icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Noorwegen, foto van het water
Actueel

Tip van de redactie: boek Friluftsliv

  • 06 juli 2021
  • Door: Johan Lambrechts

Elke twee weken geven we je een tip van de redactie. Een boek, gadget of kleding, het kan van alles zijn, zolang het maar met outdoor te maken heeft!

Pleidooi voor meer buiten zijn

Friluftsliv betekent in het Noors letterlijk ‘leven in de vrije lucht’ en staat voor de unieke manier waarop de Noren zich thuis voelen in het buitenleven. Niet naar buiten gaan ‘om er effe uit te zijn’, maar de natuur als vertrouwde plek die dag en nacht een verlengde is van de binnenruimte. Dit persoonlijke ervaringsverhaal van vader en zoon Brinckmann (de ene filosoof en directeur van landgoed Het Lankheet in Nederland, de andere wonend in Noorwegen en docent Friluftliv in Sandefjord) geeft een overzicht van wat die levenshouding precies inhoudt en hoe je ‘m inpast in je eigen leven. Dat doen ze door het beschrijven van praktische skills zoals navigatietechnieken, natuurkamperen, voedsel bereiden met eetbare planten, vuur maken en kanovaren. Maar ook door het belichten van de filosofische, spirituele en wetenschappelijke ideeën die aan dit ‘leven met de natuur’ ten grondslag liggen. Zo wordt het een heel aanstekelijk pleidooi voor meer buiten zijn, om gewoon te mijmeren, te kijken, te proeven of te wandelen. Precies dát maakt dit inspirerende boek niet alleen interessant voor beginnende maar ook al wat meer ervaren buitenmensen of Noorwegen-reizigers. Door de heldere stijl, de toepasbaarheid op de Lage Landen, en de vele anekdotes en historische verhalen over onder meer Fridtjof Nansen en Deep Ecology-natuurfilosoof Arne Næss leest het bovendien lekker weg.

Image
cover Friluftsliv
Cover Friluftsliv