icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right
Image
cinque terre
Gebiedsinformatie

Wandelen door Cinque Terre in Ligurië, Italië

  • 31 maart 2019
  • Door: Marjolein van Rotterdam
  • Fotografie: Marjolein van Rotterdam en Peter van Damme

De vijf dorpen die ook wel Cinque Terre worden genoemd, zijn beroemd tot ver over de Italiaanse landsgrenzen. Op Pad wandelde over het beroemde pad dat deze vijf dorpen verbindt. Maar ook op de paden erboven, én naar de stadjes ten zuiden en ten noorden van de vijf.

Korte Feiten

Over wandelen in Cinque Terre

Gebied: Ligurië
Gemaakte tocht: Van Portovenere naar Levanto. De beroemde vijf dorpen, de Cinque Terre, zijn verbonden met een wandelpad in 4 korte etappes, het Sentiero Azzurro. De twee kortste etappes zijn gesloten (men hoopt dat ze in 2016 weer open gaan). 
Zwaarte: De meeste paden stijgen en dalen voortdurend, bij grote hitte kan dat zwaar zijn. De klimmetjes zijn vaak steil (veel in de rotsen uitgehouwen trappen!) maar nooit heel lang.
Moeilijkheidsgraad: Goed te doen voor iedereen met een redelijke conditie. Het blijft wandelen.
Navigeren: Alle routes zijn uitstekend aangegeven.
Beste tijd: Tussen april en november.
Vervoer naar: Vliegen naar Pisa of Genua, vandaar met de trein naar La Spezia en dan de bus naar Portovenere.
Met de auto is het vanaf Utrecht naar Portovenere is het ongeveer 1280 km
Overnachten: Hotels en B&B’s.

Het gebied

Steile kustwanden met wijngaarden, rotsige ruigten en bossen bovenop. Paden met uitzicht op zee! (op 1 na).

Image
LR-5T-mvr-2941
Uitzicht op Vernazza vanaf de Sentiero Azzuro

Gemaakte tocht

Van Portovenere naar Lèvanto, via afwisselend hoge en lage paden, waarbij we de delen in het midden twee keer liepen: zowel hoog als laag. De route ziet er op de kaart uit als een platte ballon met twee touwtjes.
Het doel van de route was zoveel mogelijk van de vele paden in het gebied verkennen. Er zijn tientallen paden! Het beroemdste pad is het kustpad, het Sentiero Azzurro. Dit is het pad dat de vijf dorpen van de Cinque Terre verbindt. Het bestaat uit vier korte etappes. Daarnaast is er de hoge route, de Alta Via nr. 1, en zijn er talloze verbindingspaden en lussen tussen de hoge en de lage route in.

Via dell’amore

Soms zijn niet alle paden begaanbaar. In het verleden zijn sommige stukken van het Sentierro azzurro in zee gestort. De twee kortste etappes van het ‘blauwe pad’ waren toen zodoende gesloten. De allerkortste etappe, die tussen Riomaggiore en Manarola, ook wel Via dell’amore genoemd, is slechts 1,5 km lang. Dat stukje kun je met overbruggen de kusttrein die de vijf dorpen ook met elkaar verbindt. Het gedeelte tussen Manarola en Corniglia, is ook tot nader order dicht. Hier rijdt ook het kusttreintje. Maar hier kozen we voor een lus bovenlangs.

De overige gelopen paden: de Alta Via nr. 1; een rondje om het eiland Palmaria; en een aantal van de paden tussen Alta Via nr 1 en Sentiero Azzurro in.

Image
LR-5T-mvr-1926

Zwaarte en moeilijkheidsgraad

De meeste paden stijgen en dalen voortdurend, bij grote hitte kan dat zwaar zijn. De klimmetjes zijn vaak steil (veel in de rotsen uitgehouwen trappen!) maar nooit heel lang. De tochten zijn goed te doen voor iedereen met een redelijke conditie. Het blijft wandelen.

Vervoer naar

Vliegen: naar Pisa of Genua, vandaar met de trein.
Auto: Met de auto is het een kleine 1300 km. De route gaat via Zwitserland, Milaan, Parma en vervolgens La Spezia.

Image
LR-5T-mvr-2398
In de dorpen (hier Corniglia) is het drukker; soms zelfs met wandelaars

Vervoer ter plekke: veerpont

Er vaart een pontje naar Palmaria. Zie bootdienstregeling.

