icon-mouse icon-mountain icon-facebook icon-instagram icon-pinterest icon-twitter icon-youtube icon-close icon-zoek icon-triangle-left icon-triangle-right icon-ebike icon-hond icon-gezin icon-zwaarte icon-gps icon-trein icon-comfort
Image
Bepakt en gezakt
Actueel

Tip van de redactie: 'Bepakt en Gezakt'

  • 25 september 2020
  • Door: Johan Lambrechts

Elke twee weken geven we je een tip van de redactie. Een boek, gadget of kleding, het kan van alles zijn, zolang het maar met outdoor te maken heeft!

25 ontdekkingsreizigers en hun uitrusting

Hij mag dan 92 jaar geleden gestorven zijn, elke keer als we de indringende kop van ’s werelds grootste poolreiziger zien, dan kijken we. Geen slechte zet dus om uitgerekend Roald Amundsen op de cover van ‘Bepakt en gezakt’ van Ed Stafford te zetten. Die schreef een boek over 25 ontdekkingsreizigers van vroeger en nu met een ongewone invalshoek: hij vertelt hun avontuurlijke exploten met de focus op de uitrusting die ze op hun belangrijkste expeditie meenamen. Van de op maat gemaakte schoenen van Sir Edmund Hillary voor zijn Everest-beklimming, over de Morakniv-messen van Thor Heyerdahl. Tot de allereerste Gore-tex tent, in primeur gebruikt door bergbeklimmer Reinhold Messner, en het Primus-kooktoestel dat Amundsen tijdens zijn Zuidpooltocht in 1911 gouden diensten bewees.

Aan de hand van dat materiaal, frisse tekeningen en sfeervolle foto’s doet Stafford het relaas van hun grootste ontdekkingstocht, en van de belangrijke rol die de spullen speelden bij de goede – of slechte – afloop van de onderneming. Het verhaal van wat er allemaal technisch fout ging tijdens de Zuidpooltocht van Robert Falcon Scott wordt voor het eerst tot in de details beschreven en is hallucinant: de Burberry-jassen waren niet-ademend en hadden geen capuchon, de slaapzakken van rendierhuid werden op het ijs twee keer zo zwaar van het vocht, de droge biscuits en pemmikan bevatten te weinig vitamine C en essentiële vetten, en hun benzine verdampte omdat de leren pakkingen bevroren… Of zoals Amundsen zei: ‘Slecht weer bestaat niet, enkel ongeschikte kledij’.

Elke rechtgeaarde buitenmens is gefascineerd door de meest geschikte outdoorspullen, en dus word je probleemloos in dit fascinerende kijk- en leesboek getrokken. Alleen een beetje jammer dat de keuze nogal Brits is, en er geen enkele Nederlandse, Belgische of Duitse naam aan bod komt.

Image
Bepakt en gezakt