icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
vogels-spotten
Actueel

Tip van de redactie: De gewiekste vogelgids

  • 12 april 2021
  • Door: Johan Lambrechts

Elke twee weken geven we je een tip van de redactie. Een boek, gadget of kleding, het kan van alles zijn, zolang het maar met outdoor te maken heeft!

Nieuwe methode om vogels te herkennen

Vogelsoorten herkennen die je tegenkomt, het blijft een leuke activiteit. Al is het niet altijd eenvoudig snel de juiste naam op de beestjes te plakken, zeker als je ze boven je hoofd in actie ziet. Precies daarom schreef Nico de Haan, ambassadeur van de Vogelbescherming, deze vogelgids waarin hij een nieuwe classificatiemethode lanceert. Niet op basis van een wetenschappelijke indeling in families van meer dan een eeuw geleden, zoals in de bestaande vogelgidsen. Maar wél volgens vier verschillende kenmerken. In deze gids determineer je een vogel door te zoeken op kleur, gedrag, vorm en leefgebied. Dat moet ervoor zorgen dat je snel de juiste vogelnaam te vindt. Spot je bijvoorbeeld een grote, witte loopvogel in het weiland, dan kun je zoeken op kleur (witte of bijna geheel witte vogels), gedrag (stapvoets of stilstaand voedsel zoeken) en leefgebied (wei of platteland). Superhandig is dat je telkens begint bij de zoekwijzer, waarin je meteen alle gelijkwaardige vogels in dezelfde categorie naast elkaar ziet met enkele kenmerken. Daarna blader je verder naar de pagina met grote afbeeldingen en teksttoelichting over de betreffende vogel, en als alles goed gaat kom je bijvoorbeeld bij de grote zilverreiger uit. Door de nieuwe methode kom je in het boek diverse malen dezelfde vogels tegen. Misschien even wennen, maar je let meteen véél beter op de belangrijkste details. De fraaie illustraties van Vogelbescherming-huistekenaar Elwin van der Kolk zijn de kers op de taart, want vaak een stuk duidelijker dan een foto.

Image
De gewiekste vogelgids
Cover
Outdoor School

Workshops Vogels kijken

Vogels zijn overal en altijd aanwezig en, met enige oefening, gemakkelijk te herkennen. Wil je graag buiten vogels gaan kijken maar weet je niet hoe te beginnen? Dan zijn deze workshops 'Vogels kijken' vast iets voor jou! Je zult zien dat je snel bedreven en bevlogen raakt.

Image
workshop-vogels