Er is ook een boot die langs de kust vaart en aanlegt in de vijf dorpen. Hij gaat een paar keer per dag, als het weer het toelaat (toen wij er waren voer hij niet, vanwege de wind; het woei een beetje, maar in de verste verte geen storm).

Dag 1, Rondje Palmaria 9 km

Totale stijging 339 m; totale daling 322 m

Vanaf Portovenere kun je met de veerboot naar het eiland Palmaria. Goed voor een fijne inwandeletocht! In een uur of drie ben je het eiland rond. Er is wat horeca op het eiland, en er zijn strandjes. Tip:trek ook wat tijd uit voor Portovenere. Het heeft een mooie haven, terrassen, roze, gele en oranje huizenblokken, een kerkje op een puntje van de landtong, en een kasteel. Portovenere is, samen met de eilandjes Palmaria en Tinetto, Unesco Werelderfgoed.

Dag 2, Portovenere – Riomaggiore, 16,2 km

Totale stijging 735 m; totale daling 713 m

Aan de bak! Het eerste stuk van de route gaat rechtstandig omhoog. Vanuit Portovenere gaat er een oud ezelpad richting citadel. Het heet het Sentiero Alto (hoge pad) nr. 1. Het pad loopt helemaal door naar Levanto. Wij lopen het tot de Telegrafo en dalen dan af naar Riomaggiore. Onderweg kom je dan langs het dorpje Camiglia, waar je wat kunt drinken. Het uitzicht onderweg is adembenemend. Als je omkijkt zie je de kust van Portovenere met de Chiesa San Pietro, het kerkje op de landtong, , en de eilanden. Vanaf de Telegrafo dalen we af via het Sentiero 503, via Nostra Signori di Montenero, een kerk met uitzicht op de hele Cinque Terrekust. Er zit een stelletje op een bankje dat níet naar de zee kijkt.

Dag 3, Manarola – Vernazza, 15 km

Totale stijging 655 m, totale daling 703 m
Bovenlangs, pad 6, naar Volastra. Dan afdalen naar Corniglia, via pad 5 en vanaf daar het kustpad, de blauwe route, pad 2 naar Vernazza

Omdat we logeren in Levanto, beginnen we op het station van Manarola. Het kustpad is hier dicht dus we beginnen met klimmen. Pad 6, naar Volastra. Dan afdalen naar Corniglia, via pad 5 en vanaf daar het kustpad, de blauwe route, pad 2 naar Vernazza. Alle onderdelen zijn schitterend. Het is zwoegen naar Volastra, maar we genieten. We lopen over overgroeide paden, er is niemand! De afdaling naar Corniglia is een Een momentje rust in Corniglia is precies goed. Er is horeca, er zijn winkels. We eten er wat op de trappen. Dan lopen we eindelijk een stukje kustpad. Omdat dit ‘op eigen risico’ is, is het ook hier stil.

Dag 4A Vernazza – Monterossa bovenlangs, 9,79 km + 1,23 KM

Totale stijging 621 m; totale daling 620 m. Pad 8 en 9.

Dag 4 B Monterosso – Lèvanto, 8,24 km

Totale stijging 443 m, totale daling 427 m. Pad 10 en pad 1.

Totale dagafstand: 19,26 km

Vernazza - Levanto. We beginnen bovenlangs - slim, want dat betekent klimmen, en dat kun je beter niet doen als het heel heet is. De route is een lus die ons naar Monterosso brengt. Je komt langs het klooster Mad. Di Soviore, waar je evt iets kunt eten. Leuker is het dat te doen in Monterosso. Over de route hebben we weer helemaal niets te klagen. Maar het wordt nog mooier. Vanaf Monterosso lopen we het meest noordelijke deel van de toch: via pad 10 en pad 1 naar Levanto, en dat vinden we misschien wel het mooiste. Omdat het zo ruig is, omdat er niemand is, en omdat je zo geweldig hoog boven de zee loopt.

Dag 5A: vanaf Levanto lift naar Foce del Termine (Net boven Monterosso) > Lopen naar Riomaggiore over pad 1.

Dag 5B: Monterosso – Vernazza, 20,22 km + 5,18 >> Dagafstand = 25,4 km stijging 179 m; daling 200 m. Deel van het blauwe pad 2.

