icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Trainen huttentocht
Blog

Tips voor een zonnige wandelvakantie in de herfst

  • 11 september 2015
  • Door: Roel van den Eijnde

De zomer is weer achter de rug, de winter nadert onvermijdelijk. Dan kun je twee dingen doen. Binnen gaan zitten en wachten tot het weer lente wordt of er toch nog een weekje tussenuit piepen. Naar Spanje of Griekenland bijvoorbeeld. Wandelen met de warme zon in je nek, tussen de middag uitgebreid tafelen en 's avonds de gezelligheid van een dorpshotelletje. Op Pad geeft je vijf zonovergoten wandeltips voor de herfst. Kom, waar wacht je nog op?

Wandelen rondom Lissabon, Portugal

Lissabon is een heerlijke warme bestemming in het vroege voorjaar, late najaar en zelfs in de winter. En in de directe omgeving kun je ook nog eens prachtig wandelen. Ten noorden  van Lissabon ligt het nationale park Sintra, ten zuiden van Lissabon het nationale park  Arrábida. En ook in Lissabon zelf kun je perfect uit de voeten, bijvoorbeeld in één van de vele parken die deze Portugese hoofdstad rijk is. Op Pad verkende alle drie de gebieden.

Gebied: Nationaal Park Sintra, Nationaal Park Arrábida en Lissabon.
Gemaakte wandeltocht: Vijf dagtochten.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad van de wandeltochten:  ­Licht.
Navigatie: Gemarkeerde wandelroutes plus wandelkaart.
Vervoer naar Lissabon: Vliegen: meerdere rechtstreekse vluchten per dag van Amsterdam naar Lissabon met TAP Portugal en ­diverse andere maatschappijen. Ook vanaf Eindhoven vluchten mogelijk.
Auto: ca. 2200 km
Overnachten: Kleinschalige hotelletjes en bed & breakfasts. ­Campings zijn schaars.
Beste seizoen: Vroege voorjaar of late najaar.

Image
wandelen-portugal-lissabon-07

Wandelen in Valencia, Spanje

Valencia heeft alles in huis voor een weekje wandelen in de nazomer. De tochten gaan door piepkleine dorpen en het terrein bestaat uit roodbruine kalksteen, waar rivieren makkelijk hun spoor in slijten en waarop druiven zich te barsten groeien. Er staan malsgroene dennen en bomen vol amandelen en olijven. En ook heel fijn: in oktober is het rond de 20 graden. Je zou er zomaar een maand kunnen wandelen, het werd een kleine week.

De tocht: Vijf dagtochten vanaf twee standplaatsen: Requena en Alpuente. Plus twee dagen rondkijken in Valencia.
Het gebied: País Valenciano, het achterland van Valencia. Je wandelt op een hoogvlakte tussen de 600 en 1300 m.
Zwaarte/moeilijkheidsgraad: Lichte wandelingen, van 13 - 24 km over avontuurlijke bergweggetjes (soms) tot brede bospaden (vaak).
Navigatie: Markering, topokaarten, gidsjes, routedownloads met kaartje van internet.
Vervoer naar Valencia: Vliegen vanaf Eindhoven of Amsterdam op Valencia, prijzen vanaf 140 euro retour. Naar Requena/ Alpuente met huurauto.
Auto: een dikke 1800 km snelweg van Nederland naar Valencia....
Beste tijd: Mei, juni, september, oktober.

Image
Wandelen-Spanje-Valencia-Almeza-03

Wandelen Lago Maggiore, Italië en Zwitserland

Rond het Lago Maggiore is het goed wandelen. Het 66 kilometer lange meer ligt deels in Zwitserland en deels in Italië. De beschutte ligging aan de zuidzijde van de Alpen en de hitte van de ­Povlakte zorgen er voor een aangenaam mediterraan klimaat. In april barst de lente hier los, en kunnen de winterjassen al uit. De rust en vredigheid die het meer uitstralen, dalen als vanzelf neer op haar bezoekers. Vooral ­wandelaars ervaren dat. Op Pad maakte er vijf dagtochten.

