icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Wadden, mooi uitzicht op het water
Gebiedsinformatie

Wandelen Boschplaat Terschelling, Waddeneilanden, Nederland

  • 31 december 2012
  • Door: Frank van Zwol
  • Fotografie: Frank Terstappen

In 2013 gaat Op Pad op zoek naar de wildste plekken van Nederland. Hoe je het ook bekijkt, echte wildernis bestaat niet in Nederland. Toch kun je een wildernisgevoel oproepen door in de natuur te slapen, haar te voelen, te ruiken en te proeven. Met dit in het achterhoofd gaan we in deze eerste aflevering struinen door de Boschplaat op Terschelling.

Zelf struinen in de Boschplaat?Dit moet je weten voor je op pad gaat

Wandelgebied
De Boschplaat is het oostelijke deel van Terschelling en bestaat uit lage duintjes, kwelders en slenken. Het is ongeveer tien ­kilometer lang en drie tot een kilometer breed. Oorspronkelijk was dit een losliggende zandplaat, die door de aanleg van een stuifduin is komen vast te liggen aan Terschelling. Tegenwoordig is het één van de meest waardevolle natuurgebieden van Nederland, eigendom van Staatsbosbeheer. Het staat onder invloed van de Waddenzee, die enkele malen per jaar overloopt in het gebied. Er loopt slechts één pad langs de noordzijde en een pad halverwege dwars door het gebied.

Gemaakte wandeltocht
Struintocht dwars over de kwelders en door de slenken van de Boschplaat. Bivakkeren deden we ergens tussen de duinen aan de Noordzeekust. Terug over het strand en door de duinen.

Globale beschrijving van de wandelroute van dag-tot-dag
Loop vanaf Oosterend in oostelijke richting. Je komt dan vanzelf op de Boschplaat terecht. Loop globaal richting de vuurtoren van Ameland. De stuifdijk ligt dan ergens links en het Wad ergens rechts van je. Vervolgens kom je de Eerste Slenk, de Eerste Duintjes, Tweede Slenk, Tweede Duintjes etc. tegen. Als de slenken te diep zijn, of je geen zin meer hebt loop je naar het noorden, richting de stuifdijk. Terug kan over het strand en door de duinen.
Je kunt een dagtocht lopen van circa 13 kilometer of een tweedaagse tocht van 30 kilometer.

Zwaarte van de wandelroute
Over de kwelder struinen en ­slenken doorsteken is zwaar werk. Het vraagt om stevige enkels en knieën en biedt natte voetengarantie. Bekijk de foto's hierboven om een indruk te krijgen van het geglibber.

Moeilijkheidsgraad van de wandelroute
Het terrein zonder paden is lastig beloopbaar. De slenken staan ook bij laagwater niet helemaal droog en hebben een bodem van zwaar slik. Steek de slenken door bij laagwater.

Navigeren
Geen gemarkeerde routes, je bent hier volledig vrij om je eigen plan te trekken. Je hebt genoeg aan een kompas en een 1:50.000 kaart.

Beste tijd
Tussen 15 augustus en 15 maart is de Boschplaat vrij toegankelijk. In het broedseizoen volledig gesloten.

Ernaartoe
Trein of auto naar Harlingen. Veerboot naar Terschelling (www.doeksen.nl of www.evt.nl, buslijn 120 naar Oosterend sluit aan op de veerboot www.arriva.nl/terschelling.

Overnachten op Terschelling
Wij bivakkeerden in de zeeduinen ten noorden van de Boschplaat tussen het helmgras. Mag dat zomaar, ­bivakkeren in de duinen? Lastige vraag. In de Algemeen Plaatselijke verordening lazen we vooraf: 'Het is verboden ten behoeve van recreatief nachtverblijf kampeermiddelen te plaatsen of geplaatst te houden buiten een kampeerterrein...' Maar wat is nu een kampeermiddel? Gelukkig is daarvoor de hier wat ingekorte begripsomschrijving: 'Onder kampeermiddel wordt verstaan: tent, tentwagen, camper of caravan...'
Volgens ons is een bivakzak geen tent. Je plaatst hem ook niet, je legt hem gewoon neer. Vol vertrouwen rolden we daarom onze zak uit en schoven mat een slaapzak erin.

Lees ook onze 'how to' pagina over het maken van een bivak in de bergen (met instructievideo).

Kaarten en gidsen van wandelroutes op Terschelling
- Topografische kaart 01 Oost en West Terschelling 1:50.000, € 8,50 per stuk.
- Topgrafische kaart 05A Terschelling 1:25.000, € 7,95. Geeft een zeer gedetailleerd beeld van het terrein. Prima kaart om mee te wandelen.

De kaarten en gidsen zijn doorgaans verkrijgbaar bij de gespecialiseerde reisboekhandel. Zie ook: www.reisboekhandel.nl voor een winkel bij jou in de buurt.