icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Zweden, how to tegen muggen
How-to

Tips tegen muggen in Zweden

 • 08 augustus 2013
 • Door: Sander van der Werf
 • Fotografie: Lex van den Bosch

Velen denken bij muggen in Scandinavië aan W.F. Hermans’ boek 'Nooit meer slapen' en de Noorse toendra. Maar ook in Zweden zijn muggen. Hun aantal hangt sterk af van het seizoen, het deel van Zweden en de regenval gedurende hun voortplantingsperiode. Het muggenseizoen loopt van begin juli t/m half augustus. Omdat muskieten van water en berkenbos houden, zijn ze minder in de bergen (boven de boomgrens) te vinden. In het noorden is de mug, mygg in het Zweeds, het meest talrijk.

Tips om zo min mogelijk last te hebben van muggen

 1. Zorg dat je rond de schemering en ‘s avonds onbedekte lichaamsdelen insmeert met muggenolie. De muggen zijn dan het meest actief. Overdag en tijdens het wandelen heb je minder last.
 2. Muggen houden niet van zon en kunnen bij matige wind nauwelijks vliegen. Zoek dus niet te veel de beschutting en schaduw op. In hoge, winderige berggebieden heb je minder last van muggen dan in natte, beschutte bosgebieden. Houd er rekening mee met het uitzoeken van je kampeerplekje.
 3. Zorg dat je niet overmatig zweet en was jezelf en je kleren regelmatig, muggen zijn dol op zweetgeurtjes.
 4. Draag licht gekleurde, dicht geweven en loszittende kleding met lange mouwen en broekspijpen.
 5. Koop lokaal een Zweedse ‘junglemuggenolie’, die is vaak beter dan middelen met DEET in Nederland.
 6. Neem een hoofdnetje mee. Gedragen  over een pet of hoed kan die uitkomst bieden!
 7. Een vuurtje stoken is leuk en de rook helpt bij het verjagen van muggen.
 8. Muggen kunnen vervelend zijn, maar met de juiste voorbereidingen zijn ze ook niet meer dan dat en zullen ze weinig afdoen aan een mooi avontuur in de Zweedse wildernis.