Totaal a en b: stijging 1062 m; daling 529 m

Vanaf Levanto gaan we nog 1x terug naar de Cinque Terre: een afscheidsrondje. We liften naar Foce del Termine (net boven Monterosso) en lopen via (opnieuw) de Telegrafo naar Riomaggiore over pad 1. Het is een gemakkelijk pad, een beetje mysterieus door wat mistvlagen. Die trekken snel op, maar dat betekent niet dat we dan wat zien. Het bos is hier dicht. Wel mooi! Vanaf Riomaggiore nemen we het treintje naar Monterosso, waar we het laatste deel van het Sentierro Azuro lopen, naar Vernazza. Het is dan al avond. En daardoor ook weer rustig. Relatief rustig, er zijn andere wandelaars, maar het is niet zo dat je voortdurend de anderen ziet en hoort. Een lange dag, maar een die de tocht compleet maakt. Pad 2 liepen we ‘s avonds, mooi!

Dag 6, Genua

Als toegift struinen we een dag door Genua. Een stad met een zeer oud, souk-achtig centrum. Prachtig, zeker als je een beetje van rauw en van verval houdt.

Image
LR-5T-mvr-3386

Accommodatie in de Cinque Terre

Er is iets voor te zeggen níet in de vijf dorpen zelf te slapen. Er is ook iets voor te zeggen dat juist wel te doen. Tegen pleit het idee dat je dan wel altijd in het ultratoeristische gebeuren verstrikt bent, vóór dat de dorpen ’s avonds toch minder toeristisch zijn dan overdag, en dat je dus nog iets meekrijgt van het gewone leven in de dorpen. Overnachten in de dorpen zelf is over het algemeen duurder. Wij logeerden in Portovenere en Lèvanto. Vooral dat laatste beviel prima. Minder toeristisch dan de vijf, wel echt Italiaans. En Levanto ligt aan de spoorlijn langs de kust, dus je bent in een wip in elk dorp.

Levanto

Hotel Europa
Via Dante 41
Vergane glorie, maar op een mooie manier. Eigenaar Pier Zuigi weet alles, maar dan ook alles over eten en restaurants in de buurt.

Camping Acquadolce
Ook vanaf de camping ben je zo bij het station.

Prevo

The Heart of Cinque Terre
Enorm leuk, een huis op een rots, waar de eigenaar een deel van verhuurt. Langs het Sentierro Azuro.

Campiglia

Piccoloblu
Piazza della Chiesa 4
Heerlijk eten en logeren.

Vernazza

La Malà
Via San Giovanni Battista, 29. Een mooie B&B.

Genua

La citta vecchia
Via delle Grazie 13/4
B&B. Een goed adres als je een dagje wilt blijven in Genua (een aanrader!).
Ook te boeken via Airbnb.

Kaart en gids

Gebruikte kaart: Kompass, 1:50.000. Luxe, geplastificeerde kaart.
Gebruikte gids: Wanderführergidsje, 48 Touren Cinque Terre, auteur Martin Locher. Duitstalig.

Eten en drinken

Campiglia

Piccoloblu
Piazza della Chiesa 4
Heerlijk eten en logeren.

Manarola

Billy
Via Aldo Rollandi, 122.
Een stel dat hun huwelijksreis naar Cinque Terre overdoet: 'Ga in Manarola voor eten bij Da Billy. Geweldige zaak, heerlijk eten en je zit er ook nog leuk.'
Alles klopt. De ezel op de deur is geinig, de plek is super (hoog in het dorp, met terras), maar ze zijn dicht als wij ervoor staan.

Genua

La Taverna di Colombo
6 Vico della Scienza
Fijn adresje. Een wijnbar annex restaurant met een gezellige kok en eigenaar. Ze hebben weleens gekookt op het Festival Oude Muziek in Utrecht!

Bar-trattoria Da Natale
Telegrafo
Beperkte keuze, maar alles wordt vers klaargemaakt. Heel goed, en nog goedkoop ook. Je eet er samen met de bosarbeiders.

Georganiseerd, gids

In de Cinque Terre is verdwalen bijna niet mogelijk. Maar vind je het leuk tijdens het wandelen extra informatie te krijgen van een local, mail dan Marco Brizzi.