Gebied: Rondom het Lago Maggiore (grensgebied Zwitserland/ Italië)
Gemaakte tochten: Vijf bergwandelingen (dagtochten) van 3,5 tot 6,5 uur.
Beste tijd: April tot juni of najaar.
Zwaarte: Licht tot middelzwaar.
Navigatie: M.b.v. wandelkaart en markering.
Vervoer naar Lago Maggiore: Auto of trein naar Locarno.
Overnachten: Hotels, campings, jeugdherberg.

Image
wandelen-zwitserland-lago-maggiore-01

Wandelen door Cinque Terre in Ligurië, Italië

De vijf dorpen die ook wel Cinque Terre worden genoemd, zijn beroemd tot ver over de Italiaanse landsgrenzen. Op Pad wandelde over het beroemde pad dat deze vijf dorpen verbindt. Maar ook op de paden erboven, én naar de stadjes ten zuiden en ten noorden van de vijf.

Gebied: Ligurië
Gemaakte tocht: Van Portovenere naar Levanto. De beroemde vijf dorpen, de Cinque Terre, zijn verbonden met een wandelpad in 4 korte etappes, het Sentiero Azzurro. De twee kortste etappes zijn gesloten (men hoopt dat ze in 2016 weer open gaan). Het liefdespad, het Via dell’amore tussen Riomaggiore en Manarola (1,5 km) is dit jaar nog dicht.
Zwaarte: De meeste paden stijgen en dalen voortdurend, bij grote hitte kan dat zwaar zijn. De klimmetjes zijn vaak steil (veel in de rotsen uitgehouwen trappen!) maar nooit heel lang.
Moeilijkheidsgraad: Goed te doen voor iedereen met een redelijke conditie. Het blijft wandelen.
Navigeren: Alle routes zijn uitstekend aangegeven.
Beste tijd: Tussen april en november.
Vervoer naar: Vliegen naar Pisa of Genua, vandaar met de trein naar La Spezia en dan de bus naar Portovenere.
Met de auto is het vanaf Utrecht naar Portovenere is het ongeveer 1280 km
Overnachten: Hotels en B&B’s.

Image
LR-5T-mvr-2058-copy

Wandelen op Cyprus

Ook al zo’n zin in het voorjaar? Op Cyprus weet je in april en mei niet wat je meemaakt. Een natuurexplosie van kleur en geur op ruig-romantische wandelroutes. En de liefde is er nooit ver weg… Het voorjaar op Cyprus gemist? Helemaal niet erg, ook de herfstmaanden op het eiland zijn zacht, uitbundig en schitterend!
Gebied: Een aantal bewegwijzerde tochten op het zuidelijke deel van Cyprus, deels langs de kust, deels in de bergen.
Gemaakte tocht: Acht tochten, geheel of gedeeltelijk gecombineerd in vier wandeldagen.
Zwaarte: De zwaarte varieert van licht tot zwaar, afhankelijk van het gebied en de lengte van de tochten.
Moeilijkheidsgraad: Alle tochten zijn vrij goed bewegwijzerd. Gedetailleerde wandelkaarten zijn er niet, een kompas meenemen is handig. Neem voldoende eten en drinken mee op elke tocht, want onderweg kom je niet of nauwelijks iets of iemand tegen.
Beste tijd: April/mei en september/oktober. In de zomermaanden kan het extreem heet zijn, in het voor- en najaar is de temperatuur aangenaam zomers voor Nederlandse begrippen.
Vervoer naar Cyprus: Een aantal maatschappijen vliegt in de zomerperiode (maart t/m oktober) dagelijks van Amsterdam naar Larnaka. Ook buiten het seizoen wordt op Cyprus gevlogen. Tickets vanaf ongeveer € 250,- (sterk afhankelijk van tijdstip en dag). Cyprus Airlines staakte in 2015 al haar activiteiten wegens een faillissement.
Om bij het beginpunt van de wandelroutes te komen is een huurauto onontbeerlijk. Op Cyprus wordt links gereden, maar er is relatief weinig verkeer.
Overnachten: In hotel en authentiek appartement.

Image
wandelen-cyprus-05