la Guisane en daarvoor is Le Monêtier-les-Bains een betere standplaats. De wandelmogelijkheden in de Vallée Étroite zijn te gering om dat dal als standplaats te kiezen, maar het is wel leuk om er een keer vanuit de Vallée de la Clarée via de Col des Échelles een kijkje te nemen.
Beste tijd
Half juni tot en met half oktober. Uiteraard bestaat de kans dat er al vroeg in oktober te veel sneeuw valt om te kunnen wandelen, maar dan kun je hier heerlijk sneeuwschoenwandelen. De paden naar de hutten in de Vallée de la Clarée zijn niet lawinegevaarlijk.
Waarom zou je hier gaan wandelen?
De grote landschappelijke contrasten die dit gebied kenmerken zijn een hele goede reden om hier naartoe te gaan, maar ook het levendige dorp Névache, de leuke berghutten en de chocolat au génépy die alleen te koop is bij Chocolaterie Neva Montagn’art in Plampinet en nergens anders. Bovendien is er keus genoeg voor zowel liefhebbers van zeer steile puinhellingen als voor wandelaars die graag op een goed pad lopen.
Naar de Franse Alpen met SNP Natuurreizen
Wil je graag wandelen in de Franse Alpen, maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren ervan? Bekijk dan het aanbod van SNP Natuurreizen.
Dagtochten
In deze regio zijn veel forten gebouwd ter verdediging tegen de Italianen, dus kan een wandeling naar het Fort de l’Olive en het Fort de Lenlon niet ontbreken. Aan de Pic du Lac Blanc heb ik veel plezier beleefd, dus die hoort er zeker bij. Van de Tour des Arêtes de la Bruyère staan de nieuwsgierige steenbokken en het Grand Lac me nog helder voor de geest. Puinsurfers kunnen hun vaardigheden testen op de Pointe des Béraudes. Vanaf de top van de Aiguille Rouge kijk je in de Vallée Étroite, dus die hoort er ook bij.
- Fort de l’Olive en Fort de Lenlon: T2, 5,15 uur, 1100 m stijgen/dalen. De twee robuuste forten zijn de hoogtepunten van deze wandeling, waaronder een illegale ontdekkingstocht door de spookgebouwen van het Fort de l’Olive.
- Pic du Lac Blanc (2980 m): T3, 7.40 uur, 1350 m stijgen/dalen. Je loopt van de drukke Vallée de la Clarée naar de rustige Vallon. De Pic du Lac Blanc is een heen-en-weertje via een makkelijke blokkengraat.
- Tour des Arêtes de la Bruyère: T3, 5.25 uur, 1140 m stijgen/dalen; korte variant: T2, 3.35 uur, 850 m stijgen/dalen. De route loopt onderlangs de Croix du Lauzet, een uitzichtrijk topje dat je kunt beklimmen. De meerwaarde van deze lange tocht schuilt het wondermooie Grand Lac en de spannende afdaling door een vrijwel loodrecht couloir voorzien van kettingen.
- Pointe des Béraudes (2837 m): T5, 3.45 uur, 840 m stijgen/dalen. Bijna niemand beklimt de onwaarschijnlijk steile puinhellingen boven het Lac Rouge. De Pointe des Béraudes is echter een van de mooiste uitzichtbergen van de Vallée de la Clarée.
- L’Aiguille Rouge (2545 m): T3, 3.15 uur, 790 m stijgen/dalen. De scheve piramide van de Aiguille Rouge rijst als een eenzame wachter boven Plampinet uit. De tocht is van begin tot eind puur genieten.
Literatuur en kaarten dagtochten
- Met uitzicht op de Écrins, bergwandelingen in de Franse Alpen, Cerces, Écrins, Queyras, Noes Lautier en Robert Eckhardt, uitg. Robert Weijdert (www.noeslautier.nl).
- IGN 1:25.000, 3535 OT Névache/Mont Thabor; 3536 OT Briançon.
Trektochten
- De Tour de la Clarée is een afwisselende route die dwars door het wilde hart van de Cerces loopt, waar wolven, moeflons en steenbokken leven. In deze Tour de la Clarée zijn enkele varianten op de originele route opgenomen. De mooiste etappe is tevens de moeilijkste, maar er is een makkelijk alternatief. Vier dagen, max. T4 (de makkelijke variant is T2), max. 5.45 uur p.d., max. 1350 m stijgen p.d.
- GR57 Tour du Mont Thabor, 84 km, ca. 6 dagen, door de Cerces, de Vallée de la Clarée en de Vallée Étroite. Een deel van deze route overlapt met de Tour de la Clarée.
Literatuur en kaarten trektochten
- Met uitzicht op de Écrins, bergwandelingen in de Franse Alpen, Cerces, Écrins, Queyras, Noes Lautier en Robert Eckhardt, uitg. Robert Weijdert (www.noeslautier.nl).
- IGN 1:25.000, 3535 OT Névache/Mont Thabor; 3536 OT Briançon.
- Het toeristenbureau van Névache verkoopt een speciale topografische kaart voor de GR 57.