icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right
Image
Wandelen Belgie Hoge Venen 01
Routes

Winterse Wandelroute Hoge Venen

  • 01 februari 2007
  • Door: Sjiva Janssen
  • Fotografie: Jan Mark Moquette

Voor de meeste kans op sneeuw en ijs dichtbij huis, moet je naar het dak van België. Maak een mooie winterwandeling dwars over het Hoge Venen plateau in België. Geen terrein voor bergschoenen, dus pak je laarzen in en geniet van de winterstilte.

Het wandelgebied

De Hoge Venen is het grootste natuurreservaat van België en, met een hoogte grotendeels boven 550 meter, tevens het dak van België. Het wandelgebied ligt in de vierhoek Spa-Eupen- Mützenich-Malmedy, helemaal in de provincie Luik en schurkt in het oosten tegen de grens met Duitsland aan. Bij de Hoge Venen hoef je je geen bergachtige taferelen voor te stellen. Het hoogveen is meer een golvend plateau, sponzig en laagbegroeid, die wordt omzoomd door grote naaldbossen. Ideaal voor een prachtige winterwandeling in België. Vanaf het veenplateau ontspringen talrijke beekjes die via soms zeer steile, beboste beekdalen hun weg naar beneden vinden. Een groot deel van het echte hoogveen is overigens ontoegankelijk reservaat (zones C); alleen in de B-zones mag gewandeld worden. De uitgestrektheid van het gebied en het soms zompige terrein, maken dit tot één van de avontuurlijkste wandelgebieden van België, of zelfs van de Benelux.

Wandelroute winterwandeling Hoge Venen

Dag 1: Start: Eupen. Finish: Baraque Michel
Even je weg het stadje uit zoeken tot je in het bos op de loop van de beek Helle (Hill) stuit. Je volgt het Belgische wandelpad langs de beek omhoog lange tijd, enkele uren, tot de waadplaats (Gué) iets voorbij de plaats waar de beek Spöhrbach in de Helle komt. Je komt terecht in het drassige hoogveengebied, bomen maken plaats voor een meer kale, golvende vlakte. Je blijft de Helle alsmaar volgen, nu aan de andere kant van de oever. Als het beekje uit zicht verdwijnt, kom je al in de buurt van de wandel- en flonderpaden die vanaf de weg Eupen-Malmedy het gebied in voeren. Deze wandelpaden leiden je verder, de bewegwijzering volgend, naar Baraque Michel.

Dag 2: Start: Baraque Michel. Finish: Malmedy
Vele wegen leiden naar Malmedy. Wij volgden eerst de rand van het hoogveengebied aan de oostzijde van de N68, de weg van Eupen naar Malmedy, tot we ter hoogte kwamen van het ‘Centre Natur’. Hier staken we de weg over en voorlangs het natuurparkhuis het bos is om vervolgens via verschillende beekdalen af te dalen na Bervercé. Als laatste volgden we het beekdal van de Warche. Malmedy, met volop hotels en restaurants, ligt twee kilometer verder op de weg.

Image
Wandelen Belgie Hoge Venen 02
Image
Wandelen Belgie Hoge Venen 03

Zwaarte wandelroute Hoge Venen:

De eerste dag klim je lang, maar zeer geleidelijk. Je moet 1 keer een beek doorwaden. En ongeveer drie à vier kilometer door vrij zompig terrein. Kaplaarzen aan te raden. Anders waterdichte hoge wandelschoenen. Dag 2 daal je voornamelijk af door bos, geen zompig veen meer. Soms kan het aardig steil langs een beekje naar beneden gaan.

Vervoer naar Hoge Venen

Dat gaat sneller dan je denkt. Met de auto, langs Aken, ben je er al in 2,5 uur vanaf Utrecht. Met OV is het ook nog steeds goed te doen. Met de trein overstappen in Maastricht en Luik naar Eupen. Terug vanuit Malmedy: de bus naar Spa. Daar op de trein stappen en via een overstap in Luik naar Maastricht. Reisduur van en naar Utrecht is in alle gevallen minder dan vier uur.